Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Dit is weer afgeleid van het woord 'tostare', wat toast betekent. Toast is weer een Engels woord dat wij hebben overgenomen. Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu).
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti. Hij start zijn dag altijd met een croque-monsieur als ontbijt.
Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
In Nederland noemen we het een tosti, maar in Frankrijk heet het een croque-monsieur.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
toast (zn) : tosti, toastje, cracker, geroosterd brood.
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Een monokini is een term die gebruikt wordt voor verschillende soorten uit een stuk bestaande damesbadpakken met als overeenkomst dat deze alle zijn geïnspireerd op de bikini. Bi in "bikini" is weliswaar niet verwant aan het woord twee, maar doet er wel aan denken.
Twee kussen op de wang
Het wordt als onbeleefd beschouwd om dit niet te doen dus je zal zeker en vast veel begroetingskussen delen met niemand. Ook in Frankrijk en Italië is dit de gebruikelijke manier van begroeting maar niet in mijn thuisland. Hier wordt zelfs een omhelzing als té beschouwd.
Wat is een croque-madame? Een croque-madame is een warme tosti uit Frankrijk. Hij wordt meestal gegeten als snelle snack en wordt gemaakt door sneetjes brood met gekookte ham en tomaat, bedekt met een romig mengsel van kaas en mosterd, te bakken. De warme tosti wordt geserveerd met een gebakken of gepocheerd ei erop.
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
Croque Boem Boem is een bijzondere tosti variant gevuld met een zelfgemaakte bolognaise saus. Eenvoudig grillen in de Airfryer.
Deze tosti werd bereid in de pan en zouden rond 1950 ook in Nederland zijn opgedoken in espressobars en het werd een tosti genoemd omdat het werd afgeleid van het Engelse woord 'Toast'.
Twee boterhammen, kaas en een plakje ham en gaan! Dat is wel de meest bekende variant van de tosti.
Beleg 2 plakken brood met de plakken kaas en ham en dek af met de overige 2 sneden brood. Doe de ham kaas tosti tussen het tosti ijzer of contactgrill en grill een paar minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is. Lekker met wat ketchup. Tips: voeg eens een snuf paprikapoeder of een beetje mosterd toe aan ham en kaas.