Als tandbederf niet behandeld wordt, krijg je last van gevoelige tanden of tandpijn. Daarnaast zijn er nog zichtbare gevolgen. Er ontstaan namelijk witte of bruine vlekken op je tanden. Bij vergevorderd tandbederf is het soms noodzakelijk om de tanden of kiezen te trekken.
Wat gebeurt er als tandbederf onbehandeld blijft? Indien onbehandeld, kan tandbederf een ernstige ontsteking in de tand veroorzaken die ondraaglijke kiespijn veroorzaakt. Dit is de beruchte pulpitis. Het kan dan overgaan in een ernstige infectie.
In het eerste stadium van tandbederf is er enkel sprake van demineralisatie: de buitenste laag van de tanden (het glazuur) is ontkalkt en verzwakt.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
De ziekenzorg in de VS gaat aan veel armen voorbij: een 12-jarige jongen overleed aan een tandinfectie. Op 11 januari van dit jaar kwam de 12-jarige Deamonte Driver uit het plaatsje Largo in de staat Maryland thuis uit school met kiespijn.
Zwarte randjes op de tanden is vaak tandsteen
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje). Dat laatste verdwijnt als de tandzenuw afgestorven is.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Tandbederf, of gaatjes, zijn besmettelijk, dus het is belangrijk om een gezonde mond te hebben als u kinderen heeft, zwanger bent of overweegt zwanger te worden. Als uw mond droog is, is de kans groter dat u gaatjes krijgt.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Hoe ontstaan rotte tanden? Cariës of tandrot is een demineralisatieproces van het tandweefsel. De demineralisatie wordt in gang gezet door zuren afkomstig van bacteriën in de mond. De bacteriën die cariës veroorzaken bevinden zich overal in de mond en dus ook in tandplaque dat achterblijft op de tanden.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren. Wanneer het een blijvende tand betreft, kan de tand na een wortelkanaalbehandeling (waarbij het wortelkanaal gevuld wordt) van binnenuit gebleekt worden.
Wanneer u een of meerdere gaatjes heeft of wanneer het tandvlees in uw mond ontstoken is, kunt u in veel gevallen terecht bij uw tandarts. De tandarts zal de bacteriën uit de gaatjes boren, zodat verdere complicaties aan uw gebit worden voorkomen. In veel gevallen is het probleem hiermee verholpen!
We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Het onderzoeksbureau TNO houdt in opdracht van Zorginstituut Nederland al meer dan dertig jaar bij hoe het met onze gebitten gesteld is. Bij kinderen gaat het steeds beter. In 2001 had een gemiddelde vijfjarige nog vier gaatjes in zijn melkgebit.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Als het lang genoeg de kans krijgt, kan het zelfs je tandglazuur beginnen te vernietigen. Als tandbederf niet behandeld wordt, kan het zich door je hele tand en alle lagen werken.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Cariës of tandbederf is een ziekte waarbij de harde tandweefsels worden aangetast, wat leidt tot de vorming van gaatjes. Vroeger werd cariës of tandbederf, 'wolf in het gebit' genoemd.
U kunt een gaatje herkennen doordat er een bruine verkleuring te zien is of doordat u last heeft van tand- of kiespijn. Als u te lang wacht, kan een gaatje steeds dieper worden en uiteindelijk de tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn geven en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben.
Die vallen uit en maken plaats voor het blijvende gebit dat bestaat uit 32 tanden, 16 in de bovenkaak en 16 in de onderkaak. We hebben 3 soorten tanden: snijtanden, hoektanden en kiezen. Alle tandonderdelen kunnen aangetast worden (door tandplak, tandsteen, tandcariës, abnormale slijtage).
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.