Traditionele gerechten : bigos, het bekendste gerecht uit de Poolse keuken : (rundsvlees, zuurkool, kool met pruimen, gedroogde champignons en kruiden), zrazy (gevuld rundsvlees met boekweit), pierogi (met vlees, champignons of witte kaas gevulde raviolis).
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Je kunt hier onder meer de typisch Poolse pierogi (een soort dumplings), placki (aardappelpannenkoekjes) en zuurkool met stoofvlees proeven. Maar er staan ook andere gerechten op de kaart, zoals biefstuk en pasta.
De Poolse cultuur is verweven met herinneringen aan historische grootheden en met toekomstdromen, het nationale karakter wordt doordrenkt met nostalgie. Artiesten op elk gebied van de hedendaagse kunst halen inspiratie uit de rijke Poolse folklore. Polen zijn muzikaal en dol op muziek en dans.
Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. In Polen eten ze wat later een tweede ontbijt. Hierbij worden enkele boterhammen gegeten met paddestoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
Poolse meisjes kennen hun eigenwaarde
Een typische Poolse vrouw is goed opgeleid, bereisd, modieus, bekwaam in veel dingen en comfortabel in haar carrière. Ze zal nooit een slechte relatie met een man tolereren en ze is liever alleen dan bij iemand te blijven die haar niet goed behandelt.
Heel veel eten – Het eerste wat je gaat opvallen als je in Polen bent, is de hoeveelheid borden op tafel met véél eten. Niemand wilt dat je iets te kort komt, alles wordt uit de kast getrokken om het naar wens te maken voor elkaar. Tafelen is dan ook echt een gewoonte, je wordt in Polen met eten verwelkomd.
Kielbasa is in Polen gewoon worst. Het woord stamt af van het Hongaarse kolbasz, worst. In de rest van de wereld is het woord kielbasa “worst uit Polen” gaan betekenen.
Polen staat bekend om de vele oude stadjes, 23 Nationale parken en de stad Łódź waar je circa 180.000 joodse graven tegen komt. In Polen kun je uitstekend aan wintersport doen. Dit kan het beste in de maanden december tot april in de plaatsen Bukowina Tatrzanska, Bialka Tatrzanska, Poronin en Szczyrk.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
Litouws karwijzaadbrood en naleśniki. En er was ook stevige zuur brood met ui en zuurkool aan de binnenkant. En over ricotta gesproken: als je in een Poolse supermarkt bent mag je de zuivelafdeling eigenlijk ook niet overslaan. Voor net iets andere kefir (koolzuurhoudende zuiveldrank), twarog (om bijv.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Drinkwater. Het kraanwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
waar zijn die mannen!? Een van de duidelijk positieve kenmerken van de Poolse man is zijn vindingrijkheid en het vermogen om technische problemen op te lossen. Deze vaardigheid betekende dat Polen worden gewaardeerd als arbeiders – “klusjesmannen”.
En, wat doe je voor werk? Czym się zajmujesz na co dzień?
Roemeense vrouwen zijn vaak erg sexy, mooi en een tikkeltje mysterieus. Niet gek dan ook dat veel mannen hun hart verliezen aan een Roemeense schone wanneer deze hun pad kruist.
Een Poolse maaltijd, kun je in soms al krijgen voor 16 - 20 zloty per hoofdgerecht. Pierogi is vaak het goedkoopste, maar vult enorm. Doorgaans ben je voor 20 tot 30 zloty klaar voor een hoofdgerecht. Ook bij Italiaanse restaurants is de gemiddelde prijs tussen de 25 - 30 zloty.
Het Pools-Litouwse Gemenebest was tussen 1386 en 1772 qua oppervlakte (tezamen met Moscovisch Rusland en het Ottomaanse Rijk) een van de grootste rijken van Europa, dat zich uitstrekt vanaf de Oostzee tot aan de Zwarte Zee, met het huidige Wit-Rusland en grote delen van het huidige Oekraïne binnen zijn grenzen.
2. Het Pools is een Slavische taal. Net als het Russisch, Oekraïens, Tsjechisch en Servisch. Er zijn veel overeenkomsten tussen het Pools en de buurtalen, maar ook een paar valse vrienden.