Een zwangerschapsmasker is een verstoring van het pigment waarbij donkerbruine vlekken op de huid ontstaan. Pigmentvlekken die tijdens de zwangerschap ontstaan, noemen we ook wel een zwangerschapsmasker.
Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken kunnen ontstaan.
Tweede en derde trimester
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. In de Engelse literatuur wordt melasma ook wel “chloasma” genoemd. In lekentaal staat deze conditie ook bekend als “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Overleg met verloskundige over zwangerschapsmassage
Het is altijd een goed idee om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je een zwangerschapsmassage neemt. Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden.
Wat kost het? Een zwangerschapsmassage van 60 minuten kost 49,50 euro. Een zwangerschapsmassage van 90 minuten kost 75 euro.
Gaat het zwangerschapsmasker ook weer af? Vaak zien we dat de bruine vlekken zich langzaam ontwikkelen in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Gelukkig: na de bevalling verdwijnt het melasma meestal ook weer geleidelijk. Helaas is bij een deel van de vrouwen melasma blijvend zichtbaar.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Een zwangerschapsmasker heeft meestal een hormonale oorzaak en dankt zijn naam daarom aan de zwangerschap. Wij kunnen zwangerschapsmasker prima verwijderen. Soms door lasertherapie, maar meestal met peelings en/of producten van ZO medical. Dit is afhankelijk van je pigment.
IS ZWANGER DE ZON IN GAAN SLECHT VOOR DE BABY? UV-straling is niet schadelijk voor de baby, want het kan niet doordringen in de baarmoeder. Toch zijn er wel enkele andere factoren waar je rekening mee moet houden. Doordat je sneller last hebt van de hitte kan je lichaamstemperatuur sneller dan normaal oplopen.
Een behandelde pigmentvlek zal nooit meer terugkomen
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging.
Zowel een laserbehandeling als een peeling is een goede behandeling tegen pigmentvlekken. Een peeling is vooral bedoeld als er sprake is van oppervlakkige pigmentatie. Ook de getinte en donkere huid komt in aanmerking voor een peeling.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Vermijd high impact-oefeningen
De bekkenbodem draagt alle organen in je buikholte, waaronder de baarmoeder die steeds zwaarder wordt. Door dit gewicht staan je bekkenbodemspieren al permanent onder behoorlijke druk. Als je gaat rennen en springen ga je deze druk onnodig opvoeren en kun je nare klachten krijgen.
Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.
Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Het zijn vaak ronde, scherp begrensde vlekken van een paar millimeter tot soms één of twee centimeter groot. Ze zijn goedaardig, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn doordat ze met name voorkomen op de zichtbare lichaamsdelen zoals het decolleté, de handen en het gezicht.
Azelaïnezuur dat plaatselijk wordt aangebracht, is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat het ingrediënt huidverkleuringen kan verbeteren en kan helpen bij puistjes en een rosacea-gevoelige huid.
Sommige vrouwen laten zich in het tweede trimester één keer in de 4 weken masseren. Zodra ze het derde trimester bereiken één keer in de 2 weken. De snel groeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten en dan kan een massage echt uitkomst bieden.
Vooral het eerste trimester van de zwangerschap valt veel vrouwen zwaar. Door de veranderende hormonen lijkt het of heel het lichaam in opstand komt. Helaas is deze eerste periode nog niet het juiste moment voor een massage. Een massage werkt in op de diepere weefsels en stimuleert daarmee de afvoer van afvalstoffen.
Maak grote cirkelvormige bewegingen over je buik en eindig met een aantal kleine cirkelvormige bewegingen. Kijk of je het ruggetje of een andere lichaamsdeel van je baby kunt voelen. Masseer vervolgens met kleine en zachte cirkelvormige bewegingen heel rustig je kindje.