Rotband geeft aan, minimale laagdikte 5mm.
Gladde wanden
Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm.
Een stuclaag, ook wel pleisterwerklaag genaamd, heeft een dikte tussen de 1 en 6 millimeter. Een laag dikker dan 6 millimeter wordt een raaplaag genoemd. Het doel van een stuclaag is het strak maken van bestaande wanden en plafonds met behulp van een dunne laag gipsmortel.
Heeft u Rotband, Goldband of Fix & Finish gebruikt, dan verkrijgt u het gewenste gladde pleisterwerk door het doorgeschuurde oppervlak glad te strijken met een pleisterspaan.
U kunt begrijpen dat dit vocht allemaal weer uit de specie moet zodra het aangebracht is op de wand. Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kan je forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken.
25 kg Knauf Rotband® in circa 16 liter schoon leidingwater strooien, (circa 0,64 liter per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 20 minuten na het mixen aanbren- gen op de ondergrond en vlak zetten.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Het is ook mogelijk om direct roodband op gipsplaten te gebruiken. Roodband op gisplaten stucen is echter duurder dan voorstrijken en daarna een andere pleister aanbrengen. Roodband van Knauf op gipsplaten stucen heeft dus wel het voordeel dat er minder voorbereiding nodig is.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Breng met een metalen spaan en draaiende bewegingen het gips aan. Deze afwerklaag hoeft slechts 5mm dik te zijn. Gebruik een spachtelmes om een zo glad mogelijk resultaat te bereiken.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Decoratie Stuc
Als je geen glad stucwerk wilt maar een stucwerk met sierlijke schaduweffecten, dan gebruik je decoratiestuc. Het gips is speciaal ontwikkeld om fraaie schaduweffecten mee te creëren. Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen.
Kies voor 10 tot 12 mm pleister als de ondergrond egaal is, en voor ongeveer 15 mm als je oude pleisterlaag wat oneffenheden heeft. Bij een dikke, zware laag van 20 tot 30 millimeter loop je het risico dat het nieuwe gipspleister niet overal goed hecht.
De verwerkingseigenschappen van Rotband 10 kg zijn tot 4 maanden na productiedatum (zie verpak- king) gegarandeerd. Van Rotband 25 kg zijn verwer- kingseigenschappen tot 8 maanden na productieda- tum gegarandeerd.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen. De schroefgaten en naden (met wapeningsgaas) van de gipsplaten moeten wel eerst gevuld worden met jointfiller voordat er voorstrijkmiddel opgebracht kan worden.
Bij Gladde, niet zuigende oppervlakken: Voorbehandelen met Knauf Betokontakt of Spraykontakt. Verse beton niet bepleisteren. Sterk zuigende oppervlakken (bijvoorbeeld kalkzandsteen of cellenbeton) voorbehandelen met Grondeermiddel of Knauf Stuc-Primer.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Gemiddeld wordt Knauf MP75 aangebracht met een laagdikte van 10 mm, minimaal 5 mm. Wil je een laagdikte aanbrengen van meer dan 25 mm? Breng dan de pleister aan in 2 lagen. De eerste pleisterlaag kun je horizontaal opkammen met een gipskam voor de binding.
Bij handmatige verwerking 25 kg Knauf MP 75 NL in cir ca 16 liter schoon leidingwater strooien, (circa 0,65 liter water per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 30 minuten na het aanbrengen op de ondergrond vlak zetten.