Smoked haddock, ook wel bekend als gerookte schelvis, is een witte vis uit de kabeljauwfamilie en wordt gevangen in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De vis weegt tussen 1 en 3 kg. Het hoogseizoen voor gerookte schelvis loopt van november tot maart.
De schelvis is een straalvinnige zoutwatervis uit de familie van kabeljauwen. Deze vis voedt zich voornamelijk met kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen, waaronder wadpieren. De vis heeft een gestroomlijnd lichaam met drie rugvinnen en een onderstandige bek, waarbij de bovenkaak langer is dan de onderkaak.
De smaak lijkt op die van kabeljauw. Kenners beweren zelfs dat schelvis met zijn zachte structuur nog lekkerder is. Schelvis kan goed worden gebakken, gefrituurd of gestoofd. Het visvlees is los van structuur, wees daarom voorzichtig bij het bakken.
Schelvis behoort tot de kabeljauwachtigen en heeft net als kabeljauw vast visvlees, hoewel het iets zachter is van structuur. Schelvis kan 50 cm tot 1,1 meter lang worden.
Schelvis is 30% goedkoper t.o.v. kabeljauw. Heeft u ook mogelijk diepvriesproducten met 'nep kabeljauw' is uw diepvries?
Schelvis is een belangrijke commerciële soort uit de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Hij is familie van de kabeljauw en komt in dezelfde gebieden voor. Schelvis leeft dicht bij de zeebodem op een diepte van 10 tot 200 m. Hij kan een maximale lengte van 100 cm bereiken en meer dan 20 jaar oud worden.
De Wijting kan verward worden met een aantal andere kabeljauwachtigen: De Schelvis is te onderscheiden door de verder naar voren stekende bovenkaak dan de onderkaak.
De Alaska koolvis, ook wel theragra chalcogramme of Alaska pollak genoemd, behoort tot de familie van de kabeljauw en de schelvis. In veel opzichten lijkt de Alaska koolvis ook op een kabeljauw, echter is deze vis wel een stuk kleiner. Meestal worden deze vissen ruim een meter lang.
Schelvis lijkt op kabeljauw, maar is iets zachter van structuur. Omdat het visvlees los van struc- tuur is, moet men enigszins voorzichtig met het vlees omgaan. In elk recept van kabeljauw kun je deze vervangen door schelvis.
Hoewel schelvis traditioneel onder de noemer “witvis” geschaard wordt, kan hij wit tot crèmekleurig uitslaan. Met zijn filet kun je alle kanten op. Maak er in de zomer een heerlijk vispakketje van die je vervolgens langzaam op de barbecue gaart en opeet met een fris glas witte wijn erbij.
Het visvlees van koolvis is iets zachter, droger en donkerder dan dan van kabeljauw. Koolvis valt bij het bakken in de pan minder snel uit elkaar dan kabeljauw. De theorie zegt: 'hoe vaster de vis, des te smakelijker hij is. ' Verse koolvis heeft zelfs een intensere smaak dan kabeljauw.
In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Naast een warme bereiding leent koolvis zich ook goed om rauw te verwerken, of zoetzuur gemarineerd op de wijze van ceviche, zodat je een lekker fris gerecht krijgt.
Wat voor vis is een lekkerbekje? Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Pladijs, wijting en schar zijn voedzame, budgetvriendelijke visjes, maar ook haring en makreel zet je voor geen geld op tafel. Koop je visfilets in plaats van een volledige vis, dan betaal je ietsje meer, maar heb je geen visafval.
Kabeljauw heeft een duidelijke en stevige dakpanstructuur. Heek heeft daarentegen weer een sterkere smaak en wat zachter visvlees. De vis staat op praktisch elke Spaanse menukaart als merluza en wordt vaak verwerkt in zarzuela, een Spaans gerecht met vis en zeevruchten.
Schelvis heeft niet alleen een hoge voedingswaarde. Deze vissoort is ook rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren, en vooral: Vitaminen: vooral B6 en B12 en vitamine D. Mineralen: zoals kalium, fosfor, selenium en jodium.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
De structuur lijkt op die van kabeljauw, maar is nog zachter. Je haalt het beste uit onze verse schelvisfilet met huid in een ovengerecht met smaakvolle kruiden, of door hem voorzichtig op de huid te bakken. Eén portie van 180-200 gram is voldoende voor 1 persoon.
Schelvis is de grote broer van de wijting en eet zelf voornamelijk kreeftjes, mosselen en kleine visjes. Deze rondvis is familie van de kabeljauwachtige kun je prachtige bakken, frituren of stoven. Van juli tot februari kun je deze vis goed verkrijgen volgens de viswijzer.
Ook oesters, Schotse of Noorse zalm, grijze garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis zijn een duurzame keuze. Deze vissoorten worden niet overbevist of worden verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.