U bent in Nederland met een geldig Schengenvisum type C. Dit is een single entry visum. Dit betekent dat u maar 1 keer het Schengengebied mag inreizen. Lees welke landen horen bij het Schengengebied.
Binnen de 3 werkdagen na je binnenkomst in België moet je je paspoort met visum type C voorleggen op de gemeente waar je verblijft. De gemeente geeft je een "verklaring van aankomst" in de vorm van een bijlage 3. Je verblijf in België is wettig gedurende 90 dagen na datum van binnenkomst.
Het visum type D geeft recht op een verblijf in België van lange duur (meer dan drie maanden). Met het visum kan u via andere Schengenlidstaten naar België reizen of zich naar één van de andere Schengenlidstaten begeven voor een totale duur van maximaal 3 maanden over een periode van 6 maanden.
Reizen met Schengenvisum
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
U woont in Nederland. U heeft een burgerservicenummer (BSN). Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Single-entry of multiple-entry visum
Met een single-entry visum mag u 1 keer maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Met een multiple-entry visum mag u telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in het Schengengebied verblijven.
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
De belangrijkste redenen voor het geven van een machtiging tot verblijf van meer dan 90 dagen in België zijn werk, studies, een stage, het Vakantie-werkprogramma of humanitaire redenen.
Het visum dat met het oog op een gezinshereniging wordt toegekend is een nationaal visum lang verblijf (visum type D). Dit visum is zes maanden geldig. De reis is toegestaan vanaf de datum die op het visum na « vanaf » vermeld wordt en ten laatste tot de datum die na « tot » vermeld wordt.
Je vraagt een visum kort verblijf aan bij de bevoegde Belgische diplomatieke of consulaire post. De bevoegde post is de post in het land dat de enige of hoofdbestemming van de reis is. Sommige ambassades en consulaten besteden de behandeling van visumaanvragen uit aan privéfirma's.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk voor een kort verblijf naar België te komen om het huwelijk of het wettelijke partnerschap af te sluiten, en vervolgens een verblijfsaanvraag in het kader van de gezinshereniging in te dienen.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Een tewerkstellingsvergunning moet aangevraagd worden bij UWV. De aanvraag voor de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning kan de werkgever tegelijkertijd indienen. De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid moet worden aangevraagd bij de IND. De IND vraagt vervolgens advies bij UWV.
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
Kan je op de gemeente gezinshereniging vragen met een Belg of een Unieburger? ' als je aanvraag ontvankelijk is, krijg je een attest van immatriculatie. In principe duurt de procedure 9 maanden, maar de DVZ kan de termijn 2 keer met 3 maanden verlengen.
➋ onwettIg verblIjf Is strafbaar — Onwettig verblijf in België is strafbaar. In principe kan iemand zonder wettig verblijf veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van drie maanden. Dat gebeurt zelden. De Belgische autoriteiten geven eerder een bevel om het land te verlaten, een uitwijzingsbevel.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
Uw huwelijk of relatie duurde minimaal 3 jaar. En u verbleef in die 3 jaar minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Nederlandse of Europese regels.
Een faciliterend visum is een Schengenvisum. Hiermee kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland of in andere Schengenlanden blijven. Een faciliterend Schengenvisum is gratis en vaak sneller klaar dan een Schengenvisum voor niet-familieleden.
Waar moet ik een visum voor Schengen aanvragen? Je moet de aanvraag voor een Schengenvisum indienen bij de ambassade van het land dat je van plan bent te bezoeken. Als je van plan bent om meerdere Schengenstaten te bezoeken, dan moet je het visum aanvragen bij de ambassade van het Schengenland waar je langst verblijft.