Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Kip is echt jouw go-to voor eiwitten. Zeker als je wilt afvallen of spier wilt opbouwen moet je hier genoeg van binnen krijgen. En laat kip nou net helpen spieren op te bouwen en te herstellen na je workout .. Daarnaast is kip gevuld met vitamines en mineralen zoals vitamine A en B, ijzer en selenium.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Rundvlees is rood vlees. Het eten van veel rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.
Ga dan voor magere verse vleessoorten zoals een biefstuk of een varkenshaasje. Wit vlees is in de regel altijd mager vlees. In bewerkt vlees op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer deze soorten dus vaker te vermijden.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Iedere dag biefstuk, rosbief of worst is zeer ongezond. Mensen die veel rood vlees eten, verlagen hun levensverwachting aanzienlijk. Dat blijkt na een studie van de Harvard Medical School.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Kippendijfilet bevat iets meer calorieën dan kipfilet. Zo bevat kippendijfilet namelijk 155 calorieën per 100 gram kippendijfilet. Kipfilet bevat daarentegen slechts 114 calorieën per 100 gram. Echter wil dit niet gelijk zeggen dat kippendij calorieën slecht voor je zijn.
Over het algemeen bevat rood vlees, zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, meer verzadigd vet dan kip zonder vel, vis en plantaardige eiwitten . Verzadigde vetten kunnen uw bloedcholesterol verhogen en uw risico op hartziekten vergroten. Als u gevogelte, varkensvlees, rundvlees of ander vlees eet, kies dan voor mager vlees, gevogelte zonder vel en onbewerkte vormen.
Steak helpt het lichaam gewicht te verliezen, het opbouwen van spierweefsel en de spijsvertering versnellen. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Studie heeft aangetoond dat het eten van een evenwichtig dieet met rood vlees, men ongeveer 30% meer gewicht kan verliezen.
Mensen die veel kippenvlees eten, blijken verhoogde kans te hebben op pancreaskanker. Vermijd ook zo veel als mogelijk bepaalde stoffen waarvan aangetoond is dat ze kankerverwekkend zijn.
Wanneer je een hele kipfilet koopt, zit er altijd nog een stuk van de witte pees door het vlees geregen. Deze kun je gewoon opeten, maar is minder smakelijk. Om het te verwijderen kun je natuurlijk het vlees eromheen wegsnijden.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Appels zijn ideaal als beste fruit voor gewichtsverlies. Ze bevatten weinig calorieën maar veel vezels en vitamine C. Door de schil, die rijk is aan ursolzuur, kunnen appels helpen bij de vetverbranding en de eetlust verminderen.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Hoeveel val je af met gezond eten? Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.