Als het geproduceerde vocht niet goed wordt afgevoerd, zal een vochtophoping in de balzak ontstaan. Dit noemen we een hydrocèle, in de volksmond wordt deze zwelling ook wel een 'waterzak' genoemd. Een andere goedaardige zwelling is een spermatocèle; deze zwelling is een cyste die uitgaat van de bijbal.
Een hydrocèle zwelling is voelbaar en zichtbaar, maar is meestal klein en zacht. Meestal geeft een hydrocèle geen klachten, maar het kan pijn doen als er veel spanning op de huid staat. Ook kan hij hinderlijk groot groeien tot zo'n 15 centimeter.
Bij een waterzakbreuk is er sprake van een vochtophoping in de omhullende vliezen van de zaadbal en zaadstreng. Op deze plaats ziet de balzak er strak en gespannen uit en kan deze grote afmetingen aannemen. De oorzaak van de waterzakbreuk is een opening in het lieskanaal.
Een hydrocèle, spermatocèle of varicocèle gaat doorgaans niet vanzelf weg, maar is wel pijnloos en niet al te groot. Vaak hoeven ze dan ook niet per se behandeld te worden. Soms worden ze echter zo groot dat ze hinderlijk worden en klachten geven.
Een hydrocele of waterbreuk is een zwelling van de balzak aan één of beide kanten en komt vaak voor. Normaal gesproken zit om de zaadballen een beetje vocht. Door een ongeluk, een gezwel of een ontsteking kan de hoeveelheid vocht toenemen. Dan ontstaat een hydrocele.
Een hydrocèle of spermatocèle is altijd goedaardig en er bestaat nooit het gevaar dat het kwaadaardig kan worden als er niets aan wordt gedaan.
De operatie gebeurt onder algehele narcose of met behulp van de ruggenprik. De uroloog maakt een snede in de balzak, via deze snede worden de bal en bijbal bekeken en de hydrocèle of spermatocèle verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. De wond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.
Levensduur van sperma
Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden. Het sperma dat de bijbal niet verlaat, wordt na ongeveer een maand weer afgebroken.
De behandeling vindt plaats onder algehele narcose of door middel van een ruggenprik. De balzak moet voor de ingreep geschoren worden. De uroloog maakt een snede in de balzak; via deze snede wordt de bal en de bijbal geïnspecteerd en de hydrocèle verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.
Nadat de anesthesioloog de verdoving heeft toegediend, begint de operatie. De uroloog verwijdert via een kleine snee in de lies de aangedane teelbal. Het verwijderde weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Gemiddeld duurt de operatie een half uur.
Vaak zijn hydroceles klein en zacht aanvoelend, soms echter kunnen zij groot worden tot wel 15 cm.
Ondergoed. Neemt u een strak zittende onderbroek (geen boxershort) of zwembroek mee naar het ziekenhuis voor na de operatie.
Ga meteen naar een dokter of spoeddienst bij plotse, hevige pijn in een teelbal. Het kan gaan om teelbaltorsie of een liesbreuk. Opgezwollen teelballen of pijn aan de balzak kunnen ook minder ernstige oorzaken hebben.
De ene zaadbal is groter dan de andere
Het is normaal dat de linker- en rechterzaadbal niet precies even groot zijn. Bij sommige mannen is de ene zaadbal van nature iets groter dan de andere. Groeit de zaadbal plotseling en voel je een verandering aan je ballen? Ga dan naar je huisarts.
Een zwelling van de balzak (scrotum) kan betekenen dat spermacellen zich opgehoopt hebben in een holte (spermatocele) of dat er vocht opgehoopt zit in de balzak (hydrocele). Een zwelling van de balzak is niet kwaadaardig en wordt dat ook niet.
Een bijbalcyste doet meestal geen pijn en is vaak maar klein. Een bijbalcyste of een spermatocele ontstaat meestal doordat er een lekje in de bijbal is. Hierdoor hoopt er zaad op naast de bijbal. Een bijbalcyste komt erg vaak voor, maar behandeling is meestal niet nodig.
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Hoeveelheid sperma
De hoeveelheid van het sperma is normaal minstens 1,5 ml per zaadlozing. Een lager volume kan wijzen op problemen bij de productie of het niet goed kunnen ejaculeren.
Omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt, kunt u tijdens de sterilisatie een trekkend, pijnlijk gevoel in de liezen en de onderbuik voelen. Als dit nodig is, worden de wondjes gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De hechtingen lossen na ongeveer 2 weken op en hoeven dus niet te worden verwijderd.
Wij vragen u de avond voor de ingreep de huid van het scrotum (de balzak), penis en schaamstreek goed te scheren. U kunt hiervoor een scheermes of een elektrisch scheerapparaat gebruiken. Ontharingscrème raden wij af, omdat de huid daar overgevoelig op kan reageren.
WATERBREUK OF BIJBALCYSTE
De wond wordt dichtge- maakt met hechtingen die vanzelf oplossen. Een waterbreuk komt na deze operatie zelden terug. Soms wordt een waterbreuk behandeld met een naald.
Het komt meestal door blaasontsteking of een soa, zoals chlamydia. U krijgt medicijnen tegen bacteriën. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt de pijn ook minder maken door de bijbal te ondersteunen.
De bijballen voelen wat touwachtig aan en bevinden zich aan de achter- of bovenkant van de teelballen. Duw de bijbal voorzichtig weg als deze in de weg zit. Als je dit elke maand doet, leer je na verloop van tijd je teelballen beter kennen en zal je het dus sneller merken als er iets verandert.
De zaadbal wordt ook wel teelbal of testikel genoemd. Iedere man heeft twee zaadballen in de balzak (scrotum) en deze maken deel uit van de mannelijke geslachtsorganen. Een zaadbal heeft een ovale vorm en is vier tot vijf centimeter lang.
Symptomen teelbalontsteking
Gevoelige en pijnlijke teelbal. Rode en gezwollen zaadbal. Zwaar gevoel van de zaadbal. Uitstralende pijn naar de lies, soms gepaard met een gezwollen liesstreek.