Colman's Engelse mosterd saus Potje 100 gram | Sligro.nl.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Door de eeuwen heen is mosterd altijd een heel populaire 'saus' geweest. We weten dat 3000 jaar voor onze jaartelling al in China mosterdzaad werd verbouwd. Maar ook wat verder naar het westen, in het oude Egypte, zijn aanwijzingen gevonden voor het gebruik van mosterdzaad in het dagelijks leven.
In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt van het Latijnse 'mustum', ongegiste druivensap (of most) dat bij de bereiding van mosterd werd gebruikt.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Mosterdzaad voor je spijsvertering
Wie wat mosterd bij de maaltijd doet, is lekker bezig: het helpt je spijsvertering. Bovendien is mosterd een heerlijke smaakmaker, waardoor je minder zout hoeft te gebruiken. Maar ook vers heeft de mosterdplant fijne culinaire kanten.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
De Maille Dijon Ancienne mosterd is een grove mosterd met de toevoeging van witte wijn wat deze mosterd erg bijzonder maakt.
De productiekosten van een gram mosterd of mayonaise zijn niet eens zo groot, volgens De Ridder. Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water, suiker en zout. In mayonaise zitten onder andere eierdooiers, olie, azijn én mosterd. Wat natuurlijk wel verschilt, is de dosering.
Het recept is eenvoudig en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. Je vermaalt gele (mild) of zwarte (scherp) mosterdzaadjes die je 24 uur hebt geweekt en pureert ze met witte wijn, azijn en zout. Niets meer en niets minder.
Extra informatie. Deze mosterdsoort voor echte liefhebbers komt oorspronkelijk uit de Franse stad Dijon. Gemaakt volgens een officieel Frans decreet, ook door Marne Mosterd!
Geen (Dijon-)mosterd bij de maaltijd: Franse schappen leeg door inflatie en klimaatverandering. Na duurdere stokbroden én de belabberde wijnoogst zit Frankrijk nu ook zonder een van haar favoriete smaakmakers: de Dijon-mosterd.
Exclusief gemaakt van de gele zaden van de Senapis alba gemengd met water en azijn volgens een geheim recept, heeft deze zachte Bister een subtiele kruidigheid waardoor het bij uitstek een mosterd voor het hele gezin is.
Mosterd werd in de Middeleeuwen altijd genuttigd tijdens de maaltijd. Het zou namelijk de spijsvertering op gang helpen. Kwam de mosterd na de maaltijd, ja dan had het dus geen nut meer.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
Ook voor ketchup en mosterd geldt dat wanneer de verpakking ongeopend is, je ze nog lang na de tht-datum kunt eten: zeker een jaar. Mosterd zelfs twee.
Mosterd is een relatief onbekende groente in Nederland.
Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen. En het klopt dat ze de verbranding iets verhogen.Alleen is dit zo'n kleine bijdrage dat je eigenlijk van geen effect kan spreken. Afvallen ga je dus niet door door deze producten te nemen.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema.
Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed.
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.