Het visum type D geeft recht op een verblijf in België van lange duur (meer dan drie maanden). Met het visum kan u via andere Schengenlidstaten naar België reizen of zich naar één van de andere Schengenlidstaten begeven voor een totale duur van maximaal 3 maanden over een periode van 6 maanden.
De belangrijkste redenen voor het geven van een machtiging tot verblijf van meer dan 90 dagen in België zijn werk, studies, een stage, het Vakantie-werkprogramma of humanitaire redenen.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
DVZ beslist over je aanvraag binnen 6 maanden
De DVZ beslist over je aanvraag gezinshereniging binnen 6 maanden.
Het visum dat met het oog op een gezinshereniging wordt toegekend is een nationaal visum lang verblijf (visum type D). Dit visum is zes maanden geldig. De reis is toegestaan vanaf de datum die op het visum na « vanaf » vermeld wordt en ten laatste tot de datum die na « tot » vermeld wordt.
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
U bent in Nederland met een geldig Schengenvisum type C. Dit is een single entry visum. Dit betekent dat u maar 1 keer het Schengengebied mag inreizen. Lees welke landen horen bij het Schengengebied.
Dit visum wordt afgegeven aan de bemanningsleden van zeeschepen en internationale luchtvaartmaatschappijen om Amerika in te mogen reizen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
U woont in Nederland. U heeft een burgerservicenummer (BSN). Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Als u de nationaliteit heeft van een zogenaamd visumplichtig land, dan heeft u een visum nodig om Nederland in te mogen reizen. Een visum is op zich geen verblijfsvergunning, maar een document dat u als vreemdeling het recht geeft om Nederland binnen te komen.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Als je illegaal in België verblijft, kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) je een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) geven. Het bevel vermeldt de termijn die je hebt om dat vrijwillig te doen. In principe is dat 30 dagen. Die termijn kan ook korter zijn: 7 dagen of zelfs 0 dagen.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
De maximale verblijfsduur met een B2-visum is 6 maanden.
Gedurende deze tijd kunt u naar de Verenigde Staten of elders reizen. Zodra uw visum verloopt, moet u echter terugkeren naar uw thuisland.
In de VS geldt bijvoorbeeld dat bij liegen over uw strafblad in het ESTA-formulier u direct terug wordt gestyyrd. Ook mag u de aankomende vijf jaar de VS niet meer in. Als u liegt over uw strafblad op uw visumaanvraag kan u de toegang tot de VS permanent worden ontzegt.
Formulier DS-160 is het standaardformulier voor niet-immigrant visumaanvragers naar de Verenigde Staten. U moet dit formulier volledig en nauwkeurig invullen als u een Amerikaans niet-immigrant visum wenst te verkrijgen.
Een faciliterend visum is een Schengenvisum. Hiermee kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland of in andere Schengenlanden blijven. Een faciliterend Schengenvisum is gratis en vaak sneller klaar dan een Schengenvisum voor niet-familieleden.
Single-entry of multiple-entry visum
Met een single-entry visum mag u 1 keer maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Met een multiple-entry visum mag u telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in het Schengengebied verblijven.
Met een 'single entry' visum mag je één keer het Schengengebied inreizen. Je mag dan maximaal 90 dagen per 180 in het Schengengebied zijn. Tijdens deze 90 dagen kan je naar alle 26 Schengenlanden reizen en daar verblijven.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
Als u als buitenlander voor lange tijd naar België wilt komen, dan hebt u mogelijk een visum nodig. Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft de toestemming gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of erdoorheen te reizen.
Na het huwelijk kan de buitenlandse partner gezinshereniging aanvragen om een verblijfsrecht in België te bekomen. De Belgische partner moet bewijzen over voldoende bestaansmiddelen, huisvesting en een ziekteverzekering te beschikken. Beide partners moeten ouder zijn dan 21 jaar.