Het wordt veroorzaakt door een meestal goedaardige hormoonproducerende tumor van de hypofyse. In de tumor worden teveel groeihormoon producerende cellen aangemaakt. Symptomen van acromegalie zijn o.a. het grover worden van gelaatstrekken, neus, oren, onderkaak, handen en voeten.
De oorzaak van acromegalie is een gezwel in de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier die onder aan de hersenen zit. De hypofyse maakt hormonen, waaronder groeihormoon. Bij acromegalie maakt de hypofyse te veel groeihormoon.
Het overschot aan groeihormoon zorgt ervoor dat klachten ontstaan als: Vermoeidheid. Overmatig transpireren. Zwelling van weefsels en botten met als gevolg groei van de tong, aangezicht, handen en voeten, met bijvoorbeeld grotere schoenmaat en ringmaat.
Als acromegalie in de kindertijd begint, ontstaat reuzengroei. Na langere tijd kunt u meer problemen krijgen, zoals gewrichtsklachten, suikerziekte (diabetes), en hart- en vaatziekten.
Acromegalie kan erfelijk zijn, maar dit komt bijna niet voor. Als we vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt, kunnen we bloedonderzoek doen.
Het syndroom van cushing wordt meestal (70%) veroorzaakt door een klein, goedaardig gezwelletje in de hypofyse (de hormoonklier onder aan de hersenen) en dan spreken we van de ziekte van cushing. Soms is de oorzaak een gezwel in een van de bijnieren zelf of (zelden) een gezwel ergens anders in uw lichaam.
Het syndroom van Sheehan is een zeldzame complicatie die optreed tijdens de bevalling. Wanneer een vrouw tijdens een bevalling erg veel bloed verliest kan de hypofyse in de problemen komen. Als deze te weinig doorbloed wordt, sterft hij gedeeltelijk af. Hierdoor ontstaat het syndroom van Sheehan.
De hypofyse maakt niet alleen verschillende hormonen aan maar stuurt ook hormoonproducerende klieren aan waaronder de bijnieren. Het meest voorkomende probleem met de hypofyse ontstaat wanneer er zich een goedaardig gezwel ontwikkelt (vaak aangeduid als adenoom of craniofaryngeoom).
Groeihormoon zorgt onder meer voor het onderhuod van uw spieren en botten. Het regelt de waterhuishouding in uw lichaam en zorgt voor een juiste vetverdeling. Als u een groeihormoon tekort heeft, kunt u last hebben van spierzwakte, botontkalking, osteoporose en meer vetweefsel rond uw buik.
Een van de grootste nadelen: het risico op kanker. HGH stimuleert de groei van weefsel in het lichaam en kan daardoor ook een groeispurt betekenen voor een tumor. Ook kunnen er metabolische problemen ontstaan. Als je lichaam vet omzet in brandstof doordat je sport, dan is dat normaal.
Bij meisjes treedt deze op als zij een jaar of 11 zijn en bij jongens als zij een jaar of 13 zijn. Deze groei vindt plaats onder invloed van de geslachtshormonen samen met groeihormoon die door het lichaam worden geproduceerd..
Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.
Bij volwassenen is geen reuzengroei mogelijk omdat de groeischijven van het bot inmiddels verkalkt zijn. Bij hen treedt in de loop der jaren een kenmerkend beeld op van vergroving van extremiteiten, zoals grotere handen en voeten, kin, neus en oren, waarbij de veranderingen in het gelaat het meeste opvallen.
“Handen, voeten, neus, oren en onderkaak beginnen weer te groeien. Bot kan vergroeien en tot pijn en gewrichtsklachten leiden. Die ongewilde groei kan zich ook uitstrekken naar andere organen, zoals het hart, waardoor hartproblemen kunnen ontstaan.
Als het tekort aan cortisol ernstig wordt, wordt de vermoeidheid ernstiger en treden naast duizeligheid en spierzwakte verschijnselen op zoals gevoel van zwakte, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en gewichtsverlies.
Een tekort aan cortisol kan een gevolg zijn van aandoeningen van de bijnier (aangeboren aandoeningen, infecties, tumoren, bloedingen), stoornissen van de hypofyse (infecties, tumoren, trauma, bloedingen,…), en ten slotte langdurige (hoge) dosissen cortisone.
Gebrek aan cortisol kan leiden tot verschillende niet-specifieke verschijnselen zoals vermoeidheid, spierzwakte, gewichtsverlies, lage bloedruk of buikpijn. Op momenten van stress of ziekte is verhoogde aanmaak van cortisol noodzakelijk.
Oorzaken. De oorzaak van het syndroom van Sjögren is onbekend. Onderzoek hiernaar wordt gedaan in Nederland en wereldwijd. Mogelijk speelt een genetische aanleg een rol, die sommige mensen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van het syndroom van Sjögren dan andere mensen.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u de ziekte van Addison hebt. Een acth-stimulatietest is een bloedtest die laat zien of uw bijnieren voldoende hormonen kunnen produceren.
Een prolactinoom is een tumor in de hypofyse die te veel prolactine maakt. Prolactine is het hormoon dat onder normale omstandigheden bij vrouwen aan het einde en na de zwangerschap ervoor zorgt dat de borstvoeding optreedt. Prolactine wordt ook bij mannen aangemaakt, maar de functie bij mannen is onduidelijk.
De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij een gezwel op de hypofyse te veel bijnierschorsstimulerend hormoon (ACTH) produceert. Dit gezwel is meestal goedaardig. Door het teveel aan ACTH maakt de bijnier te veel cortisol aan.
De behandeling van het syndroom van Cushing is afhankelijk van de oorzaak. Is de oorzaak een hypofysegezwel, dan adviseren we meestal een hypofyse-operatie. Ook kunnen we de hypofyse bestralen. Soms heeft u meerdere behandelingen nodig.
Om de diagnose syndroom van Cushing te stellen wordt laboratoriumonderzoek van bloed, urine en speeksel verricht. Soms zijn speciale bloedtesten nodig waarbij kortdurend medicijnen (tabletten of via een infuus) worden toegediend.