Geïnternaliseerde vrouwenhaat is wanneer vrouwen en meisjes geloven dat stereotypen en mythen over hun geslacht waar zijn. Enkele voorbeelden zijn denken dat ze zwakker zijn dan mannen, dat ze thuis moeten blijven en niet kunnen werken of dat ze zich moeten conformeren aan schoonheidsidealen.
Misogynie of vrouwenhaat is haat tegen en/of een ziekelijke afkeer van vrouwen. Het woord komt van het Grieks misein (haten) en gyne (vrouw). De pendant ervan is misandrie of mannenhaat. Er bestaat anderzijds ook zoiets als gynaecofobie of angst voor vrouwen.
Misandrie = misandrie is een ander woord voor mannenhaat. Het is het tegenovergestelde van misogynie, haat tegen de vrouw. Haat tegen alle mensen, dus tegen beide geslachten, wordt misantropie genoemd.
Met seksisme bedoelen we discriminatie (een andere behandeling krijgen) op grond van geslacht. Veel mensen denken dat dit alleen bij vrouwen gebeurt, maar ook mannen kunnen op de werkvloer slachtoffer worden van seksisme.
Het uit zich in handelingen die een ongeoorloofd onderscheid maken tussen vrouwen en mannen en die nadelige gevolgen hebben. Discriminatie op basis van geslacht is één van de gedragingen die kan voortvloeien uit seksisme, maar ook ongewenste intimiteiten kunnen hier een gevolg van zijn.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
gebruiken: seksistische taal wordt vaak gezien als taal die de gebruiker denigrerend bedoelt; genderdiscriminerend taalgebruik omvat daarentegen ook taal die mensen gebruiken zonder enige seksistische intentie. vrouwen en mannen kenmerken en rollen worden toegewezen die worden bepaald en beperkt door hun geslacht.
Seksisme is discriminatie op grond van iemands sekse. Extreme vormen van seksisme zijn vrouwenhaat (misogynie) of mannenhaat (misandrie).
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw.Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Geslacht of sekse: de biologische kenmerken die bepalen tot welk geslacht je hoort. Denk hierbij aan chromosomen, hormonen en geslachtskenmerken. Gender: de kenmerken, eigenschappen, talenten en verwachtingen die we toekennen aan vrouwen en mannen.
'De' oorzaak van seksisme is nauwelijks te bepalen. Dit komt doordat seksisme voortkomt uit onze maatschappij, intuïties en denkwijzen en deze worden overgemaakt van generatie op generatie (Cannaerts, M., 2018).
De wet bepaalt dat wie een gedrag of handeling in het openbaar of in aanwezigheid van getuigen stelt met de bedoeling om iemand als minderwaardig te beschouwen of te minachten wegens zijn geslacht of te reduceren tot zijn geslachtelijke dimensie bestraft kan worden.
Gendernormen geven invulling aan de vraag wat mannelijk is en vrouwelijk is. Sekse en gender is niet hetzelfde. Sekse, ofwel geslacht, gaat over lichamen en geslachtskenmerken; gender gaat over de associaties, verwachtingen en normen die mensen bij man, vrouw, mannelijk of vrouwelijk hebben.
Seksisme is schadelijk. Het leidt tot gevoelens van minderwaardigheid, zelfcensuur, de aanvaarding van ontwijkingsstrategieën, gedragsveranderingen en het ondermijnt de gezondheid. Seksisme ligt aan de basis van genderongelijkheid. Het treft vrouwen en meisjes disproportioneel.
Voor mannen kan feminisme de inspiratie zijn voor het verschuiven naar meer coöperatieve en gelijkwaardige relaties en vriendschappen, een grotere verdeling van zorg- en werkverantwoordelijkheden en het werken aan het verminderen van georganiseerd en individueel geweld.
Paars was de kleur in de Victoriaanse tijd, eind 19de eeuw, en verspreidde zich vanuit Engeland, sinds de verfstof makkelijker te maken was door de uitvinding van mauveïne in 1856. In dezelfde tijd ontstond de vrouwenbeweging, en die eigende zich paars toe als strijdkleur, samen met wit en groen.
4 mei 2020. De eerste feministische golf vond plaats tussen ongeveer 1870 en 1920. Feministen streefden in deze periode naar gelijke rechten op gebied van (universitaire) scholing, betaalde arbeid en kiesrecht. De boegbeelden van deze golf waren Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker.
Hermafrodiet. Vroeger werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Hermaphroditus is de naam van een oud-Griekse god die borsten had en een penis. Deze term wordt nauwelijks nog gebruikt.
Hermafrodiet is een verouderde (en beledigende) term voor tweeslachtigheid. Het woord hermafrodiet wordt enkel voor dieren of planten gebruikt. De correcte term voor mensen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken is intersekse.
Interseksuelen, vroeger hermafrodieten genoemd, hebben een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. In de meeste gevallen wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit. Iemand kan bijvoorbeeld geen baarmoeder hebben, maar wel eierstokken.
Seksueel contact hebben met iemand tegen zijn of haar wil. Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen (sexchatting).
Ongewenste intimiteiten: aangifte doen? Als de ongewenste intimiteiten strafbaar zijn, kun je aangifte doen. Heb je bijvoorbeeld te maken met seksueel misbruik, zoals ? Dan kun je hiervan aangifte doen bij de politie.
Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk echter vaak niet strafrechtelijk aan te pakken.
Spreek anderen aan op hun seksistische vooroordelen of seksistisch gedrag. Vraag ze waarom ze zich zo gedragen en leg uit dat seksisme schadelijke gevolgen heeft. Kom op voor jezelf en anderen. Dien een klacht in bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen als dat nodig is.
Vrouwen hebben er vaker mee te maken dan mannen. Ruim 1 op de 10 vrouwen ervaart seksuele aandacht van derden en 3,5% van de vrouwen heeft te maken met seksuele intimidatie door een collega of leidinggevende. Sectoren waar seksuele intimidatie relatief veel voorkomt zijn de zorg en de horeca.