Een waterput of ook wel waterwinput is meestal een gegraven of geboord gat in de grond om grondwater te kunnen gebruiken. Daarnaast bestaan er waterputten die tot doel hebben hemelwater te verzamelen. Ze dienen in de eerste plaats voor de voorziening van drinkwater.
Welputten. Een andere manier van watervoorziening was de welput. Men groef een gat in de grond tot dat het grondwaterpeil was bereikt. In een ronde vorm werd de wand van de put aangelegd, soms gestapeld maar ook gemetseld met open stootvoegen, zodat het grondwater de put in kon vloeien.
Een bron ontstaat meestal doordat regenwater in een hoger gelegen gebied door een doorlatende grondlaag (bijvoorbeeld kalk- of zandsteen) sijpelt. Het water zakt tot het een ondoorlatende laag tegenkomt (bijvoorbeeld klei). Die fungeert als een soort afvoerpijp waarlangs het water verder geleid wordt.
Kwel is water dat bijvoorbeeld onder de dijk door sijpelt en vanuit de bodem omhoog komt. De stroming wordt veroorzaakt door een peilverschil in het buitenwater (of een hooggelegen polder) en het polderpeil in een diepe polder. Bij hoogwater op de rivieren is kwel een bekend en normaal verschijnsel.
Grondwater is water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem is gezakt. Ook regenwater infiltreert in de bodem en zakt tot het niet verder kan tot een bodemlaag die geen water doorlaat. Boven deze laag raakt de grond 'verzadigd'. De grond kan geen water meer opnemen.
Een welput is een type waterput die reikt tot onder de grondwaterspiegel. Een inpandige welput was vroeger op een boerderij vaak aanwezig om in de stal gemakkelijk aan water te kunnen komen. Hij fungeerde in droge tijden ook als reserve watervoorziening op plaatsen waar normaal regenwater werd gebruikt.
Grondwaterstand of grondwaterpeil is het peil van het water dat zich in de bodem bevindt. De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld.
Op de hogere delen van een gebied zakt het (regen)water in de bodem. Een deel van dit water stroomt af als freatisch grondwater en komt zo direct in sloten en plassen terecht. De rest dringt door de slecht doorlatende laag heen en komt uiteindelijk in het eerste watervoerende pakket of dieper terecht.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Brak water komt voor in het kustgebied en de laagveengebieden die ooit onder invloed van de zee gestaan hebben. Het gaat vaak om ondiepe en kleine watertjes; kolkgaten, poelen en dobben van kwelders of inlagen en kwelsloten achter de dijk, maar ook om oude (geïsoleerd liggende) kreken.
In Chaudfontaine is weldadige loomheid de meest voorkomende gemoedstoestand. Wie kuren alleen niet genoeg vindt, maar ook graag een terrasje pikt, door de bossen wil wandelen en de kinderen wil meenemen, kiest beter voor Spa. In Spa is gewoon meer te doen dan alleen ontspannen bubbelen.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.
Kraanwater is dus minsten zo gezond als flessenwater. In bron- en mineraalwater zitten soms wel meer mineralen en zouten dan in kraanwater. Met een gevarieerde voeding krijg je voldoende mineralen binnen, aldus het Voedingscentrum. Het drinken van mineraalwater is hiervoor niet nodig.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
Bij een onttrekkingsverbod oppervlaktewater mag u: NIET: water oppompen uit beken of sloten die daarop afwateren. Maar ook niet uit zwemplassen, (vis-)vijvers, vennen en andere waterpartijen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens, giertonnen en pompen.
"Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken. Meestal is dat 2000 à 3.000 liter per uur, en zo kan je dan je tuin besproeien met verschillende sproeiers tegelijkertijd." Wie nu snel een grondwaterput wil laten installeren is eraan voor de moeite.
Een vochtige kruipruimte kan namelijk grote problemen veroorzaken. Het vocht uit de kruipruimte heeft invloed op het vocht in uw woning. Bovendien ontstaan er schimmels en kan er houtrot ontstaan omdat het vochtprobleem niet wordt opgelost.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem. Het vocht brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis en kelder, maar ook op je gezondheid. In de kelder kunnen door het vocht ook onaangename geuren ontstaan en dit trekt ongedierte aan.
Meren ontstaan door aardverschuivingen
Vaak ontstaan meren door aardverschuivingen, inzinkingen of uitdiepingen, zoals bijvoorbeeld zogenaamde slenkmeren. Door vervorming of barsten van aardlagen ontstaan sleuven die zich vullen met water. Tektonische meren zijn meestal zeer diep.
Een studie uit 2013 met satellietgegevens wees uit dat de draaikolk op zijn piek tot meer dan 500 kilometer breed kan worden, waardoor hij breder wordt dan de Grand Canyon lang is.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Waternet houdt het grondwater in de gaten met peilbuizen. Op waternet.nl vindt u een kaart met peilbuizen en grondwaterstanden.
Om de grondwaterstand ten opzicht van het maaiveld te weten corrigeer je je meting met het verschil tussen bovenkant buis en het maaiveld. Ligt de buis hoger dan het maaiveld dan haal je het aantal mm of cm er af. Ligt de buis lager dan het maaiveld dan telt je het aantal mm of cm er bij op.