Couscous nét iets gezonder Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon. Voor volkoren couscous gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten. Zo verklein je met het eten van volkoren producten de kans op hart- en vaatziekten. Couscous bevat gluten.
– Calorieën: Er zitten 345 calorieën in zilvervliesrijst en 338 in volkoren couscous. – Eiwitten: In zilvervliesrijst zit 9 gram eiwitten en in volkoren couscous 12 gram. – Koolhydraten: In een portie zilvervliesrijst zitten iets meer koolhydraten (68 gram) dan in een portie couscous (65 gram).
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Rijst is een graan maar bevat ook geen gluten.Couscous wordt gemaakt van tarwe en bevat wel gluten. Granen zoals tarwe hebben vanwege gluten een ongezond imago gekregen en quinoazaadjes lijken een betere uitkomst te bieden, maar dit is niet te onderbouwen.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Couscous
Couscous is grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika en wordt vooral in Afrikaanse en Oosterse keukens gebruikt. Ook couscous wordt gekookt en is een prima vervanger voor rijst. Couscous zijn hele kleine bolletjes en hun structuur leent zich uitermate goed voor exotisch getinte gerechten.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou!
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Wat betreft de voedingswaarden, bevat 100 gram parelcouscous 63 kcal (266 kJ) aan energie, slechts 0.3 gram vet en 0 gram verzadigd vet. Het heeft 11.6 gram koolhydraten, 4.8 gram suikers, 0.8 gram voedingsvezel en 1.8 gram eiwit.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
De gezondste keuze
Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Mensen die willen afvallen kunnen het daarom beter met mate eten en over het algemeen kiezen voor wilde, zilvervlies- of meergranen rijst omdat deze meer vezels bevatten en daarom over het algemeen beter verzadigen.
Het heet couscous maar het lijkt meer op kleine bolletjes-pasta: parelcouscous. Dit product van durumtarwe zie je in steeds meer supermarkten staan. Deze couscous is ronder, gladder en groter dan je gewend bent van couscous.
Gemiddeld zit je met 75 gram couscous per persoon altijd goed. De couscous neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op en is daarom een iets zwaarder als het op je bord ligt. Met een hoeveelheid van 75 gram heb je na het koken een mooie hoeveelheid voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd.
Verschil in essentiële voedingsstoffen
Gekookte pasta en rijst leveren minder kalium en geen vitamine C in vergelijking met gekookte aardappelen. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door rijst en pasta.
Rijst bevat per 100 gram dus meer calorieën dan aardappelen, maar 100 gram ongekookte rijst is voor velen al een grote portie.
Koolhydraten zijn onontbeerlijk als je aan bodybuilding doet. Koolhydraten voeden je spieren en je hersenen. Kortom – ondanks wat tegenwoordig gezegd wordt – heel goed voor je lichaam. Opteer voor bruine rijst of zilvervliesrijst.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Hoeveel koolhydraten eten om af te vallen? Als je wilt afvallen is het advies om minder dan 40% koolhydraten te eten. Je kunt dan kiezen voor een wat koolhydraatarmer dieet en gaan voor gemiddeld 100-150 gram koolhydraten per dag. Probeer de rest van je energie vooral te halen uit eiwitten.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Verder bevat het veel B-vitamines, mineralen en vezels. Wanneer couscous meer dan 2,1 gram per 100 gram aan graanvezels bevat, past het in een gezond voedingspatroon. Echter, wanneer je witte couscous vervangt door de volkoren variant, geeft dat winst voor de gezondheid.
Ervaar de exotische smaken van couscous gecombineerd met sappige gehaktballen en kip. Een essentiële maaltijd voor je koolhydraatarm dieet, het is een gezonde keuze die barst van de smaak.