Jouw drang naar zoet na de maaltijd kan betekenen dat je een schommelende bloedsuikerspiegel hebt. Als je niet de juiste macronutriënten en veel snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta) eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens snel na de maaltijd weer te dalen.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Volgens de berichten kan je met het Koolhydraatarm 50 dagen programma zo'n 10 tot 12 kilo in 50 dagen afvallen. Dit is gelijk aan gemiddeld zo'n 1,5 kilo per week. Dit is voor een koolhydraatarm dieet realistisch te noemen.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Als je suiker binnenkrijgt komt het stofje dopamine vrij in je hersenen. Dat zorgt voor een lekker gevoel. Je wil daarom vaak nog meer suiker nemen. Veel mensen denken daardoor dat suiker verslavend is, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Eet meer eiwitten
Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, vooral vroeg op de dag. Een eiwitrijk ontbijt met een paar eieren als hoofdingrediënt is een absolute aanrader. Uit onderzoek blijkt dat eiwitten de eetlust onder controle houden, zodat je minder geneigd bent om aan het einde van de dag te snacken.
Trek in zoet is een gewoonte geworden
Trek in zoet hoeft echter niet alleen aan je brein of je bloedsuiker te liggen. Het kan ook een kwestie van gewoonte zijn. Stel dat je bijvoorbeeld altijd een koekje bij de thee eet. Dan rekent je lichaam op die suikers wanneer het theetijd is, ook als je eens geen koekje neemt.
De zin om in de avond te gaan snoepen kan komen doordat je overdag te weinig hebt gegeten. Door regelmatig te eten voorkom je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Je kan er ook voor kiezen om het avondeten op een later tijdstip te nemen dan je gewend bent en rond 19.30 uur nog een schaaltje magere zuivel te nemen.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
10 procent als maatstaf. Vermijden dat een kind snoept, is bijna onmogelijk. Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren.
Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo's suiker per jaar te blijven eten. Zo'n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!