Baklava: Lagen van zalige zoetheid Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Baklava . In Griekenland komt baklava voor in vele regionale gedaantes, met verschillende namen zoals samousades, zournadakia en masourakia. Over het algemeen wordt baklava in het zuiden van Griekenland meestal gemaakt met gehakte amandelen en in het noorden met walnoten; hoewel sommige recepten hazelnoten, sesam of zelfs rozijnen gebruiken.
Griekse bougatsa is een heerlijk gebakje met custard. In Griekenland eten ze het vaak als nagerecht of bij de koffie. Je kunt het bij iedere bakker op de hoek van de straat kopen. Het is het beste te vergelijken met een tompouce.
In Griekenland zijn ze dol op snoep en een traditionele favoriet is Gliko tou Koutaliou - ook wel zoet op een lepel genoemd. Fruit, bessen en groenten in een zoet laagje op honingbasis, soms gekruid met kaneel, vanille, kruidnagel...
Moussaka . Voor een stevige en verwarmende maaltijd die toch licht is, is moussaka een must. Romige bechamelsaus bovenop lagen van gesneden aardappel, aubergine en lamsgehakt zorgen voor deze decadente bak. Het is niet alleen een van de meest traditionele Griekse gerechten, maar wordt ook gegeten in Egypte en het Midden-Oosten, dus verwacht rijke kruiden.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Een traditioneel dessert uit het zonnige Griekenland
Griekse baklava is een heerlijk traditioneel dessert dat bekend staat om zijn lagen knapperig filodeeg en rijke, zoete vulling van gemalen noten en siroop.
Kataifi is een typisch Midden-Oosters gerecht, gemaakt van sliertachtig, gesponnen deeg. Het wordt daarom ook wel engelenhaar genoemd. Het wordt vaak gevuld met kaas en overgoten met een zoete siroop of honing, maar ook andere zoete of hartige vullingen zijn mogelijk.
Vruchten, vers of gedroogd, en noten werden gegeten als dessert. Belangrijke vruchten waren vijgen, rozijnen, dadels en granaatappels. In Athenaeus' Deipnosophistae beschrijft hij een dessert gemaakt van vijgen en tuinbonen. Gedroogde vijgen werden ook gegeten als voorgerecht of bij het drinken van wijn.
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Kijk mee en zie hoe ze samenkomen om hun liefde voor de traditionele Griekse keuken met elkaar te delen, terwijl ze vier van de beroemdste Griekse desserts bereiden en ervan genieten: Bougatsa, Baklava, Galaktoboureko en Ekmek Kataifi .
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Het ontdekken van de ins en outs van elk soort alcohol kan een leerzame manier zijn om te leren welke soorten het beste werken in verschillende cocktails of hoe je ze kunt combineren met een breed scala aan gerechten. De vijf belangrijkste soorten Griekse alcohol zijn Ouzo, Mastika, Tsipouro, Brandy en Raki .
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
De bekendste zijn de amygdalota [amandellekkernijen] van de eilanden Spetses, Hydra en Andros, terwijl de eilanden Syros en Chios bekend staan om hun loukoumia.
Tiropita is een populaire Griekse snack die bestaat uit vellen filodeeg die gevuld zijn met een combinatie van kaas (meestal feta) en eieren. Het gerecht wordt meestal in driehoekige stukken gewikkeld en voor het bakken met gesmolten boter bestreken.
Avondeten in Griekenland
Binnen de Griekse cultuur is het normaal om lang met elkaar te tafelen. Dit betekent vaak dat de lunch ook een stuk later is afgelopen dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hierdoor schuiven de Grieken daarom vaak ook wat later aan voor het avondeten. Meestal is dit rond 21.00 uur.
Een van de populairste Griekse gerechten, typische moussaka, is een gelaagde ovenschotel met aardappelen, gebakken of gefrituurde aubergine, tomaten, rundvlees of lamsvlees, gesmolten kaas en Franse bechamelsaus. Het resultaat is een heerlijk gelaagd gerecht dat naar verluidt smaakt als lasagne.
Ideeën voor een Grieks Meze-dinerfeestmenu
Om te beginnen zijn dips als hummus, tzatziki, melitzanosalata en baba ghanoush perfect om te delen . Voor salades voegt een Griekse salade met tomaten, komkommers, olijven en fetakaas een verfrissende toets toe. Brood: U kunt Griekse broden toevoegen zoals pitabrood, Horiatiko Psomi of Lagana.