Na uw verhuizing controleert de gemeente het type woning waar u naartoe bent verhuisd. Als u naar een type woning verhuist dat niet voldoet aan de wooneis in de Wmo-beschikking keert de gemeente de tegemoetkoming NIET uit! Wanneer u een Wmo-verhuisindicatie heeft, krijgt u niet vanzelf voorrang in WoningNet.
U krijgt een verhuisverklaring of verhuiskostenvergoeding als uw huidige woning door lichamelijke beperkingen ongeschikt is om in te wonen en deze niet eenvoudig geschikt te maken is. U vraagt de WMO-indicatie aan via uw gemeente. Dit kan alleen als hier medische of ergonomische redenen voor zijn.
Dit is een indicatie vastgesteld en toegekend door de zorgverzekeraar aan kandidaten met een zorgbehoefte van minimaal 2 uur per week. Of een verhuisadvies toegekend door de afdeling WMO van de gemeente aan personen met een fysieke beperking in hun huidige woning.
Met de WMO woning (Wet maatschappelijke ondersteuning woning) regelt de overheid dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en dat ze daarbij de hulp krijgen die ze nodig hebben. De gemeente bepaalt samen met je wat daarvoor nodig is.
Als het nodig is, kan de gemeente ervoor zorgen dat iemand via WMO Wonen voorrang krijgt op een huurwoning. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In overleg met u kan de gemeente vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.
Voorbeelden om een urgentieverklaring te krijgen
U moet om medische redenen verhuizen naar een sociale huurwoning. Uw gezin is te groot voor uw oude woning. Uw verhuurder laat uw oude huis slopen. U bent asielzoeker met een verblijfsvergunning.
Wmo aanvragen bij uw gemeente
Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.
Een verhuiskostenvergoeding WMO is een tegemoetkoming voor de verhuiskosten en inrichtingkosten. U hebt recht op deze vergoeding als u door medische redenen genoodzaakt bent om te verhuizen. Dit kan bijvoorbeeld omdat de woning niet rolstoelvriendelijk is of geen traplift heeft.
Kort gezegd komt het erop neer dat u via de Wmo een vergoeding kunt krijgen voor alle ondersteuning in en om het huis, zoals aanpassingen in de woning, huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen. Ook ondersteunt de Wmo zaken als mantelzorg (hulp van familie en vrienden), vrijwilligerswerk en voorlichting.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, het ontmoeten van anderen en voor de ondersteuning van mantelzorgers. Voorbeelden van ondersteuning uit de Wmo zijn: maaltijdservice, huishoudelijke hulp en een scootmobiel.
Gemeenten ondersteunen mensen met een ziekte of beperking en ouderen die thuis wonen. Het doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en dat zij goed mee kunnen doen in de maatschappij. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Het aanvragen van een hulpmiddel bij de gemeente (wmo) kan zomaar een paar weken tot en paar maanden in beslag nemen. Dat kan erg lang zijn als je een aandoening hebt waarbij je situatie snel verslechtert. Of als je door een ongeval plotseling hulp nodig hebt.
U kunt verhuiskostenvergoeding krijgen als u moet verhuizen omdat uw woning wordt gesloopt of gerenoveerd. Stopt uw huur omdat uw verhuurder een geldend bestemmingsplan wil uitvoeren? Ook dan heeft u recht op verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder.
De minimale verhuiskostenvergoeding is met ingang van 28 februari 2022 verhoogd naar € 6.505. Huurders krijgen deze vergoeding als ze moeten verhuizen vanwege sloop of ingrijpende renovatie. Het nieuwe bedrag is van toepassing op huurders die vanaf 28 februari 2022 verhuizen.
U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt. U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.
De gemeente mag geen inkomensgrens stellen voor hulp uit de Wmo (offcieel Wmo 2015). Wel kunnen gemeenten een eigen bijdrage vragen voor voorzieningen en hulpmiddelen uit de Wmo.
Bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning die u krijgt uit de Wmo (officieel Wmo 2015). Uw gemeente kan voor kinderen tot 18 jaar alleen een eigen bijdrage vragen voor woningaanpassingen uit de Wmo.
Wanneer u niet meer in staat bent om uw huishouden zelf te doen (bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte of omdat u slecht ter been bent), kunt u huishoudelijke hulp inschakelen. Om in aanmerking te komen voor de WMO dient u contact op te nemen met uw gemeente.
Tot de bijstandsnorm vergoeden wij 100% van de noodzakelijke kosten. Bij een inkomen tussen de 101% en 110% bijstandsnorm betaalt de inwoner 5% van de draagkrachtruimte zelf.
De kosten die worden gemaakt om het gebouw of de gebouwen, overeenkomstig zijn of hun bestemming te kunnen gebruiken. Deze bestaan uit bedrijfsinstallaties, losse inrichtingen en bouwkundige werken en/of installatietechnische werken ten behoeve van bedrijfsinstallaties en losse inrichtingen.
Verhuizen naar andere gemeente of buitenland
Als u naar een andere gemeente verhuist, krijgt u geen bijstand meer van de gemeente waaruit u vertrekt. Schrijf u in bij uw nieuwe gemeente en vraag daar opnieuw een bijstandsuitkering aan. Als u naar het buitenland verhuist, stopt uw bijstandsuitkering in Nederland.
Wmo-ondersteuning en wijkverpleging zijn mogelijk als u thuis (= zelfstandig) of in een kleinschalig wooninitatief woont. De Wlz geeft recht om in een zorginstelling te gaan wonen. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
omvang van 40 uur per week.
De Wmo is grotendeels gericht op mensen vanaf 18 jaar die zelfstandig wonen. Zorg voor kinderen wordt vanuit andere wetten vergoed. Toch kunt u als ouder van een zorgkind met de Wmo te maken krijgen.