Een uitgestelde verdrinking noemen we ook wel een secundaire verdrinking. Een kind overleeft een verdrinking, maar raakt later buiten bewustzijn.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Late verdrinking / Secondary drowning
Ga dan altijd met hem naar de huisarts, ook als hij normaal ademt. Als er water in de longen terecht is gekomen, kan je kind het uren later ineens alsnog benauwd krijgen en dat kan gevaarlijk zijn.
Soms krijgen kinderen tijdens het zwemmen een slok water binnen, op het eerste zicht zonder erg. Een paar uur later kan het echter ademhalingsmoeilijkheden waarvoor het naar spoed moet.
Bij secondary drowning komt er vocht vanuit de eigen bloedbaan in de longblaasjes terecht. Dit bemoeilijkt de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide. Daardoor krijgt een kind moeite met ademen, raakt hij versuft en vermoeid en voelt hij zich lamlendig.
Een hoeveelheid water komt in de longen terecht, waardoor de longblaasjes beschadigd raken. Er ontstaat dan een zuurstoftekort in het lichaam. Als de hersenen een tijdje onvoldoende zuurstof krijgen, zal de persoon het bewustzijn verliezen.
Het verdrinkingsproces duurt gemiddeld drie tot vijf minuten. Daarvan is het slachtoffer maximaal anderhalve minuut bij bewustzijn. In de eerste fase (de noodfase) kan een zwemmer of drenkeling mogelijk nog rationeel handelen en zijn mond boven water houden. Alleen dan kan hij spartelen en wellicht om hulp roepen.
Secondary drowning doet zich voor doordat er water in de longen is gekomen en de longblaasjes hierdoor beschadigd zijn. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Dit heeft benauwdheid, vermoeidheid en zuurstoftekort in de hersenen tot gevolg.
Wanneer je in koud water valt en je kan er niet onmiddellijk uit, dan gaat je lichaam door 4 verschillende fases die elk tot de dood kunnen leiden. De meeste mensen die verdrinken in koud water sterven in de eerste 2-3 minuten na contact.
Het duidelijkste symptoom dat door longoedeem wordt veroorzaakt, is kortademigheid. Er zit te veel vocht achter en in de longen en veel te weinig zuurstof in het bloed en dat uit zich in kortademigheid. Je kunt je erg angstig gaan voelen doordat je het gevoel krijgt dat je aan het stikken bent.
Meestal wordt longoedeem veroorzaakt door hartfalen. Als je hart niet goed kan pompen, loopt het bloed slecht weg uit je longen. Hierdoor ontstaat een opstopping. Het bloed vertraagt in je longen en sijpelt uit de bloedvaatjes in de ruimte tussen de bloedvatwand en de wand van de longblaasjes.
Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen een hoog risico op verdrinking in en om huis. Maar ook oudere kinderen en (jonge) nieuwkomers komen vaak in de problemen rondom het water. Gelukkig kun je er eenvoudig voor zorgen dat dit niet gebeurt.
Als een kind onder water is geraakt, zal hij binnen 2 minuten bewusteloos zijn.Duurt het langer dan 4 minuten, dan is er grote kans op onherstelbare schade in de vorm van hersenletsel. Het is dus wel duidelijk dat je heel goed moet opletten als je kindje in de buurt van water is.
De afgelopen tien jaar kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 86 inwoners om het leven door accidentele verdrinking. Bijna de helft van hen (45 procent) is zestig jaar of ouder, 8 procent jonger dan tien jaar. In 2022 verdronken 12 minder vrouwen dan in 2021 (9 tegen 21), en 5 meer mannen (64 tegen 59).
Je verwacht dat een kind gaat spartelen of gillen als het in het water valt of als er iets misgaat, maar dat is niet zo. Een verdrinking gebeurt snel en stil en binnen een tel verdwijnt een kind onder water. Ook in de tuin bij het opblaasbadje of thuis in bad is toezicht dus heel belangrijk.
Bewegen in het water versnelt afkoeling van het lichaam ook. In water van 10 – 15 graden kan een persoon ongeveer zes uur overleven, in water met een temperatuur van onder de 1.5 graden is dit nog maar 45 minuten.
De huid van een overledene dat uren tot dagen in het water heeft gelegen, wordt wit en zacht en bijzonder onaangenaam voor zowel oog als neus. In lauw water (meer dan 20 °C) gaat de ontbinding snel. De huid komt los, wordt donkerder en bevlekt met bloed. De overledene gaat zwellen en de ogen puilen uit.
Wat is een thermoshock? Er wordt gesproken over een thermoshock als er schade ontstaat door een plotselinge grote verandering van temperatuur van een werkblad. Bijvoorbeeld door een hete pan direct op het werkblad te plaatsen.
Het optreden van verdrinkingsreflexen
Het slachtoffer lijkt te watertrappelen of te zwemmen maar komt niet vooruit. De ogen staan vaak glazig en de gezichtsuitdrukking is angstig.
Verdrinkende mensen zinken steeds weg onder water en komen weer boven. Maar hun mond is niet lang genoeg boven water om uit te ademen en in te ademen. Hun mond zakt telkens weer onder water. Wie aan het verdrinken is, kan niet zwaaien om hulp.
Zodoende worden bij drenkelingen altijd gestart met vijf initiële beademingen en worden vervolgens borstcompressies met beademingen gecombineerd. Doel hiervan is om het ontstane zuurstoftekort terug te dringen. Tijdens redding in het water kan (indien getraind) al gestart worden met het geven van beademingen.
Je kunt niet verdrinken in drijfzand
De dichtheid van drijfzand is, net als dat van zout water, groter dan water. Je blijft er dus makkelijk in drijven. Je benen zakken door hun hoge dichtheid misschien wel naar beneden, maar door de luchtinhoud van je longen blijf je gewoon dobberen.