Sun protection factor of beschermingsfactor, gewoonlijk afgekort tot SPF, is een maat voor de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes en -lotions bij het tegenhouden van UV-B-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.
SPF staat voor Sun Protection Factor ('zon beschermingsfactor'). Of vrij vertaald: hoe effectief een product je beschermt tegen de zon. Eenvoudig gezegd zorgt SPF 30 ervoor dat je '30 keer langer' in de zon kan zitten dan zonder zonnebrand.
WAT BETEKENT SPF? SPF is een afkorting van sun protection factor (zonbeschermingsfactor) en hoe hoger het cijfer dat erachter staat, bijvoorbeeld SPF 50, des te langer kun je in zon blijven zonder te verbranden door zijn ultraviolette B (uvb) stralen.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Ga ervan uit dat de beschermingsfactor met de helft afneemt na één jaar, dus factor 30 werkt het jaar erna als factor 15. In werkelijkheid is de afname minder heftig, maar als je rekent met de helft, zit je altijd goed. Verder kun je letten op de aanduiding op de verpakking.
Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt. '
Een zonnebrand creme gezicht met een SPF van minstens 30 is goed voor het gezicht. Het biedt voldoende bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon.
Het korte antwoord is: ja!Als je de huid goed wilt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, dan moet je dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken. Zonnestralen, dus de uv-A- en uv-B-stralen, zijn er altijd.
Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter.
Een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Biodermal weet als geen ander wat het beste werkt per huidtype, zo ook voor zonbescherming. Deze kwam in 2022 als beste uit de test van de Consumentenbond en is sindsdien enorm populair. Zo geeft de zonnebrandcrème je de bescherming die het belooft waardoor huidbeschadiging voorkomen wordt.
Geen enkele zonnebrandcrème kan je de hele dag beschermen tegen uv-straling. SPF 15 werkt tegen 94 procent van de zonnestralen, SPF 30 tegen 97 procent en SPF 50 benadert de 98 procent. Om de factor te bereiken die op de verpakking staat moet je de crème elke twee uur aanbrengen.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
De Zenova Sensitive zonnebrand van de Action is door de Consumentenbond gekroond tot de allerbeste. En het kost geen drol! De Zenova Sensitive SPF 30 zonnemelk is niet alleen verkozen tot 'Beste uit de Test', maar ook tot 'Beste Koop' en 'Groene keuze'.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Op verpakkingen wordt de factor aangegeven met de afkorting SPF (sun protection factor). In het winkelschap vind je zonnebrandmiddelen van factor 6, maar ook van factor 50+. Hoe hoger de factor, hoe beter het middel je huid beschermt.
Door je huid dagelijks te beschermen met een dagcrème met minimaal SPF 30 hou je je huid niet alleen mooi, maar ook gezond. Dagcrèmes met SPF van Paula's Choice beschermen je tegen uv-A- en uv-B-stralen en zijn net zo effectief als zonnebrandcrèmes met dezelfde factor.
Beste uit de Test: Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023.
Als je jezelf met de aanbevolen hoeveelheid aan SPF50 insmeert wordt er alsnog 2% aan UV straling doorgelaten, wat theoretisch betekent dat je bruin kan worden. Het zal alleen tergend langzaam gaan, maar niet véél langzamer dan met een SPF30 die 3,3% UV straling doorlaat.