Giardia is een darmparasiet die veel voorkomt bij katten en honden. Bij veel katten die besmet zijn met de parasiet geeft het geen symptomen of klachten. Met name bij jonge katten of katten met een verminderde weerstand kan de parasiet helaas wel voor klachten zorgen.
Kittens kunnen behoorlijk ziek worden van Giardia. Vaak begint het met klachten van diarree, waarbij de ontlasting vaak erg dun is en waarbij soms slijm en zelfs bloed te zien is. Ook ruikt de ontlasting heel erg sterk. Kittens voelen zich hier vaak niet lekker door, braken soms en hebben minder eetlust.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Giardia is een parasitaire infectie die geregeld bij de kat voorkomt maar soms ook mensen kan besmetten. Het betreft een ééncellige parasiet, een zogenaamde flagellaat. De symptomen zijn met name maag-darmklachten zoals diarree en braken. De behandeling van Giardia is goed mogelijk.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
Voor het behandelen van Giardia bij honden of katten wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Tijdens de behandeling moet een dier vaak ook gewassen worden met honden- / kattenshampoo. Als de klachten na de behandeling niet weggaan, dan kunt u uw hond of kat nog een keer ontwormen.
Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vooral bij jonge kinderen kunnen gewichtsverlies en een groeiachterstand ontstaan. Giardiasis kan worden behandeld met medicijnen.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Giardia is met medicijnen gelukkig goed te behandelen. Omdat de cystes lange tijd kunnen overleven en de hond dus opnieuw kunnen besmetten is alleen behandelen met medicijnen vaak niet voldoende. Giardia-cystes (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen in de omgeving lang overleven.
Het uitscheiden kan weken of maanden duren, maar wel sterk schommelen of soms uitblijven. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen de cysten in de omgeving gedurende een week tot ongeveer drie maanden infectieus blijven.
Meestal worden de actieve ingrediënten fenbendazol of metronidazol gebruikt. Je moet de medicatie gedurende enkele dagen oraal toedienen. Een giardia-infectie is zeer hardnekkig, daarom kan de behandeling het beste in twee cycli worden uitgevoerd.
Om de giardiaparasiet te behandelen volgt een 3-daagse kuur met Panacur (Fenbendazol). Als u meerdere dieren thuis heeft, adviseren wij deze ook te behandelen i.v.m. de besmettelijkheid van Giardia.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Omdat deze parasieten vrijwel overal zitten, is een besmetting zeer lastig te voorkomen. De meeste katten krijgen er dan ook mee te maken, meestal op zeer jonge leeftijd. De spoelworm wordt niet alleen overgedragen via wormeitjes in de ontlasting van huisdieren maar ook rechtstreeks via moederpoes op kittens.
Giardia bevindt zich in de omgeving en kan daar lang overleven. Honden en katten worden besmet door het opeten van de parasiet bijvoorbeeld door van de straat te eten of te drinken. Ook kan het voorkomen dat een hond of kat de parasiet binnenkrijgt door het likken aan de poten.
Giardia lamblia is een eencellige parasiet die aan de binnenkant van de dunne darm leeft. Je loopt een infectie met Giardia lamblia (giardiasis) op door contact met besmette stoelgang. De overdracht gebeurt door eten of drinken van besmet voedsel of direct van mens of dier op mens.
Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Een roesje kan beter zijn wanneer een kat te gestrest raakt of te agressief wordt door angst. De stress die zo'n kat ervaart is wel van korte duur, maar kan evengoed nog een paar uur doorwerken als de kat erg gevoelig is.
Na de diagnose door je de dierenarts of bij een verdenking van Giardia, zal de dierenarts je huisdier behandelen met een wormmiddel op basis van fenbendazole (Panacur) of met metronidazol (UDA middel). Hierdoor worden de parasieten in je huisdier gedood.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.