Formeel betekent 'officieel' of 'zoals het hoort'. Het tegenovergestelde van formeel is 'informeel'. Het woord formeel komt veel voor in het hedendaagse taalgebruik: op een uitnodiging kan bijvoorbeeld staan dat de dresscode formeel is.
Formeel betekent dan 'zakelijk, officieel, tot het publieke domein behorend', informeel 'niet-zakelijk, ongedwongen, tot de privésfeer behorend'. Bijvoorbeeld: een formeel gesprek, een informele aanspreking.
Iets is formeel als het aan regels moet voldoen. Een situatie kan formeel zijn. Taalgebruik kan ook formeel zijn. Je kunt ook op een formele manier met elkaar omgaan.
Met formeel taalgebruik wordt algemeen Nederlands bedoeld dat veel mensen vormelijk (ouderwets of stijf) vinden. Formeel betekent: zoals het hoort, netjes. Informeel taalgebruik is correct taalgebruik dat we als 'los' ervaren. Informeel betekent gewoon, zoals je praat.
Met het label 'formeel' worden varianten van de standaardtaal aangeduid die door veel taalgebruikers als vormelijk ('stijf') worden ervaren. 'Informeel' noemen wij die varianten die weliswaar correct zijn, maar toch als vormen van 'los' taalgebruik worden beschouwd.
Een formele manier is bijvoorbeeld als je een ander met u aanspreekt en met meneer of mevrouw. Een informele manier is als je tegen iemand je zegt of bij de voornaam noemt. Formeel taalgebruik klinkt netter (of ouderwets). Informeel taalgebruik is wat losser.
Formele woorden hebben een stijf, plechtig karakter. Zulke woorden komen vooral in geschreven taal voor. Ze worden ook wel ambtelijke woorden of stadhuiswoorden genoemd. Veel mensen gebruiken formele woorden omdat ze denken dat het op papier of in een officiële context allemaal een beetje meer of anders moet zijn.
Alle communicatie binnen een organisatie die 'officieel' is vastgelegd en volgens vaste lijnen en structuren verloopt.
Daar waar formeel leren bewust gepland wordt om kennis en vaardigheden te ontwikkelen, kenmerkt informeel leren zich door spontaniteit en autonomie. In tegenstelling tot formele leeractiviteiten zijn informele leeractiviteiten niet gepland of gestructureerd met betrekking tot tijd, ruimte, doelen, of ondersteuning.
Formeel onderwijs wordt meestal aangeboden door een roc of taalaanbieder. Dit onderwijs wordt uitgevoerd door professionele docenten. Soms worden daarbij ook vrijwilligers ingezet. Het doel van dit onderwijs is niveauverhoging, vaak met toeleiding naar een diploma of een certificaat.
Formele eisen zijn vereisten die verband houden met een aantal wettelijke voorwaarden. Zo dient een dagvaarding in het civiele recht onder meer het verschuldigde griffierecht bij de rechtbank te vermelden.
Formele normen zijn regels die vastgelegd zijn in wetten, voorschriften of reglementen. Ze staan dus ergens op papier, iedereen kan hier kennis van nemen en wordt vaak ook geacht hier kennis van te nemen. Formele normen zijn dus heel duidelijk, iedereen weet wat dat betreft waar hij aan toe is.
amicaal, familiaar, gemeenzaam, informeel, ongedwongen, onvormelijk, vertrouwelijk.
Het zelfstandige naamwoord materieel komt alleen als verzamelnaam voor en heeft dan ook geen meervoudsvorm. De betekenis is 'al wat nodig is voor werk of bedrijf, in het bijzonder machines en middelen voor het vervoer van personen of goederen'.
Formele arbeid is werk dat door de overheid wordt geregistreerd. Onder formele arbeid valt al het werk waarover belasting wordt betaald. Als je in loondienst bent, verricht je formele arbeid. Ook een ondernemer betaalt belasting en verricht formele arbeid.
Non-formeel leren: georganiseerd leren, doelgericht maar misschien minder gestructureerd en systematisch in vergelijking met formeel leren. Non-formeel leren is niet gericht op het behalen van een erkend diploma of certificaat.
Van non-formeel leren is sprake bij een gestructureerd programma met leerdoelen zonder landelijke erkenning, bijvoorbeeld een cursus, training of intervisie. Informeel leren is minder doelgericht en niet gestructureerd.
Bij communicatie denken we meestal aan formele communicatie: de media en evenementen die de communicatiedeskundige organiseert en waarvoor een bedrijf betaalt. Maar – sociale wezens als we zijn – communiceren mensen sowieso: informeel. Of je nou iets organiseert of niet.
Eenzijdige communicatie houdt in dat de ontvanger niet direct kan reageren. Voorbeelden hiervan zijn kranten, films of statische websites. Bij meerzijdige communicatie is elke deelnemer zowel zender als ontvanger. Zoals bijvoorbeeld een gesprek, emailcontact of het versturen van appjes.
Je gezichtsuitdrukking, de gebaren die je maakt, je lichaamstaal, je stemgeluid en de fysieke afstand tot je gesprekspartner vormen samen een impliciete boodschap. Dat wat je niet zegt, maar wel uitdraagt. Dat noemen we non-verbale communicatie.
Antoniemen van ouderwets zijn eigentijdsmodern, geavanceerd, hedendaags en modern.
Namelijk wordt gebruikt om een opsomming in te leiden waarbij alle leden bij de naam worden genoemd. De betekenis van namelijk is bij een opsomming te omschrijven als 'te weten'. De maatregel is van kracht in drie Vlaamse provincies, namelijk West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
De formele (onderzoeks)procedure heeft als doel om de rechten van alle betrokken partijen te waarborgen. Een ander doel is om de Commissie volledig op de hoogte te brengen van de feiten omtrent de steunmaatregel.