Onderzoek toont aan dat geluk onder andere positief gerelateerd is aan omgevingskenmerken, zoals het hebben van een vaste partner, betaald werk, huishoudensinkomen en een als goed ervaren gezondheid.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
Ze meet geluk volgens de mate waarin iemand veel positieve en weinig negatieve emoties ervaart, en volgens de totale tevredenheid over het leven. Onderzoekers refereren hiernaar met het begrip ‚subjectief welzijn'. Ze meten het subjectief welzijn aan de hand van zelfrapportatie.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Geluk is voor zowat 50 procent genetisch bepaald, 10 procent wordt bepaald door concrete leefomstandigheden, de overige 40 procent is "maakbaar", dat ligt maw. in onze eigen handen. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen? Dat gaat de KU Leuven, samen met gelukexpert Leo Bormans, nu onderzoeken.
Echter, 'de dingen' in ons leven zorgen maar voor een heel klein deel voor onze geluksgevoelens. Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is. Door elke dag even dankbaar te zijn vergroot je de positieve en fijne dingen uit.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% tot 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Je zou het dus pech of mazzel kunnen noemen wanneer dit wel of niet voordelig voor je heeft uitgepakt. Daarnaast is er nog ongeveer 50% waar jij zelf invloed op kan uitoefenen.
Plato. Plato, een klassieke filosoof, is de eerste filosoof die geluk toe-eigent aan de filosofie. Hij houdt zich bezig met de vraag wat een goed leven is, dit staat voor hem gelijk aan een gelukkig leven. Geluk is het hoogste doel in het leven.
“Geluk betekent voor mij dat je je doelen volgt in je leven en dat je blij wordt van wat je doet. Dat je geen verantwoordelijkheden hoeft af te leggen en dat je mensen om je heen hebt van wie je houdt. Dat jij en je familie gezond zijn en dat je elke dag kan lachen.”
Uit de enquête blijkt dat mensen over de hele wereld hun gezondheid en welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk), hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en een gevoel van doelgerichtheid het belangrijkste vinden om "geluk" te ervaren.
Naast het hebben van een partner, een als goed ervaren gezondheid,vertrouwen in instanties en mensen en de mate van contact met vrienden, zijn ook persoonlijkheidskenmerken gerelateerd aan het gerapporteerde geluksniveau van mensen.
Voor geluk heb je drie dingen nodig: iemand om van te houden, iets om te doen en iets om van te dromen. De rest is eigenlijk bijzaak. Om echt gelukkig te worden hebben we de onderstaande dingen echt niet nodig. Tegenwoordig stellen we onszelf hoge doelen, willen we steeds meer bereiken en willen we altijd meer.
Geluk zit in jezelf.
Niet in situaties, niet in doelen, niet in andere mensen, niet in bezittingen. Geluk vind je in de laatste plaats waar je het zoekt: jezelf. Met 'jezelf' bedoel ik niet je hersenen, want je hersenen zijn nooit helemaal tevreden.
Een leven waarin je plezier, positiviteit en goedheid ervaart. Een leven vol hoop en vertrouwen. Jij kan groeien en meer geluk ervaren.
Deugdzaam handelen valt volgens Aristoteles samen met geluk. Om gelukkig te worden moeten we dus moeite doen om deugdzame mensen te worden: 'Er is alleen geluk als er deugd en serieuze inspanning is. '
Socrates (450 voor Christus) "Het geheim van geluk vind je niet in het zoeken naar meer, maar in het genieten van minder." 5. Plato (400 voor Christus) "De mens die alles wat hem gelukkig maakt laat afhangen van zichzelf en niet van andere mensen heeft de beste methode gevonden voor een gelukkig leven." 6.
Daarom moeten we volgens de Kant van de Kritik der reinen Vernunft het bestaan van God en van een toekomstige wereld vooronderstellen, waarin geluk en gelukswaardigheid wel met elkaar verbonden worden. Door goed te leven worden we uiteindelijk gelukkig, desnoods in een leven na dit leven.
Doorheen de eeuwen zijn mensen al altijd met 'geluk' bezig geweest. De laatste jaren lijkt er echter sprake van een ware 'gelukshype'. De opvatting dat geluk 'maakbaar' is en dat je zelf moet werken aan je geluk, is vandaag de dag wijdverspreid. Mensen maken meer dan ooit keuzes in functie van hun geluk.
50 procent van je levensgeluk is erfelijk.
Dit is niet juist.
Geluk kan alleen van binnenuit gevoeld en ervaren worden. Geluk is universeel en het bezielt elke relatie. We ervaren geluk op onze eigen unieke manier.
Een boek dat iedere lezer aanzet om na te denken over de eigen baan en toekomst. Waardevol is de verbinding met zingeving. Werk geeft zin aan ons leven en door werk hebben we zin in het leven. Een hoopvol boek, want Marlene heeft de overtuiging dat 'het antwoord op jouw loopbaanvraag al in je zit'.