Een vetarm dieet is – zoals de naam al zegt – een eetpatroon waarbij je zo min mogelijk vet eet. Dit betekent dus dat je maaltijden en producten kiest die weinig tot geen vet bevatten, zoals magere zuivel, mager vlees, vis, en veel groenten en fruit.
Als je echter niet oplet en te weinig vet binnen krijgt, gebeurt er het volgende met je lichaam: Kans op hart en vaatziekten nemen toe omdat je gehalte slechte cholesterol zult toenemen waardoor je aderen dichtslibben. Vitamineopname neemt af. Hormonen slaan wat op hol en hierdoor kun je depressiever worden.
Vet levert ongeveer 9 calorieën per gram, terwijl eiwitten en koolhydraten slechts 4 calorieën per gram leveren. Onderzoeken tonen aan dat mensen die hun calorie-inname verminderen door minder vet te eten, afvallen . Hoewel het gewichtsverlies gemiddeld klein is, wordt het als relevant voor de gezondheid beschouwd ( 3 ).
De malabsorptie van vetten kan leiden tot verschillende complicaties, zoals: (Vet)diarree: door een verminderde opname van vetten in het spijsverteringskanaal komt er te veel vet in de ontlasting terecht.De ontlasting is daardoor vettig, glanzend en moeilijk weg te spoelen.
Dit betekent dus dat je maaltijden en producten kiest die weinig tot geen vet bevatten, zoals magere zuivel, mager vlees, vis, en veel groenten en fruit.
Om gezond en snel aan te komen is het belangrijk om een positieve energiebalans te creëren door calorierijke voeding tot je te nemen wat niet te snel vult. Gezonde voorbeelden hiervan zijn vette vis, avocado, pindakaas, noten en zaden, gedroogd fruit, volle zuivelproducten en olijfolie.
Het Standard American Diet
Deschepper. “Maar in dat dieet zitten alle mogelijke risicofactoren voor dementie. Het bevat veel geraffineerde granen (wit brood, witte pasta en rijst), een overvloed aan ultra bewerkte voeding, suiker, zout, ongezonde vetten en veel te weinig groenten en fruit.
Kies voor magere of minder magere zuivelproducten of alternatieven voor zuivelproducten . Grill, bak, pocheer of stoom voedsel in plaats van frituren of roosteren. Meet de hoeveelheid olie af met een theelepel om de hoeveelheid te controleren die u gebruikt, of gebruik een oliespray. Snijd zichtbaar vet weg en verwijder het vel van vlees en gevogelte voordat u het gaat koken.
Overschot aan energie
Het eerste gevolg bij teveel vet eten is dat je lichaam een overschot krijgt aan energie. Je krijgt meer energie binnen dan je nodig hebt. Wanneer je voldoende vet binnenkrijgt, wordt dit door het lichaam afgebroken en gebruikt binnen je lichaam.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Natuurlijk zijn er de vanzelfsprekende vette producten, zoals olie en boter.Ook van vlees en vis weten de meeste mensen wel dat ze vetten bevatten, evenals van volle zuivel.Maar ook bijvoorbeeld eieren, pitten en noten zijn belangrijke bronnen van vet. Daarnaast zitten er ook vetten in veel ongezonde producten.
Je wordt niet dik van één specifieke oorzaak, maar van een combinatie van factoren zoals te veel eten en te weinig bewegen. Snacks, suikerhoudende dranken en fastfood zijn bekende boosdoeners. Maar ook bestaan er stiekeme dikmakers, bijvoorbeeld vruchtensappen, granola, sportdrankjes, en broodbeleg.
Verwacht niet dat je binnen twee weken vijf gezonde kilo's kunt aankomen. Een realistisch doel voor gezonde gewichtstoename is ongeveer 0,25 tot 0,5 kilogram per week, wat neerkomt op één tot twee kilo per maand. Als je meer dan dat aankomt, bestaat de kans dat het merendeel van het gewicht dat je wint, vet is.
bevatten zijn in normale hoeveelheden toegelaten: dranken (waters, vetarme bouillon), aardappelen, groenten en fruit, gewone broodsoorten. mogelijk vetarme bereidingstechnieken zoals stomen, pocheren, blancheren, koken of een ovenbereiding.
"Vetvrije" voedingsmiddelen moeten minder dan 0,5 gram vet per portie bevatten. "Vetarme" voedingsmiddelen moeten 3 gram vet of minder per portie bevatten. "Vetarme" voedingsmiddelen moeten ten minste 25% minder vet bevatten dan de normale versies van die voedingsmiddelen.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Eet vezelrijk en gevarieerd: veel groente, fruit en volkorenbrood en peulvruchten. Sla vooral je vezelrijke ontbijt niet over, dat stimuleert de spijsvertering. Drink 1,5 tot 2 liter per dag: vezels werken als een spons: ze nemen vocht op en zorgen daardoor voor een soepele ontlasting.
Plakpoep Plakpoep die sporen achter laat in de toiletpot komt door vet in de ontlasting. Dit kan wijzen op een structureel probleem met de spijsvertering. Dun als een potlood Structureel ontlasting zo dun als een potlood kan wijzen op een verdikking in de darmwand en dient nader onderzocht te worden.
Vetten uit de voeding worden dan minder goed opgenomen door de darm en er ontstaat een vette diarree. Deze is te herkennen doordat de ontlasting blijft drijven in of plakken aan de toiletpot. De diarree is daarnaast lichter van kleur dan gewone diarree en stinkt vaak meer.