Email bestaat namelijk uit glasmassa vermengd met gekleurde metaalverbindingen. Als er een grotere splinter in je eten belandt en je krijgt dit binnen, dan kan dit mogelijk je mond, slokdarm of darm beschadigen. Met name in gietijzeren pannen kan soms wat roestvorming ontstaan.
Emaille pan
Een emaillen pan bestaat uit een bepaald soort glas wat een basis van ijzer heeft. Dit materiaal geeft nooit gevaarlijke of giftige stoffen af.
De emaillelaag op het ijzer zorgt ervoor dat er geen giftige stoffen in uw eten of drinken kunnen belanden. Let wel op dat u op de juiste manier met het emaille omgaat en het ook op de juiste manier verzorgt.
Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden op open vuur en in de oven. Let erop dat producten die niet volledig uit metaal bestaan, zoals pannen met een kunststof handvat hiervan uitgesloten zijn omdat dit wegsmelt.
Als men bijvoorbeeld metalen producten of voorwerpen heeft die men wil beschermen is een positieve eigenschap van emaille dat de emaillelaag het metaal goed afsluit. Hierdoor kan er geen water en zuurstof bij het metaal komen en is het metaal goed beschermd tegen corrosie.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Hoe verwijdert u kleine vlekken? Maak gelakt of geëmailleerd metaal iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek.
Koop je een goedkoop dun emaille pannetje bij een discounter, dan is deze inderdaad magnetisch maar absoluut niet geschikt voor de intense warmte overdracht van de kookplaat.
Op zich hoef je emaille niet te poetsen. Gewoon schoonmaken met een klein beetje water en zeep is al voldoende. Pas wel op met chemicaliën bij je emaille. Bijvoorbeeld chloor, of andere heftige middeltjes kun je beter niet bij je sieraden in de buurt hebben.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen en de pannen van Riess hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
De officiële benaming voor teflon is PTFE. Deze antiaanbaklaag heeft al jaren een slechte reputatie. De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen.
Koekenpannen met een keramische laag
De keramische laag zorgt er nog beter voor dat je op een veilige manier je maaltijd kan bereiden. De keramische laag kan wel tot 450 graden Celsius aan en is dus een echte krachtpatser.
Emaille is erg duurzaam. Dat betekent dat het materiaal bestand is tegen corrosie en krassen. Ondanks dat de buitenste laag gemaakt is van glas, is het geheel heel sterk.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
Met een oude, witte wasbak van emaille kun je maar beter geen schuurspons of bleekmiddel gebruiken. Marja gebruikt het liefst borax, zuiveringszout of keukenzout. Meng één van deze drie met het sap van een halve citroen totdat het een papje is. Vervolgens kun je met een borsteltje voorzichtig je gootsteen schrobben.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Verhit emaillen pannen nooit zonder inhoud (water, olie, boter) en zorg ervoor dat de vloeistof nooit helemaal verdampt. Dit kan leiden tot oververhitting en schade aan uw pan. De aanbevolen maximale temperatuur voor koken en braden is 220 °C.
Een flinke scheut azijn of citroensap, eventueel aangelengd met wat heet water om de vlekken onder te laten staan, kan de klus klaren. Gewoon weer even laten weken en daarna schrobben. In vrijwel alle gevallen wint het zuur van de vlekken.