Erkenning is volgens het internationaal recht een handeling waarbij een staat aanvaardt dat een bepaalde toestand of handeling waaraan hij zelf heeft deelgenomen, hem tegenstelbaar is. Het gaat hierbij om de erkenning van andere staten, regeringen, de staat van oorlog en nationale bevrijdingsbewegingen.
Op basis van het één China-principe staat de regering van de Volksrepubliek China niet toe dat landen tegelijkertijd betrekkingen onderhouden met de Volksrepubliek en de Republiek. Ook Nederland, België en Suriname erkennen daarom de regering in Taipei niet.
Sommige niet-erkende staten worden alleen door een klein aantal landen erkend, maar hebben wel controle over hun eigen grondgebied. Voorbeelden hiervan zijn Abchazië, Taiwan, Kosovo, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus en Zuid-Ossetië.
De Europese Unie (en België en Nederland) heeft economische banden met Taiwan, maar houdt zich buiten het conflict. De Volksrepubliek China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet en houdt Taiwan ook buiten internationale organisaties.
In de 17e eeuw waren delen van Formosa (het huidige Taiwan) geruime tijd in Nederlandse handen, of preciezer, in handen van de VOC.
Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het primair onderwijs bestaat uit het (speciaal) basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.