Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Om de flexfolie bedrukking mooi af te werken en eventuele plekken die omhoog zijn gekomen tijdens het verwijderen van de backing, raden wij aan om je werk altijd na te persen (3-5 seconden).
Flexdruk is een druktechniek waar een print of naam uit vinylfolie wordt gesneden. Hierna wordt de overtollige vinylfolie weggehaald waardoor er enkel nog een print of logo overblijft. De print wordt met behulp van een hittepers op een t-shirt, trui of andere soorten textiel aangebracht.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.
De meest verkochte flexfolie is de Siser P.S. Film Easyweed. Deze folie is verkrijgbaar in bijna 60 kleuren en geschikt voor zowel katoen als polyester textiel. Deze flexfolie kun je ook lagen en is zeer makkelijk te pellen dankzij de sterk klevende drager. Ideaal dus, zeker voor de beginners onder ons.
FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN? Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.
Je kan verbluffende creatieve kunstwerkjes maken door flex op hout te persen. Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout.
Onze flexfolie en flockfolie snij je altijd in de matte kant. Wanneer je de folie inspecteert zal je zien dat deze een matte en een glossy kant hebben. De glossy kant is de drager (backing) van de folie. Wanneer je hierin gaat snijden zal je mesje gelijk bot zijn.
Hiermee kunnen wij elke plaat op maat zagen of jouw gewenste vorm worden gefreesd, gezaagd, geboord en plexiglas polijsten. Omdat we het productieproces in eigen hand hebben, kunnen we makkelijk schakelen op zowel kleine en grote oplages van jouw producten en ideeën.
Het grote verschil tussen flexfolie en vinyl, is dat het niet wordt aangebracht met warmte. Het is dus eigenlijk gewoon één grote sticker! Er zijn net zoals bij flexfolie enorm veel keuzemogelijkheden.
Plaats textiel binnenstebuiten uit de snijmat en druppel een paar druppels VLR op achterkant van de folie. Laat dit een minuut inwerken zodat de lijmlaag van de folie week wordt. Stretch het textiel rondom de drukfout en verwijder de folie met een pel pincet of met de hand.
Verwarm/strijk de textiel voor, dit bevordert de hechting van de lijm. Strijk ca 15 -20 sec met een gelijkmatige druk en maak geen heen en weer gaande bewegingen. Heeft de folie niet overal gehecht herhaal dan bovenstaande. De beschermfolie kan (lauw) koud worden verwijderd.
Flexfolie dient u altijd in spiegelbeeld te snijden. Flexfolie ligt met de lijmlaag naar boven op de drager; u snijdt dus in de lijmlaag. Na het snijden 'pel' je de folie rondom het ontwerp weg; alles wat u nniet op het textiel wilt hebben pelt u weg met een daarvoor bestemde 'pelhaak'.
De meest veelzijdige manier om hout te bedrukken is het printen van hout met een UV DTO printer. Direct printen op hout is een techniek die de meeste mogelijkheden biedt qua ontwerpmogelijkheden, houtsoorten en diktes. Voor deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een UV-printer die de foto direct op het hout print.
Leg het flockfolie op de stof, zorg dat de plaklaag op de stof ligt en het plastic beschermlaagje aan de bovenkant. De plastic beschermlaag glimt meestal, je kunt ook in een hoekje een stukje los peuteren, zodat je zeker weet dat de folie goed ligt.
De plek waar je typt op het scherm komt overeen met de plek waar de machine snijdt op de mat, het meest logische is om links bovenin te beginnen. En dit is hoe het eruit ziet als je getypt hebt. De rode lijnen zijn de lijnen die gesneden worden. Dit is alles, je kunt de tekst nu naar de machine sturen om te snijden.
Via een snijplotter en flexfolie kan je prima meerkleuren bedrukkingen maken. Helemaal full-colour is met effen kleuren flexfolie echter niet mogelijk. Wanneer een logo uit 2-3 kleuren bestaat kan je prima onze flexfolie over elkaar heen drukken. De folie is zo dun dat je dit niet ziet of voelt in het eindresultaat.
Flexfolie is het standaard materiaal voor het bedrukken van textiel. Bedruk met flexfolie onder anderen katoen en polyester. De standaard flexfolie bestaat in heel veel verschillende kleuren en vind je hier in de winkel.
Wij adviseren om te kiezen voor een polymeer vinyl zoals Oracal 651. Deze polymeer vinyl blijft tot 5 jaar goed buiten. Ook Oracal 631 vinyl is te gebruiken, deze blijft 3 jaar goed buiten. Voor grote opdrachten raden wij aan om gebruik te maken van speciale wrap folie.
Welke snijplotter jij het best kunt kopen is onder anderen afhankelijk van het aantal bedrukkingen dat je gaat maken. Voor grotere oplages of het snijden van breder materiaal is de GCC Expert 24 de ideale snijplotter. Ga jij jouw snijplotter echter voor de hobby gebruiken dan is een ScanNCut snijplotter de must have.
Wat is vinylfolie? Vinylfolie beschikt over een drager papier waar een zelfklevende stickerfolie op plakt. Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers en met name voor het beletteren van reclame borden en voertuigen.