Er is geen minimum leeftijd waarop je je baby in een autostoeltje of babyschaal op de fiets kunt meenemen. Wij adviseren wel om je baby pas op de fiets te vervoeren, als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Vooral in het begin is het belangrijk dat je alleen korte ritjes maakt.
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier.
Zodra je baby goed zelf kan zitten, kun je je kind meenemen in een fietsstoeltje aan het stuur van je fiets. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Als je kind zwaarder wordt, is het niet meer veilig (en ook niet fijn) om je kindje voor op je fiets mee te nemen.
Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Veilig vervoer baby op fiets
Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets. Ook hier tegen de rijrichting in.
Algemeen advies: Vanaf het moment dat een kind zelfstandig kan gaan zitten, mag je gaan fietsen. Tot die tijd kan een baby in een half liggende houding worden vervoerd.
U kunt een fietskar prima gebruiken om een baby te vervoeren als u er een geschikte Maxi Cosi in plaatst. Niet iedere Maxi Cosi is daarvoor geschikt. Bij een fietskarren specialist koopt u de Maxi Cosi die perfect past in een fietskar en waarin de baby zeker veilig kan worden vervoerd.
Vanaf het moment dat jouw baby stevig kan zitten en zijn of haar nekje stabiel kan houden (meestal met 3 maanden), kan je hem of haar met het autostoeltje meenemen in de bakfiets door middel van de autostoel adapter. Uiteraard is het verstandig om rustig aan te fietsen en niet met 25 km/h een vluchtheuvel te pakken.
Een baby kun je al vanaf 3 maanden in de bakfiets vervoeren middels een Maxi-Cosi houder of een babyschaal. Na 8 à 9 maanden is het tijd om het zitje in jouw bakfiets te vervangen.
Rond 9 maanden kunnen de meeste kinderen alleen zitten. Je kind kan zijn of haar hoofd hierbij mooi in balans houden en met gestrekte rug zitten. Terwijl je kind zit, kan hij of zij spelen met speelgoed. Kinderen vinden het ook fijn om mee aan tafel te zitten in de kinderstoel.
Over het algemeen is zowel de bakfiets als fietskar een veilige optie als je de juiste maatregelen neemt, maar er zijn wel enkele verschillen. Bij een bakfiets zitten kinderen doorgaans beter beschermd voor de omgeving, omdat ze meer omsloten zitten in de bak.
Direct vanaf de geboorte kun je je baby in een babyautostoel vervoeren. De babyautostoel is geschikt voor kinderen tot 83 cm. Dat is ongeveer tot een leeftijd van 14 maanden. Je kindje weegt dan ongeveer 13 kilo.
Loopfietsen vanaf 1 jaar
Loopfietsen met 3 of 4 wielen zijn uitermate geschikt. Voor de stabiliteit is van belang dat de achterwielen verder uit elkaar staan dan de voorwielen. De modellen met 3-wielen zijn om te bouwen naar een 2-wieler.
Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Als je valt, is je baby niet beschermd.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten.Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.
Zachte banden en langzaam fietsen
Wij zeggen: een kind tot 3 maanden kun je beter in een draagdoek vervoeren op de fiets. Vanaf 3 maanden kan een kind in een Maxi-Cosi in een geveerde houder in de bak van de bakfiets.
Wij zien het vaak dat baby's pas meegaan met de bakfiets na twee of drie maanden. Een babyschaal voor de bakfiets kan vervolgens worden gebruikt tot en met negen maanden maar vaak wel langer.
De Steco maxi cosi drager (of maxi cosi houder genoemd) is de juiste oplossing om uw baby mee te nemen met de elektrische bakfiets, vooral als uw baby nog erg jong is. De maxi cosi drager kunt u los bestellen, maar ook met de bevestiging om het vast te zetten in de bakfiets.
Baby's tot ongeveer 9 maanden kunnen in een bakfiets in de Maxi Cosi vervoerd worden. De Maxi Cosi wordt op een bankje in de bakfiets of op de vloer van de bakfiets vastgezet. De Maxi Cosi wordt door middel van een speciale gordel goed vast gezet, zodat deze geen kant meer op kan.
Een bijzondere en zeer ernstige vorm van lichamelijke kindermishandeling is het shakenbabysyndroom. Hierbij schudt een ouder of verzorger een baby zo hard door elkaar, dat er schade aan het hoofd en/of hersenen van het kind ontstaan en het kind daar allerlei klachten aan overhoudt.
Een bakfiets is breder en stabieler dan een fietskar, waardoor het minder gevoelig is voor omvallen. Dit is vooral belangrijk wanneer je kinderen vervoert, omdat je wilt dat ze veilig en beschermd zijn tijdens het rijden.
Autostoeltje verplicht vanaf de geboorte
Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een R129/i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud. Autostoeltjes gaan langzaam over op de nieuwe norm R129/i-Size.
Een Melia of Weber babyschaal is een uitstekende oplossing voor het vervoer van 1 of 2 baby's vanaf 3 maanden in een fietskar of bakfiets. De lichtgewicht babyschaal Melia is vervaardigd uit EPS (hard piepschuim).
Kinderen kleiner dan 1,35 meter hoeven achterin een taxi niet persé in een kinderzitje of op een stoelverhoger vervoerd te worden. Voorin een taxi is het gebruik van een kinderzitje of stoelverhoger wel verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 meter.