Een Goudreinet is namelijk een moesappel, hij bevat veel vocht en wordt zacht na het bakken. Het vocht van de appel trekt in het gebak, daardoor lijkt het alsof de cake of appeltaart niet gaar is. Wil je toch graag appeltaart bakken met goudreinet, strooi dan een beetje paneermeel of custard over de bodem.
De Elstar appel is misschien wel het bekendste appeltje van Nederland. Deze appelsoort is zeer geschikt om mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in de appeltaart. Deze stevige appel heeft een zachtezure tot zoete smaak.
Fruit dat weinig geur heeft, is nog niet rijp. Fruit met een sterk aroma is klaar voor consumptie. Zodra fruit zeer rijp en zacht is, gaat de kwaliteit snel achteruit. Koop je fruit om dadelijk op te eten, dan mag het best zacht zijn.
Pinova – harde zoetzure appel (vanaf september)
Pinova is een middelgrote, rode appel met groengele ondergrond, een kruising tussen Clivia en Golden Delicious. De smaak lijkt ook op die van Golden Delicious – licht zoetzuur en sappig. Maar Pinova is een harde appel, eerder zoals Breaburn.
Welke appel je het best uit de hand eet, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Hou je van zoet? Ga dan voor Jonagold, Pink Lady, Golden Delicous of Royal Gala.
Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet.
Twee bestanddelen van appels die van belang lijken voor onze gezondheid zijn flavonoïden en fenolen – en de hoeveelheid daarvan kan per appelsoort flink variëren. Onder de gezondste appelsoorten bevinden zich Fuji, Red Delicious, Northern Spy, Gala, Honeycrisp en Granny Smith.
De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. De appel is friszoet, sappig en de bite neigt naar krokant. Wil je een appelcake met een goede bite? Dan is de Elstar de juiste keuze.
Fruithapje 3: appelpuree
Kies bij voorkeur een onbespoten appel of schil de appel goed. Pesticiden blijven namelijk in de schil zitten en dat wil je liever niet aan je kindje geven. Was, schil en snijd de appels in stukken, kook de appels met een klein beetje water tot ze zacht zijn geworden en pureer ze goed.
Geschikte appels voor de appelmoes zijn bijvoorbeeld de Goudreinet, de James Grieve, of soorten als de Jonagold of de Elstar. Appelsoorten die wat minder geschikt zijn, zijn onder andere de Golden Delicious, of de Red Delicious.
Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet.
De appel moet niet te sappig zijn. Wanneer je een sappige appel gebruikt in een appelcake, zakt de cake in en wordt deze vochtig of klef. En dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor een stevige en zoetzure appel, zoals de Jonagold, Elstar of Goudreinet.
Zijn vruchtvlees is wit van kleur en bevat een bescheiden hoeveelheid aan sap. De smaak van deze appel is reuze zoet en brengt een fijn aroma met zich mee.
Wanneer in het seizoen. De herkomst van het ras Pink Lady vindt zijn oorsprong in Australië.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Een appel snoepen mag dus gerust! Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag.
Appels zitten vol goede voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Van alle soorten fruit onttrekken appels het beste vet en overtollig vocht uit de ingewanden. Daarnaast zorgt de schil voor een schurende werking in de darmen, waardoor vet en afvalstoffen makkelijk kunnen worden afgevoerd.
Rode appels: Braeburn, Gala en Red Delicious
De rode Braeburn appels hebben een subtiele zure smaak. Wat dat betreft een prima appel. Maar de Braeburn bevat te veel vocht, waardoor deze niet geschikt zijn om mee te bakken. Het vocht trekt in het gebak en daardoor lijkt het niet gaar.
Het is het beste om appels die zacht zijn of andere fysieke tekenen van bederf vertonen, weg te gooien, omdat opgehoopt vocht onder de schil kan duiden op besmetting met schimmel (5). Kortom: Je kunt meestal zien of een appel slecht begint te worden door zijn uiterlijk te onderzoeken.
Deze appel is gemakkelijk te herkennen aan de geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. De Elstar is een sappige en knapperige appel met een lichtzoete smaak en is ideaal om uit het vuistje te eten op kantoor. Wij proeven er zelfs een lichte honingsmaak in.
AMSTELVEEN -- Het Cobra Museum in Amstelveen heeft tijdens een veiling in New York een schilderij van Karel Appel (1921) gekocht tegen een recordprijs van 750.000 dollar (ruim 815.000 euro). Het gaat om het schilderij 'Women, Children, Animals' uit 1951.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept.
Appels geven een lekkere frisse bite aan je salade! Voor salades kan je het best de knapperige Junami of Fuji gebruiken. Deze appels zijn friszuur van smaak en lekker stevig. Maar ook de Rubens en Royal Gala doen het goed in salades.