Hartige taartdeeg: Wil je graag het effect van bladerdeeg, maar dan gezonder? Kies dan voor hartige taartdeeg. Ideaal voor hartige taarten (duh) en quiches. Dit deeg bevat per 100 gram slechts 275 kcal, 6,4 gram vet, 46 gram koolhydraten en wel 7 gram eiwitten.
Soort deeg
Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg, bijvoorbeeld in dit recept voor quiche met asperges of quiche met rode biet. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'.
portie bladerdeeg bevat 11 g totaal vet. Hiervan is slechts 2 g afkomstig van verzadigd vet, wat uw risico op een hoog cholesterolgehalte kan verhogen . De American Heart Association raadt aan om de dagelijkse inname van verzadigd vet te beperken tot minder dan 16 g, omdat een hoog cholesterolgehalte uw risico op hartziekten kan verhogen.
Er zitten 276 kilocalorieën in 1 plakje (45 gram) bladerdeeg. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bladerdeeg'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bladerdeeg wordt gemaakt van slechts 3 simpele ingrediënten, namelijk bloem, water en boter. Het bestaat uit heel veel dunne laagjes deeg, waardoor het erg goed kan rijzen. Het bevat per 100 gram zo'n 337 calorieën, 19 gram vet en 35 gram koolhydraten en 5,7 gram eiwitten.
Hartige taartdeeg: Wil je graag het effect van bladerdeeg, maar dan gezonder? Kies dan voor hartige taartdeeg. Ideaal voor hartige taarten (duh) en quiches. Dit deeg bevat per 100 gram slechts 275 kcal, 6,4 gram vet, 46 gram koolhydraten en wel 7 gram eiwitten.
Nog beter is om je deeg te vervangen door filodeeg in plaats van shortcrust of bladerdeeg. Dit is veruit het minst vetrijke deeg, met 2,9 g vet per 100 g . Dit is te vergelijken met 26,2 g voor bladerdeeg of 31,4 g voor shortcrust. Filodeeg is ook de optie met de minste calorieën en is gemakkelijk te gebruiken.
Deze heeft een relatief hoge caloriedichtheid, namelijk 407 calorieën per 100 gram .
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Welk gebak is gezonder? Gebak gemaakt met volkorenmeel en minimale toegevoegde suikers zijn de gezondste gebaksoorten. Je kunt volkorendeegopties vinden voor zowel bladerdeeg als filodeeg, twee van de meest voorkomende soorten deeg.
Groenten. Verborgen onder de lagen deeg en romige aardappelpuree ligt een verrassend aantal groenten die veel essentiële voedingsstoffen leveren . Traditioneel bevat de taartvulling vaak uien en af en toe andere groenten zoals wortels en champignons.
Aardappelen
De nederige aardappel is een zetmeelrijke groente die even lekker als goed voor je is. Samen met de boost aan koolhydraten die aardappelen bieden, voedt elke portie je lichaam met oplosbare vezels, een voedingsstof die de opname van cholesterol in je bloedbaan kan verminderen .
De tweede reden is van belang wanneer je bladerdeeg als basis gebruikt, zoals bij een hartige taart of quiche bijvoorbeeld. Het bladerdeeg kan door de natte vulling dan niet gaar worden. Door gaatjes te prikken en wat paneermeel op de bodem te strooien, lukt het garingsproces beter.
Wat is het verschil tussen een quiche en een hartige taart
Het grootste verschil is dat een quiche altijd een bodem van zanddeeg heeft. De bodem van een hartige taart kan zowel van zanddeeg als bladerdeeg worden gemaakt.
Bestrijk de bodem eerst met wat losgeklopt ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bestrooi de bodem eerst met wat paneermeel of panko. Dat neemt vocht uit je vulling op.
Het hazelnootgebakje is de grootste caloriebom met 468 kilocalorieën per 100 gram en bevat het meeste vet. Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.
8 Bestrijk het met het losgeklopte ei en bak het in de voorverwarmde oven gedurende 18-20 minuten , of tot het goudbruin is.
Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met (ham en) kaas. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen.
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Pompoen is een geweldige bron van koolhydraten die nauwelijks calorieën bevat. Dit maakt pompoen een ideaal ingrediënt voor mensen die willen afvallen. Overige gezonde (zetmeelrijke) groenten zijn: aardappelen, cassave, yam, bieten, mais, wortel en pastinaak. Bananen zijn ontzettend voedzaam en gezond.
Algemeen wordt aangeraden dat zo'n 45 tot 65% van je dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten. Voor wie 2000 calorieën per dag eet, is dat 300 gram koolhydraten. Wanneer je wil afvallen, beperk je de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten tot 50-150 gram per dag.
Pompoentaart : Deze is onze winnaar! Als je twijfelt, kies dan pompoentaart. In vergelijking met de hierboven genoemde varianten bevat deze de minste calorieën, en de minste vet en toegevoegde suiker. Het zit ook vol met vitaminen en mineralen zoals vitamine B12, thiamine, riboflavine, foliumzuur, niacine, fosfor, calcium en ijzer.
Wat het is: Bladerdeeg, of pâte feuilletée in het Frans, wordt gemaakt met alleen boter, bloem en water. In bevroren vorm lijkt het erg op taartdeeg. Maar wat dit deeg onderscheidt, is dat het opzwelt tijdens het bakken.
Gelukkig is commercieel bereid filodeeg een handig alternatief dat resulteert in een product dat net zo goed is als zelfgemaakt. Het is het beste om bevroren filodeeg een nacht in de koelkast te laten ontdooien, en je zult willen wachten tot het ontdooid is voordat je de vellen uit elkaar haalt (anders kunnen ze barsten).