excuseren = zeggen dat het je spijt vb: hij excuseerde zich toen hij tegen haar aan botstewilt u mij even excuseren? [vindt u het goed dat ik even wegga?]
Verontschuldigen is ont-schuldigen en aantonen dat je niet schuldig bent. Het is een bijzondere vorm van indirecte communicatie. Iemand verontschuldigt zich en zegt dat hij ergens spijt van heeft terwijl hij zich in feite verschoond en vrijspreekt van schuld.
Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort. Het ondermijnt je zelfvertrouwen. En mensen nemen je steeds minder serieus want als je overal sorry voor zegt dan is het niet meer geloofwaardig.
Door te zeggen 'ik zal het rechtzetten' geef je aan bereid te zijn actie te ondernemen om de aangerichte schade te herstellen.” Vraag de ander gerust wat het is dat je moet doen om je fout recht te zetten. Geef aan dat je oprecht bereid bent dat voor de ander te doen.
Zo maak je het goed: Vertel hem duidelijk dat je er graag over wilt praten. Probeer jezelf niet te verdedigen, maar verplaats je in hem. Probeer te snappen waarom hij gekwetst is. Zeg voor een laatste keer dat het je echt spijt en laat het hierbij.
Bij 'excuseer' hoort in algemeen Nederlands een persoonlijk voornaamwoord. Excuseer me. Excuseer ons voor het ongemak.
executeren, een vonnis uitvoeren; ook ter straffe of ter dood brengen.
Narcisten bieden hun excuses niet aan omdat ze geen schuldgevoel hebben. Narcisten hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze gewoon niet begrijpen waarom de andere persoon gekwetst is of waarom hij zich ergens zorgen over maakt.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Door sorry te zeggen kun je de ander laten weten dat je ergens spijt van hebt. Het wordt vaak zelfs verwacht dat je sorry zegt. Als jouw kind een ander kind slaat, voel je je misschien opgelaten tegenover het andere kind of de andere ouder. Met een 'sorry' lijk je dit te kunnen herstellen.
Volgens dating expert John Keegan is er een verklaring voor dit typische mannengedrag. Hij zegt tegen Elite Daily: 'Mannen komen terug als je ze negeert, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets zijn verloren wat ze hadden.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Betekenis “excuses voor het ongemak” Wat betekent excuses voor het ongemak? Ongemak is een belemmering, hinder of iets wat ergernis of frustratie opwekt. Bijvoorbeeld het bankstel dat je vandaag geleverd zou krijgen en de winkelier belt op om te zeggen dat het pas volgende week wordt.
Onderzoeken hebben uitgewezen waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat dat het tegenovergestelde effect heeft dan wat we er mee proberen te bereiken. Wat blijkt namelijk? Onnodig 'sorry' zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding (en dus een slechte niet-assertieve communicatie).
Mijn excuses voor het ongemak. I apologize sincerely for the trouble I've caused you. Mijn excuses voor het ongemak. I apologise for the inconvenience.
Zeg bedankt i.p.v. 'sorry' (of kies een ander positief woord). Bijvoorbeeld als je te laat komt op een afspraak zeg je geen 'sorry dat ik te laat ben', maar wel 'dankjewel voor het wachten, ik waardeer het'. Zo blijf je beleefd communiceren en spreek je waardering uit, in plaats van excuses te maken.
'Sorry' zeggen kan ook voortkomen uit het willen vermijden van conflicten. Als jij je op tijd verontschuldigt, hoef je je geen zorgen te maken dat het conflict verergert. Dit gevoel kan ontstaan zijn doordat je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een gezin waar een conflict automatisch knallende ruzie betekende.