Comté is een bijzonder kaasje afkomstig uit het Franse Jura gebergte. Comté kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft een pikante smaak met nootachtige tonen. Heerlijk voor bij de lunch, in warme gerechten of als smeltkaas.
De naam wordt ook algemeen gebruikt (vooral in Oostenrijk) voor kaas die op deze kazen lijkt qua textuur en smaak, maar niet uit deze Alpenregio komt. De textuur van de kaas is tamelijk hard, soms met kleine gaatjes of scheuren, met een sterke smaak, die soms nootachtig is.
De term zegt niet veel over het type of de productiemethode van het product dat bergkaas wordt genoemd. Het is meestal een harde of halfharde kaas met weinig of geen gaten (ook wel ogen genoemd) en meestal met een natuurlijke korst. Er vallen echter ook halfharde kazen en zachte kazen onder deze benaming.
Nummer 1: Brie
Het is één van de twee soorten brie die AOP/AOC keurmerk heeft. Een kaas mag alleen dit keurmerk dragen wanneer de productie, verwerking en bereiding binnen een bepaald geografisch gebied plaatsvinden. De wijze van bereiding is erkend en wordt streng gecontroleerd.
Een van de meest geconsumeerde kazen door de Fransen is Reblochon. Oorspronkelijk afkomstig uit de Savoie bergen, de naam is afgeleid van het woord "Reblocher", wat meer dan één keer melken betekent. De kaas is gemaakt van koemelk. Het is oranje van buiten en zacht en romig van binnen, met een opvallende smaak.
Cholesterolverlagende kaas, zou het? Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
Comté Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Een unieke bergkaas die tot wel 40 kilo kan wegen. De smaak is nootachtig en intens rijk van smaak en perfect voor een dessert, op brood of in de kaasfondue.
Brie is groter dan een Camembert en wordt daardoor in partjes verkocht. Ook bevat meer Brie meer vet waardoor de kaas zachter en romiger is. Camembert wordt in z'n geheel als schijf / wiel verkocht. De smaak van Camembert is sterker.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
Tijd en traditie zijn wat het karakter en de uniciteit van de harde kaas van Oostenrijk onderscheidt. Van een milde, volledig aromatische smaak tot een speciale pikantheid . Dankzij de lange opslag hebben Emmentaler en Bergkäse een onvergelijkbaar natuurlijke smaak.
Alpenkaas verwijst naar alle kaas die gemaakt is met behulp van methoden die vergelijkbaar zijn met die in de Alpen . Denk aan de "Zwitserse" kazen: Gruyere, Emmentaler, Comte, en dergelijke. Alpenkazen worden gekenmerkt door hun stevige maar elastische textuur, lage zoutgehalte en super smeltbaarheid (ja, dat is de technische term).
Bergkaas of bergkäse vindt zijn oorsprong in de Alpen. Door de unieke flora en fauna in dit prachtige berglandschap hebben de kazen een heerlijk kruidig karakter en eigenzinnige maar volle smaak.
Analoogkaas heeft geen rijpingsproces en wordt veelal gemaakt van plantaardige olie, eiwitten en zetmeel. Verder worden er smaak- en soms ook kleurstoffen toegevoegd en eventueel rijpere melkkaas. Op het etiket is te zien hoeveel melkkaas aan het product toegevoegd is.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Camembert versus brie
Het heeft allemaal te maken met het melkvetgehalte. Camembert heeft een melkvetgehalte van ongeveer 45%, terwijl Brie een hoger melkvetgehalte heeft van 60% . Dit betekent dat brie romiger van smaak is en vaak een mildere en meer boterachtige afdronk heeft.
Franse kaas is werkelijk in alle soorten verkrijgbaar. Zacht en mild, hard en pikant of als blauwschimmelkaas. Wilt u eens wat anders serveren dan een eenvoudige brie of een camembert? Kies dan voor Abondance, Comté of Mimolette kaas.
Kaas kan ook helpen om het gehemelte te reinigen na een maaltijd , vooral als de maaltijd die je net hebt gegeten rijk of zwaar was. De verschillende smaken en texturen van kaas kunnen de smaakpapillen verfrissen en ze voorbereiden op het dessert aan het einde van de maaltijd. Porties zijn belangrijk voor elke gang, dus er is nooit sprake van overdaad.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Typische Franse producten als kaas en wijn zijn vaak ook veel goedkoper in Frankrijk, hoewel dat verschil sterk varieert. De kaasjes van Babybel zijn opmerkelijk goedkoper, terwijl een fles champagne van het prestigieuze merk Veuve Clicquot vrijwel evenveel kost.
De Fransen eten elke dag kaas omdat het deel uitmaakt van hun cultuur en het wordt beschouwd als een gezond voedsel dat rijk is aan calcium . Het is in Frankrijk dat dit voedsel het meest is ontwikkeld. Elke regio biedt verschillende kazen aan qua smaak, textuur en kleur. Frankrijk heeft inderdaad meer dan 400 verschillende soorten kaas.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.