19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn. In 1922 is zijn graftombe ontdekt door 2 archeologen. Toetanchamon is zo beroemd geworden omdat zijn dodenmasker nog helemaal intact is gebleven. Het is het enige bekende intacte dodenmasker.
Toetanchamon is als farao overigens niet heel erg belangrijk geweest. Hij werd dus vooral bekend vanwege zijn ongeschonden graf vol waardevolle voorwerpen. Toetanchamon werd rond zijn tiende farao en overleed in 1324 voor Christus. Hij was toen ongeveer 19 jaar oud.
Grafkamer Toetanchamon
Hier vonden ze een grote gouden sarcofaag die een machtige farao deed vermoeden. Daar werd ook het beroemde dodenmasker gevonden. Daarmee konden de onderzoekers concluderen dat het waarschijnlijk ging om de jong gestorven farao Toetanchamon, zoon van Achnaton.
Toetanchamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij heette eerst Toetanchaton, later werd zijn naam veranderd in Toetanchamon wat betekent: "Hij Die Amon Vereert".
In 1922 stuitte de Britse archeoloog Howard Carter op het graf van de Egyptische koning Toetanchamon. De vondst van de mummy met het beroemde gouden masker was maandenlang wereldnieuws. In het graf werden ruim 3000 voorwerpen gevonden die ons helpen het leven van Toetanchamon beter te begrijpen.
Waarom is hij zo beroemd geworden? Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, vrijwel onbeschadigd bleek te zijn. Het voor een farao kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen. De doodskist is schitterend.
Toetanchamon trouwde met zijn zuster Achensenhamon en had waarschijnlijk 2 doodgeboren kinderen. Op ca. 19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn.
Toetanchamon is niet vermoord
Volgens veel theorieën zou de kindkoning zijn vermoord. In 1968 waren er röntgenfoto's van zijn schedel gemaakt, waarop te zien was dat hij een klap op zijn achterhoofd had gekregen.
In het hiernamaals, zo geloofden de oude egyptenaren, diende een farao de zonnegod als schrijver. Toetanchamon verzamelde ook veel. Zo verzamelde hij ook wandelstokken hij had er zo'n 130 van alle soorten en maten. Hij hield ook van rijden met strijdwagens en deed aan zwemmen, vissen en jagen.
Het Museum der Egyptische oudheden in Caïro in Egypte is wereldberoemd. Het museum heeft de meeste schatten van het oude Egypte ter wereld. Waaronder het wereldberoemde gouden masker van Toetanchamon.
En het graf van Toetanchamon is ook te bezoeken hier moet je 10€ meer voor betalen. Je mag in de graven geen foto's maken. Wel kan je een kaart kopen waarmee je wel foto's maken mag.
De meeste waren ook geplunderd door grafplunderaars. Maar in de herfst van 1922 ontdekte Howard Carter een in een rots uitgehouwen trede. De trede bleek het begin te zijn van een trap, die leidde naar de deur van een graftombe. Het bleek de graftombe van Toetanchamon te zijn.
Het gouden dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon staat opnieuw tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro. De voorbije maanden werd het beroemde masker gerestaureerd nadat een haastige herstelling met superlijm duidelijke sporen had nagelaten. Het masker raakte beschadigd in augustus 2014.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
In totaal zijn er 80 piramides in Egypte gevonden. Vlakbij Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt het plateau van Gizeh. Hier staan in totaal elf piramides aan de westoever van de Nijl. De drie grootste zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos.
De koning kwam aan de macht door erfopvolging. Hij werd farao omdat zijn vader het was. Het volk had niets te zeggen. Niet alle koningen waren even machtig.
Toetanchamons vloek
Onder hen was de financier van de uitgravingen Lord Carnarvon. In het graf van de jonggestorven farao zouden plakkaten gevonden zijn met de bezwering “Degene die de slaap van de Farao stoort zal met de vleugels van de dood worden aangetast”.
Daarvoor zijn hij en zijn broer uit hun dorp gehaald. De piramide wordt het graf voor de koning, farao Cheops.
Ramses de Grote
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste.
En dat betekent dat Nefertiti ook nog steeds niet gevonden is. De Britste egyptoloog Nicholas Reeves, en de Egyptische regering, waren er bijna helemaal zeker van: de laatste rustplaats van koningin Nefertiti zou zich bevinden in een geheime ruimte achter de graftombe van farao Toetanchamon.
Net als veel historici denkt ook Zahi Hawass dat Akhnaton de vader was van Toetanchamon. Maar hij sluit uit dat Nefertiti, de eerste vrouw van Akhnaton, zijn moeder was.
De oude Egyptenaren bouwden piramides van 2700 voor Christus tot ongeveer 1700 voor Christus. De eerste piramide werd dus ruim 4500 jaar geleden gebouwd. Deze is mogelijk voortgekomen uit de ziggurat en was trapvormig.