Champagne, Cava of Prosecco in de vorm van brut of extra brut bevat ook bijna geen restsuikers dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Sterker nog: in vergelijking met sommige witte wijnen dan kan je bijna gewicht verliezen.
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Een glas Champagne bevat gemiddeld 57 calorieën en een glas Prosecco gemiddeld 50 calorieën. Hierbij wordt echter uit gegaan van een inhoudsmaat van 85 ml voor een glas mousserende wijn. Als je dit terugrekent naar de 100 ml die wij hierboven aanhielden kom je uit op gemiddeld 67 kcal, net zoals bij droge witte wijn.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
sec tussen 17 en 32 gram suiker per liter. extra dry tussen 12 en 17 gram suiker per liter. brut minder dan 12 gram suiker per liter. extra brut tussen 0 en 6 gram suiker per liter.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Als je twijfelt tussen rode wijn, witte wijn of champagne is het interessant om te kijken naar de hoeveelheid calorieën. Zo bestaat champagne ongeveer uit 80 calorieën, terwijl witte wijn tot wel 130 calorieën kan bevatten. Dit is aanzienlijk meer dan rode wijn die gemiddeld net iets meer calorieën bevat dan champagne.
We weten allemaal: drank is slecht voor je lever. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je lever heel snel herstelt als je stopt met drinken. Onderzoek van de University College London toont dat je al na vijf weken niet drinken zo'n 15 procent vetweefsel rondom je lever verliest.
Druiven en locatie
Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier.
Extra Brut: meer dan 3 gram en minder dan 6 gram suiker per liter. Brut: meer dan 6 gram en minder dan 12 gram suiker per liter. Extra-sec: meer dan 12 gram en minder dan 17 gram suiker per liter. Sec: meer dan 17 gram en minder dan 32 gram suiker per liter.
“Ik drink maar één biertje en daarna stop ik”, zeggen mensen vaak. Toch blijft het meestal niet bij dat ene biertje. Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met drinken als ze aangeschoten zijn, Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt dat alcohol gelukstofjes in het brein laat vrijkomen.
Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes.
Een paar glazen champagne per dag zijn niet alleen goed voor je stemming, het doet je lichaam ook goed. De mousserende wijn bevat net als rode wijn polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die jouw cellen en weefsel extra beschermen tegen invloeden van binnen- en buitenaf.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Welke wijnen mag ik dan wel drinken? White zinfandel, sauvignon blanc en chardonnay zijn ideaal voor als je op je lijn let. Één glas bevat minder dan 85 calorieën, 2,6 gram koolhydraten en 1 gram suiker. Inspiratie: de leukste manier om je wijn te bewaren.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
100 ml champagne bevat 76 calorieën, 0 gram vet en 1,3 gram koolhydraten.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.