SpruitjesSpruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Zowel broccoli als broccolispruiten zitten vol met helende antioxidanten, hoewel broccolispruiten 50-100 keer meer helende eigenschappen hebben dan de grote bundels broccoli die je misschien koopt . Het mysterieuze helende ingrediënt staat bekend als sulforafaan, dat wordt geëxtraheerd bij het kauwen en afbreken van de spruit in helende stukjes.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
A: Spruiten bevatten veel voedingsstoffen en helpen bij de stofwisseling. Het is een plantaardige eiwitbron die ook veel vezels bevat. Een dieet met veel eiwitten en vezels versnelt gewichtsverlies door u langer vol te houden en onnodige trek in eten te verminderen. Daarom zijn spruiten gunstig voor gewichtsverlies .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Vanwege het hoge aantal uitbraken worden spruiten als een "hoog risico"-voedsel bestempeld. Dit betekent dat mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die ziek zijn of medicijnen gebruiken die het immuunsysteem aantasten , spruiten moeten vermijden.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Ziektes bestrijden. Broccoli en spruitjes hebben een zeer vergelijkbare samenstelling . Ze hebben vergelijkbare fytochemicaliën en antioxidanten. Het meeste onderzoek wordt gedaan naar broccoli, omdat het hogere hoeveelheden van deze verbindingen bevat.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
1. Bloemkool . Bloemkool is de trending groente voor gewichtsverlies. Het bevat weinig calorieën, is vezelrijk en zit vol voedingsstoffen voor een gezonde stofwisseling.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Na verloop van tijd kan het regelmatig eten van spruiten bijdragen aan een gezondere, schonere huid . Spruiten zijn goed voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vezels.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.