2. Groente en fruit mogen in Frankrijk niet meer in plastic verkocht worden. Sinds 1 januari 2022 mogen groente en fruit niet meer in een plastic verpakking verkocht worden. Dit geldt o.a. voor komkommers, bananen, tomaten, aubergine, courgette, aardappelen…
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Alcoholtester: niet verplicht
Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een alcoholtest bij je te hebben.
In de auto is in Frankrijk een fluovestje, een verbanddoos en een gevarendriehoek verplicht.
Veiligheidshesjes Frankrijk
Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een reflecterend geel veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder maar ook de inzittenden van de auto moeten een hesje dragen zodra zij bij pech of een ongeval buiten de auto zijn.
Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
In een Frans restaurant heb je recht op een gratis kraanwater. Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het 'couvert' in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood ...
voor vaccins ten behoeve van mensen die Covid hebben doorgemaakt (en dus slechts één dosis nodig hebben): 2 weken na de injectie voor reizen binnen Europa (met uitzondering van reizen naar Frankrijk); 1 week na injectie voor reizen naar Frankrijk (om Frankrijk binnen te komen);
Als je echter wat meer tijd hebt kun je er ook voor kiezen om de tolwegen te vermijden en de (vaak rustigere) Franse binnenwegen te nemen. Bekende tolwegen zijn de Autoroute du Soleil (A6/A7) in het oosten van Frankrijk en de Autoroute l'Aquitaine (A10) in het westen.
Je riskeert een boete van €68 als je een verplichte milieuzone in Frankrijk zonder vignet binnenrijdt of er parkeert. Op dagen van extreme vervuiling zijn er soms ook politieblokkades rond de grote steden, waarbij alleen de schoonste auto's (categorie 0 t/m 3) mogen doorrijden.
Op 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet Crit'Air in werking getreden. Hiermee kunnen Franse gemeentes permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Binnen een milieuzone moeten alle auto's voorzien zijn van een Crit'Air milieusticker.
Volgens de Nederlandse wet is het rijbewijs en kentekenbewijs verplicht in de auto. De politie mag er altijd om vragen en neemt geen genoegen met een kopietje. Als je deze documenten niet bij je hebt, riskeer je een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf.
Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.
Frankrijk stekkers en stopcontacten
In Frankrijk zijn stekkers en stopcontacten van type C & E in gebruik.
Het stopcontact in Frankrijk heeft, ten opzichte van de gangbare stopcontacten in Nederland een extra pin, iets uit het midden (zie afbeelding). Dit stopcontact wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, (delen van) België en Polen.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Veel landen, zoals Frankrijk en Spanje, voegen chloor toe aan leidingwater. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën dood en het water dus schoner maakt. Het voordeel is dat chloor goed werkt tegen de meeste vervuiling en ook nog eens goedkoop is.
Er kan nogmaals op gewezen worden dat het meeste kraanwater in Frankrijk volkomen veilig is om te drinken. In sommige Franse plaatsen waar het water 'bijzonder hard' is koopt men vaak filters om hun waterkokers te sparen, maar het water op zichzelf is schoon en veilig.
Zo werken Franse tolpoortjes
Bij aankomst kies je één van de tolpoortjes. Aan de bestuurderskant krijg je een kaartje, daarna gaat de slagboom omhoog. En kun je verder rijden. Aan het einde van de tolweg betaal je tol met je creditcard of contant.
Geen alcoholtester verplicht
Frankrijk was het enige land waar je een alcoholtester in je auto moest hebben. In geen enkel ander land binnen Europa is een alcoholtester verplicht.
Veiligheidsvest - Het is niet verplicht een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben of om bij pech of een ongeval een veiligheidsvest te gebruiken. De ANWB adviseert je echter voor alle inzittenden veiligheidsvesten mee te nemen.