Belangrijke grote steden in Zuid-Korea zijn Seoul, Busan en Gyeongju. De nog niet zo bekende vakantiebestemming heeft een prachtig landschap, groene rijstvelden en bruisende steden. Ontdek de eeuwenoude cultuur en tradities in dit geweldige land! Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat en kent vier seizoenen.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Zuid-Korea heeft onder andere een aantal bijzondere plekken die je tegenkomt op Unesco's lijst van werelderfgoederen. De Joseon dynastie heeft een bijzondere erfenis achtergelaten met indrukwekkende paleizen en tempels.En ook het landschap van Zuid-Korea is noemenswaardig.
Plaats je voeten niet op meubels. Dit doe je thuis misschien, maar niet bij anderen. Eet of drink niet in het openbaar terwijl je loopt. Plaats je duim niet tussen je middel en wijsvinger terwijl je een vuist maakt, omdat dit een obsceen gebaar is.
Het kraanwater in Zuid-Korea is overal goed drinkbaar.
De cultuur in Zuid Korea is sterk beïnvloed door de Chinese en Japanse cultuur. De stroming waar deze cultuur vanuit gaat heet het confucianisme. De Zuid Koreaanse cultuur bestaat uit veel tradities en gewoontes, die voor Westersen niet altijd voor de hand liggend zijn.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee's en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
K-pop was eerder vooral geliefd in Zuid-Korea zelf en de omringende landen, maar de afgelopen jaren werd het genre – mede door de hit Gangnam Style van Psy – wereldwijd steeds populairder. Ook Koreaanse films en dramaseries worden in het buitenland goed bekeken.
Waarom Zuid-Korea
Zuid-Korea wordt de laatste jaren een steeds gewildere bestemming voor reizigers die wel van wat avontuur en uitdaging houden. De mix tussen super moderne steden, traditionele dorpen een de mooie natuur, maakt Zuid-Korea een unieke bestemming om eens te bezoeken.
Een maaltijd in Zuid-Korea bestaat uit rijst, soep, kimchi, een hoofdgerecht en enkele bijgerechten. Als gevolg staat de tafel vol met bakjes en schaaltjes. Kimchi is te vergelijken met onze zuurkool maar is nog eens op smaak gebracht met rode pepers.
Iets meer dan de helft van de Zuid-Koreanen is gelovig. De twee grootste geloofsovertuigingen in Zuid-Korea zijn het boeddhisme (23%) en het christendom (29%).
Korea is één land tot 15 augustus 1945. Op die dag capituleren de Japanners en eindigt officieel de Tweede Wereldoorlog. Korea – al sinds 1910 bezet door Japan – wordt in twee delen gesplitst. Het noorden wordt bestuurd door de Russen en het zuiden door de Amerikanen.
Het Koreaans is de officiële taal van Zuid- en Noord-Korea. Het wordt ook gesproken in Yanbian, een aan Korea grenzend deel van de Volksrepubliek China.
Is Zuid-Korea een duur of goedkoop? Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm.
Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Vooral de bibimbap is een typisch gerecht voor de lunch, meestal in de vorm van een bowl met daarin een bol rijst, een kleine hoeveelheid vlees (rund of varken) of vis, zeewier en gefermenteerde groente. Dankzij de serveervorm in een kom, neemt de lunch ook minder tijd in beslag dan het ontbijt.
Soju is de Koreaanse equivalent van de Japanse sake. Soju is een kleurloze gedestilleerde alcoholische drank met alcoholpercentage van 13 en 21%. Het hoofdbestanddeel van Soju is rijst en bijna altijd in combinatie met andere ingrediënten zoals tarwe, gerst of zoet aardappelen.
Het Koreaans is een van de moeilijkste talen om te leren. Ook is het een van de jongste talen ter wereld. De taal werd in de 15e eeuw ontwikkeld door een lokale koning. Hij wilde ervoor zorgen dat meer mensen konden lezen en schrijven.
Ze weten dan hoe ze met elkaar moeten omgaan. Als je een tempel, woning, restaurant of hotelkamer binnengaat dien je je schoenen uit te doen (sokken aan is overigens beter dan blote voeten; zorg dus voor sokken zonder gaten). De reden is dat Koreanen van oudsher alles op de grond doen: eten, slapen, spelen of werken.
In Zuid-Korea is buigen de traditionele manier om te begroeten. Bij mannen wordt het buigen vaak ook begeleid door een handdruk. Daarbij moet de linkerhand de rechteronderarm ondersteunen. Koreaanse vrouwen schudden elkaar niet altijd de hand en zullen eerder een hoofdknikje geven dan een volle buiging.
K-pop groepen zijn in het leven geroepen voor succes en ze stellen niet alleen muzikaal maar ook visueel tevreden. Perfect uitgevoerde danspasjes, enorme muziekvideo's, kleurige kleding en pakkende loopjes in de liedjes zelf zijn het perfecte recept om een breder publiek aan te spreken – speciaal tieners.
Hanbok is de naam voor de traditionele Koreaanse kleding. De Noord-Koreaanse benaming is Joseon Ot (조선 옷). De hanbok voor vrouwen kenmerkt zich door felle kleuren, simpele lijnen en het ontbreken van zakken.