Italië staat bekend om de heerlijke wijnen die daar worden gemaakt. Maar dat is niet de enige drank die daar gemaakt wordt: denk maar eens aan limoncello of de 'Italiaanse champagne' prosecco. En vergeet niet de heerlijkste likeuren, zoals amaretto of koffielikeuren als Tia Maria.
Dat ze in Italie veel wijn drinken hoeven we vast niet te vertellen. Gemiddeld drinkt een Italiaan 100 liter wijn per jaar, dat is 80 liter meer dan een Nederlander. Naast wijn drinken ze ook limoncello, dit is een drankje gemaakt van citroenen en veel alcohol.
Bij het maken van Italiaanse aperitieven worden vaak ingrediënten zoals vermouth, Campari, Aperol, Prosecco, citrusvruchten en olijven gebruikt. Deze ingrediënten vormen de basis voor populaire aperitieven zoals Aperol Spritz, Negroni en Bellini.
dé nationale drank van de Italianen. In heel Italia wordt espresso eenvoudig caffè genoemd. Ze beginnen er 's morgens vroeg mee en zelfs laat op de avond wordt hij na een overvloedige maaltijd als digestief gebruikt. Een dag zonder espresso is een dag niet geleefd!
Voor het ontbijt drinken ze meestal koffie, thee en sappen . Ondertussen worden lunch en diner vaak vergezeld door witte of rode wijn. Als je op zoek bent naar iets anders om te drinken bij je maaltijd, probeer dan een Italiaanse spritz, een alcoholische cocktail gemaakt van Campari, Prosecco en frisdrank.
Een aperitivo is een drankje voor de maaltijd ; de ervaring van aperitivo is een cultureel ritueel. Afgeleid van het Latijnse aperire, is de traditie bedoeld om de maag te "openen" voor het eten. Dienovereenkomstig zeggen Italianen al eeuwenlang proost - cin cin - bij drankjes en hapjes in de vroege avonduren tussen werk en diner.
Italianen drinken wijn altijd bij het eten. Daar is wijn voor bedoeld, daar wordt Italiaanse wijn voor gemaakt. En dus zijn de witte wijnen fris met een zacht bittertje in de afdronk en rode wijnen vol van smaak, met opvallend veel frisse zuren en een goede bite.
Een Italiaanse borrelplank doet het altijd goed. Een plank vol Italiaanse delicatessen, prosciutto, mozzarella, gegrilde groenten, olijven en focaccia. Het is de perfecte start van een Italiaans diner, maar ook een goed idee om te serveren bij de borrel.
Het zal geen verrassing zijn dat wijn een van de populairste Italiaanse dranken is. Zowel de productie als de consumptie van wijn spelen een belangrijke rol in de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Maar naar een bar in Italië gaan en een 'glas wijn' bestellen is een zekere manier om jezelf als toerist te profileren.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Wijn is de ultieme drank om te combineren met Italiaans eten . De rijke wijngeschiedenis van Italië beslaat duizenden jaren, waarbij elke regio wijnen produceert die de lokale keuken aanvullen. De schoonheid van het combineren van wijn met Italiaans eten ligt in de harmonie tussen de kenmerken van de wijn en de smaken van het gerecht.
Zuid-Italië wilde niet achter blijven en greep naar hun likeur van keuze om op te spritzen; de friszoete limoncello.En daar werd de Limoncello Spritz geboren.
Mix 3 delen prosecco, 2 delen aperitivo en 1 deel bruisend bronwater voor het Perfetto zomerdrankje!
Enkele van de bekendste Italiaanse sterke dranken zijn Grappa, Limoncello en Amaretto.
Drink na het diner eens een kopje espresso (caffé) of een macchiato (espresso met een drupje melk). In Italië is het gebruikelijk om tijdens de lunch of het diner geen koffie te drinken, omdat de bittere smaak van de koffie de authentieke smaken van de Italiaanse keuken overstemmen.
Bij de traditionele Italiaanse aperitivo, oftewel het aperitief, genieten de Italianen aan het einde van de middag graag samen op het terras, of in een bar, van een drankje en een lichte maaltijd.
Alcoholische dranken kunnen variëren van een glas wijn (meestal wit of rosé in de zomer en rood in de winter), tot Italiaanse klassiekers zoals Aperol Spritz, Negroni of Bellini . U kunt ook kiezen voor eenvoudige aperitivi bitters zoals Sanbitter.
Amaro is een sterke Italiaanse likeur die Italianen drinken na een maaltijd. Een digestief, dus. De smaak is heel diep, zwaar en bitter, met een vleugje zoet. Er bestaan verschillende soorten, maar de bekendste zijn Campari en Aperol.
Traditioneel wordt in Italië het aperitivo-uur vanaf 18:00 uur gevierd. De meeste Italianen eten pas vanaf 20:00 uur, dus dit cocktailuurtje omvat lichte hapjes om de eetlust op te wekken.
Hoewel Aperol nu schijnbaar overal te vinden is, is Campari waarschijnlijk de populairste aperitivolikeur van Italië . Deze bittere rode Italiaanse likeur smaakt net zo goed met een scheutje frisdrank als in enkele van de beroemdste cocktails van Italië, van de Americano tot de Negroni.
Baijiu is de meest gedronken sterke drank ter wereld en is afkomstig uit China. De populariteit daar maakt dat dit de meest gedronken likeur ter wereld is want in Nederland en Europa is de drank nog niet zo lang verkrijgbaar.
Tegenwoordig wordt limoncello vaak op 4-5 °C geschonken. Het alcoholpercentage verschilt, maar zit vaak rond de 30%. In Italië wordt limoncello vaak na het eten geschonken omdat het drankje er volgens hen voor zorgt dat het opgeblazen gevoel na het eten in één keer verdwenen is ð.