Een trekkende regenkap is een eenvoudige schoorsteenkap die speciaal ontworpen is om te zorgen voor een optimale trek van de kachel. Tegelijk voorkomt de kap dat er regen in het rookkanaal valt.
Een trekkende kap heeft een wind en regen werende onder- en bovenplaat met daartussen een mantel. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de wind niet in het rookkanaal kan slaan (wat de trek belemmerd), terwijl het niet in de buis kan regenen.
Roterende trekkap RVS
De kracht van de wind wordt omgezet in zuigkracht naar boven. De bol wordt door het geringste zuchtje wind al in beweging gezet en zorgt dan voor een permanent aanzuigende werking waardoor een prima trek door onderdruk in uw lucht-/ schoorsteenkanaal ontstaat.
Om problemen te voorkomen bij uw rookkanaal of schoorsteen plaats u minimaal een regenkap met vogelgaas, zodat de regen en de vogels uw rookkanaal niet vervuilen. Let op, want op een rieten kap is een vonkenvanger verplicht.
Een schoorsteenkap is erg handig en belangrijk. Zo kunnen vogels een nest gaan maken in je schoorsteen. Om dit te voorkomen heb je een schoorsteenkap nodig. Daarnaast is het ook erg belangrijk om een schoorsteenkap te hebben als je graag een beter rokende schoorsteen wil hebben.
Roterende trekkappen zorgen voor een sterk zuigende kracht in het rookkanaal, waardoor de trek in de schoorsteen wordt verbeterd. Ook voorkomt een trekkap valwinden door hevige weersomstandigheden en vogels kunnen geen nesten meer maken in de uitgang van het rookkanaal.
Praktisch gezien voorkomen schoorsteenkappen het inslaan van veel regen en wind. Dit is niet alleen beter voor het kanaal, maar is ook beter voor uw schoorsteen. Doordat het inwateren en het mogelijk kapotvriezen van steen in de winter wordt voorkomen heeft u gegarandeerd meer plezier van uw open haard of kachel.
Een nelsonkap (ook wel tregakap genoemd) wordt gebruikt bij open gas systemen. Op het uiteinde van een rookkanaal wordt een nelsonkap geplaatst. De nelsonkap bevordert de trek in een rookkanaal en beschermt tegen vogels en bladeren. Tot slot helpt een nelsonkap tegen inregenen.
Prijs: standaard types: tussen 10 en 150 euro (incl. btw). Esthetische types: tussen 200 en 1500 euro (incl. btw).
Een stormkraag dient om een waterdichte afwerking te maken tussen een dakdoorvoerpijp en een dakplaat of plakplaat. De stormkraag klemt u om het rookkanaal boven de dakdoorvoer om zo inregenen te voorkomen.
De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe breder de diameter van de rookgasafvoer is.
De bouw van het rookkanaal en de trek
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.
Bij een windkracht van minimaal 2 is het ideaal om te stoken, want de rook kan overwaaien en de geur die eventueel vrij zou komen blijft dan niet hangen. Houtrookoverlast ontstaat wanneer je niet verantwoord stookt en de rook om de schoorsteen blijft hangen.
Vaak worden schoorstenen voorzien van een betonnen plaat aan de bovenkant. Deze zou je kunnen vervangen door een nieuw, dicht exemplaar. Een alternatief is om de bestaande openingen dicht te zetten d.m.v. pur en cementspecie (om maar wat te noemen). Aan de onderzijde dicht duwen met glas- of steenwol werkt prima.
De schouw is boven de vuurplaats geplaatst en bevat een kap, daarmee vangt men de rookgassen van het vuur op. Door de kap en het rookkanaal worden de rookgassen afgevoerd richting de schoorsteen. Er moet echter voldoende 'trek' optreden om de rookgassen door het rookkanaal richting de schoorsteen te trekken.
,,De totale klus duurt 10 tot 30 minuten, afhankelijk van uw voorbereidingen en of u veel vragen heeft over brandveiligheid. Meestal duurt het vegen niet langer dan 10 minuten, maar dat hangt ook af van de lengte van de schoorsteen en de staat waarin die verkeert.
Bij deze methode reinigt te schoorsteenveger de schoorsteen via het dak. Hij maakt daarbij gebruik van een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. De kogel wordt dan met behulp van een touw beetje bij beetje naar beneden gelaten en dan weer wat omhooggetrokken. Op die manier kan de borstel het roet losschuren.
In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor het vegen van een schoorsteen zo tussen de 40 en 100 euro per rookkanaal. Prijzen variëren uiteraard tussen de verschillende schoorsteenvegers. De belangrijkste factor in de kosten is in welke mate het rookkanaal vervuild is.
De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.
Dit is namelijk in uw belang en dit voor deze twee volgende redenen : voor uw veiligheid : vermindering van een schoorsteenbrand en intoxicatie door een gebrek van evacuatie van de verbrande gassen. Voor economische redenen : door het verwijderen van de elementen in de schouw , verbruikt u minder.
De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm. te zijn. Dit geldt voor de achterkant. Ten aanzien van de voorkant dient een afstand van 80 cm.
Goed nieuws: voor het aanleggen van een rookkanaal hoef je geen vergunning aan te vragen. Het valt sinds de nieuwe Woningwet uit 1991 onder de categorie 'vergunningvrij bouwwerk'.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.