Een A1-verklaring (certificate of coverage) heeft u nodig als u tijdelijk in het buitenland gaat werken, maar in Nederland verzekerd wilt blijven voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het formulier is het bewijs dat u in Nederland verzekerd bent.
Een A1-verklaring (certificate of coverage) is het bewijs dat u in Nederland verzekerd blijft. U kunt deze verklaring alleen krijgen als u werkt in een land van de EU (Europese Unie), EER (Europese Economische Ruimte) of een verdragsland .
De geldigheidsperiode van het A1-formulier bedraagt 24 maanden. Wilt u een verklaring verlengen? Dat kan alleen als de totale periode van de detachering ten hoogste 2 jaar bedraagt.
Waar vraag ik een A1 aan? Neem contact op met de Rijksdienst voor sociale zekerheid (RSZ) en vraag hoe u het A1-formulier kunt aanvragen.
U vraagt een A1-verklaring gratis online aan voor uzelf of uw werknemers bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De A1-verklaring vervangt het vroegere E101-formulier. Let op: Vraagt u een A1-verklaring aan voor uw werknemer? Kijk eerst of er een bijzondere situatie voor uw werknemer of bedrijf geldt.
Als u zich wilt inschrijven in het stelsel in uw woonland, moet u een S1-formulier (het vroegere E106-formulier ) aanvragen bij de zorgverzekeraar in het land waar u werkt. Met dit formulier hebben u en uw gezin recht op gezondheidszorg in uw woonland. U heeft dan twee verzekeringskaarten: een voor elk land.
U kunt gemakkelijk online een A1-verklaring (certificate of coverage) aanvragen via TWinternet. U hoeft dan veel minder gegevens in te vullen dan bij een papieren aanvraag. En vaak heeft u binnen 1 week al bericht.
Het A1-attest is een draagbaar Europees document dat de socialezekerheidswetgeving bevestigt die op jou van toepassing is als je in meer dan één EU-lidstaat werkt. Het bevat: De geldigheidsduur. Het land waar je onderworpen bent en waar je je socialezekerheidsbijdragen moet betalen.
Met het door de SVB af te geven A1 formulier (voorheen het E101 internationaal detacheringsverklaring formulier) kan een werknemer die voor de werkgever buiten Nederland werkt, aantonen dat hij in Nederland verzekerd is voor bijvoorbeeld AOW, kinderbijslag en werkloosheid.
Een A1-verklaring (certificate of coverage) is een bewijs dat uw werknemer in Nederland verzekerd blijft. Gaat uw werknemer tijdelijk buiten Nederland werken? Dan blijft uw werknemer vaak in Nederland verzekerd voor sociale verzekeringen.
JA — Maximaal 2 jaar (ongeacht of u door uw werkgever gedetacheerd bent of dat u zich als zelfstandige zelf gedetacheerd heeft). Om ter plaatse behandeld te worden, heeft u 2 documenten nodig.
Als medewerker serviceteam zorg je voor het verwerken van een aanvraag voor kinderbijslag of stel je de hoogte van een AOW-pensioen vast. Het gehele verwerkingsproces is digitaal. Je verzorgt de correspondentie aan de klant en je staat klanten telefonisch of in persoon te woord.
De intermediair: bijvoorbeeld een uitzend- of detacheringsbureau, of een bedrijf dat personeel tegen betaling uitleent. De uitlener is de werkgever van de uitgeleende medewerker en zorgt voor de betaling van het loon.
Iedereen die niet onderworpen is aan de Belgische sociale zekerheid, en die tijdelijk en/of deeltijds in België komt werken, moet een meldingsbewijs Limosa-1 kunnen voorleggen. Zonder dit bewijs kunt u strafrechtelijke en administratieve sancties oplopen.
In de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) staan de arbeidsvoorwaarden voor tijdelijke buitenlandse gedetacheerde werknemers met een buitenlandse werkgever. De WagwEU beschermt deze werknemers beter en bestrijdt oneerlijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden.
Het S3-formulier geeft voormalige grensarbeiders recht op een behandeling in het land waar ze gewerkt hebben. De behandeling kan een nieuwe behandeling zijn of een nabehandeling van een medische procedure die gestart werd voordat de houder stopte met er te werken.
U krijgt een document S1/formulier 121. Hiermee kunt u zich (en eventueel uw gezinsleden) inschrijven bij het ziekenfonds in uw woonland. Uw woonland verrekent uw zorgkosten met Nederland. U betaalt een verdragsbijdrage aan het CAK.
Vergoeding is mogelijk via het formulier E112/S2
Bij gebruik van het formulier E112/S2 moet de verzekerde bij de zorgverzekeraar vooraf toestemming vragen om zorg in het buitenland vergoed te krijgen. Dit formulier geldt alleen in de volgende landen: EU- landen, EER- landen en Zwitserland.
Als de buitenlandregeling op uw situatie van toepassing is, dan bent u wettelijk verplicht om zich via het CAK te verzekeren voor ziektekosten. Voor de zorgverzekering via het CAK betaalt u een zogenoemde verdragsbijdrage.
Het E106/S1-formulier is een bewijs dat u recht heeft op medische zorg volgens de wetgeving en tarieven in uw woonland en in Nederland premie betaalt. Woont u in een EU-/EER- of verdragsland? Dan vergoedt de Nederlandse basisverzekering mogelijk niet alle zorg in uw woonland, of niet volledig.
Je blijft in Nederland sociaal verzekerd als: Het land waar je gaat werken lid is van de EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) of een verdrag met Nederland heeft gesloten over sociale zekerheid. Je in dienst bent van een Nederlandse werkgever.
De 183 dagen regeling is een vast onderdeel van belastingverdragen die landen onderling hebben afgesloten ter voorkoming van dubbele belasting op inkomen.
De Wlz geeft recht op zorg aan verzekerden die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht vanwege hun aandoening(en) of beperkingen(en). Dat betekent dat iemand niet alleen kan worden gelaten.