Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Met gemiddeld 131 kcal voor een onbereide kroket van 170 gram (bron Voedingscentrum), is het geen enorme aanslag op je dagelijkse caloriebehoefte, maar als je op je calorieën let of geen koolhydraten eet, dan kun je een kroket beter even laten liggen. Qua snacks uit de snackbar is de kroket wel de 'gezondste' keuze.
Aardappelen, pasta en rijst
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt (30).
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Wat het aantal calorieën betreft is er weinig verschil. Een broodje kroket bevat gemiddeld 312 calorieën en een broodje kaas bevat gemiddeld 305 calorieën.
Aantal kilocalorieën
Maar als we puur kijken naar de kilocalorieën die de producten bevatten, concludeert de voedingsdeskundige dat er in een broodje kroket minder kilocalorieën zitten. „Een broodje kroket bevat ongeveer 350 kilocalorieën en een broodje gezond, met ham, kaas, sla en mayo, kom je op 500 kilocalorieën.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (120 gram) broodje kroket, wit. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'broodje kroket, wit'?