Waterwratjes zijn bolle, gladde pukkeltjes met vocht erin. Ze zitten vaak op de rug, borst en buik. Ze kunnen op andere plekken van het lichaam zitten. Ze komen meestal voor bij kinderen ouder dan 1 jaar.
Waterwratjes komen meestal voor bij kinderen (ouder dan 1 jaar), maar soms ook bij volwassenen. Waterwratjes zijn zeer besmettelijk, maar verdwijnen vanzelf binnen 1 of 2 jaar. Een behandeling is niet nodig. Wanneer de waterwratjes erg jeuken kunnen sudocrème, zinkzalf of mentholpoeder in sommige gevallen helpen.
Hoe lang blijven waterwratjes bij kinderen zitten? Waterwratjes gaan meestal vanzelf weer weg. Het verschilt echter van kind tot kind. Meestal duurt het ongeveer een jaar voordat de wratjes verdwijnen.
Vooral het vocht in de waterwratjes is besmettelijk, omdat dit het virus bevat wat de wratjes veroorzaakt. Verder kunnen ze over het hele lichaam verspreidt zijn en komen ze in groepjes voor. Kinderen hebben er het vaakst last van, maar volwassenen kunnen het ook krijgen.
Hoe ontstaan waterwratten ? Waterwratten worden veroorzaakt door een infectie met zogenaamde “molluscum contagiosum virus”, welk behoort tot de familie van de pokkenvirussen. Meestal ziet men deze infectie bij kinderen (piek onder 5 jaar) of jong volwassenen.
Waterwratjes komen met name voor bij jonge kinderen van 1 tot 4 jaar doordat het afweersysteem tegen het virus is bij jonge kinderen nog niet voldoende is ontwikkeld. Waterwratjes worden veroorzaakt door een infectie met het molluscum contagiosum virus (MCV). Dit is een variant van het pokkenvirus.
Waterwratjes ontstaan doordat de huid besmet raakt met een virus. Dat virus komt uit het vocht dat in de waterwratjes zit. Bijvoorbeeld bij het spelen of sporten. Zoals handdoeken of badspeelgoed.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
Wratten hebben geen 'wortel' waardoor ze weer zouden kunnen aangroeien. Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten.
In de meerderheid van de gevallen worden waterwratten dan ook alleen maar gezien bij peuters, kleuters en jonge kinderen. Normaliter verdwijnen de waterwratten weer spontaan uit je huid. De virus verdwijnt echter niet uit je lichaam. Hierdoor kan er op volwassen leeftijd opnieuw waterwratten aan de huid verschijnen.
Als je last hebt van wratten op je voeten of andere lichaamsdelen, dan kun je deze door de huisarts laten verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Parelwratten, waterwratten of mollusca contagiosa zijn discrete huidkleurige 'wratjes' die typisch bij jonge kinderen voorkomen. Maar ook als volwassene kan je nog parelwratten krijgen indien je eerder nooit weerstand opbouwde na besmetting met het virus.
Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Wratten zijn niet kwaadaardig en behandelen is niet nodig. Als gewone wratten en ouderdomswratten wratten klachten geven, is behandeling mogelijk door afschrapen, bevriezen met vloeibare stikstof, wegsnijden of elektrisch wegbranden. Vaak krijgt u hierbij een verdoving. Waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf.
Zelf thuis een wrat verwijderen
Mierenzuur is een vrij nieuwe behandeling van wratten. Met behulp van mierenzuur wordt de wrat van binnen uit uitgedroogd. Het middel hoeft slechts eenmaal per week te worden aangebracht. De oplossing is gemakkelijk te gebruiken voor wratten op handen, voeten, ellebogen en knieën.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor op het gezicht, onderarmen, handruggen en benen.
Bij heel uitgebreide wratten wordt soms een aantal maanden de tablet Neotigason, een afgeleide van vitamine A-zuur, voorgeschreven om de woekering van het wratweefsel tegen te gaan en zelfs te doen verdwijnen.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Hoe ziet het eruit? Het molluscum contagiosum-virus veroorzaakt uitstulpende, bolvormige vlekken van meestal 2 tot 6 mm breed, maar soms tot 2 cm groot. Ze hebben een glimmend oppervlak met een kuiltje binnenin en zijn doorgaans huidkleurig.
Als dit virus in contact komt met de huid, kan er een wrat komen. Het is niet bekend waarom het ene kind wel wratten krijgt en het andere kind niet. Het wrattenvirus komt overal voor. Het is niet aangetoond dat kinderen wratten krijgen van zwembaden, openbare douches, of van gymmen op blote voeten.
Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
De wrat is een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Gewoonlijk zijn ze in groten getale aanwezig en komen ze voornamelijk op het gezicht, armen en benen voor. De verruca filiformis is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel.
Een ontstoken wrat kan een paar dagen worden afgeplakt met een pleister om verspreiding te beperken. Eventueel kunt u de wrat uitdrukken of aanprikken met een houten prikker en vervolgens desinfecteren met povidonjodium. Het risico op genezing met littekenvorming neemt dan wel toe.
Waterwratten hebben niets te maken met gewone wratten, die meestal aan de handen en voeten zitten, en ze worden ook door een ander virus veroorzaakt. Meestal gaan ze vanzelf weer weg, maar vooral bij kinderen met eczeem kunnen zo ook op korte termijn erg uitbreiden.