Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Komkommers bevatten onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De vezels in een komkommer helpen om de spijsvertering vlotter te doen verlopen. Dagelijks komkommer eten is daardoor een natuurlijk hulpmiddel tegen chronische constipatie. Door het hoge watergehalte en het lage aantal calorieën is de groente daarbovenop een ideaal voedingsmiddel voor mensen die willen afvallen.
Vijf dagen het dieet volgen en afvallen
Het ziekenhuisdieet duurt vijf dagen, in deze vijf dagen neem je drie keer per dag een maaltijd die een laag aantal calorieën bevatten. Omdat je weinig calorieën binnen krijgt beperk je de vet inname. Je kunt hierdoor veel kilo's verliezen in een hele korte tijd.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
Komkommer bevat heel veel water (96%). De grote hoeveelheid water in komkommer zorgt ervoor dat de afvalstoffen in het lichaam makkelijk worden afgevoerd. Verder houden komkommers je nieren in top vorm. Ze verminderen namelijk het niveau van urinezuur in je lichaam, en dit is gunstig voor je nieren.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Het blijft juist dat appelen gezond zijn, maar één appel is niet voldoende: two appels a day, oftewel: twee appelen per dag zijn noodzakelijk om gezond te blijven en dat werd bevestigd door een uitgebreide medische studie.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.
Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden ð Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Komkommer is een hele gezonde groente. Niet alleen omdat er in een komkommer weinig calorieën zitten, maar ook vanwege de hoge voedingswaarde van komkommer. Een hoge voedingswaarde wil zeggen dat een komkommer veel gezonde voedingstoffen bevat.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.