Topstek. Bij topstek worden de toppen van de plant afgesneden. Het voordeel van topstek is dat de plant amper aangetast wordt.
Groenblijvers. Aan het einde van de zomer, begin herfst kunnen afgerijpte scheuten van groenblijvende heesters gestekt worden. De stekken worden gemaakt van topstekken (liefst met eindknop) met een lengte van ongeveer 15 centimeter. Neem bij voorkeur een stek met een hieltje en haal de onderste bladeren weg.
De lente is het beste seizoen om te stekken. “Dan stromen de groeisappen door de plant en heb je de meeste kans dat je stekken succesvol wortelen én dat de moederplant goed verder groeit”. Hoe je je plant moet stekken verschilt per plantensoort.
Je kan een plant ook heel goed stekken. Snij of knip een takje van een plant. Dit kunnen kamerplanten zijn maar ook kruiden zoals lavendel, tijm of rozemarijn. Zet ze in een glazen pot zodat je kunt zien of er wortels gaan groeien.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan. Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Zelf enten
Maak een schuine snede in een zijtak. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.
Paastakken van welke boom? De meestgebruikte paastak komt van de wilgen (Salix). De wilgenboom kent decoratieve krullende takken of takken met katjes er aan. Maar ook een tak van de Forsythia is prachtig, zeker als deze in bloei staat met prachtige gele bloemen.
Pokon Zaai- en Stekgrond - Welkoop.
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Voor de meeste planten geldt dat als de wortels zo'n 5 tot 10 centimeter zijn, je het plantje in de grond kunt zetten. Bij grotere stekken, zoals bijvoorbeeld stekken van een Monstera deliciosa, kun je beter wat langer wachten. Laat je je stekjes heel lang in het water staan, dan zal de plant niet zoveel gaan groeien.
De jonge stekjes doen het goed op een druppel water per week. Ze houden wel van een warme, lichte plek. In een kweekkas, of met een plastic zak over de potjes kun je zorgen voor meer warmte. Er moet wel voldoende lucht bij de stekjes komen, anders gaan ze schimmelen.
Hoe lang het duurt voor een stek wortelt is van verschillende factoren afhankelijk. Zoals de soort plant, de grootte van de stek, de gezondheid van de plant, de temperatuur en de hoeveelheid licht. Zo kan het in de winter een stuk langer duren voor je stek gaat wortelen dan in de zomer.
Zeker als het water kouder is en de aasvis wegtrekt van het grote water, volgen de snoeken maar wat graag de aasvis naar dit soort plekken. Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in.
Als je je paasboom water geeft, blijven de takken drie tot vier weken goed op vaas. Ze zullen dan ook wortels krijgen. De krulhazelaar krijgt geen wortels, maar het water kan ook geen kwaad. Leestip: waarom blijven geverfde, gekookte eieren zo lang goed?
Nu Pasen voorbij is, verdwijnen de paastakken bij veel mensen in de groencontainer. Dat is vaak helemaal niet nodig. De takken een tweede leven geven kan ook, door ze te planten of te verwerken in een takkenril of bladhoop. Voordat een paastak geplant kan worden, moet er nog wel iets gebeuren.
Het beste antwoord. Knip alle kleine takjes er af, zodat je een tak overhoudt van minstens een potlood dikte of dikker. Maak de stek 1 m lang en poot deze minstens een halve meter diep in goed los gemaakte grond op een niet te natte plek in de zon. Houdt minstens 1 meter rondom de stek onkruidvrij.
Waarom enten? De belangrijkste reden om te enten, is om een betere, sterkere heester te creëren. De onderstam en de ent versterken elkaars eigenschappen. Bovendien wordt het groeiproces versneld door het enten, waardoor de heester sneller groot is.
Waar bij enten een takje wordt geplaatst wordt bij oculeren slechts een enkele knop (oog) geplaatst. Een ent en oculatie kan alleen maar slagen als de cambiumlaag van de onderstam en van de ent elkaar op één of meerdere plaatsen raken.
Het duurt ongeveer twee maanden voordat de ent begint te groeien, maar laat het draad of elastiek minstens een jaar zitten om er zeker van te zijn dat de ent goed vergroeit.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Je plant wordt minder hoog en uitgerekt, maar juist compacter en voller! Je kunt hiervoor de bovenste twee blaadjes met je vingers uit de plant knijpen, of een wat langer stukje afknippen en dat gebruiken om te stekken. De Siernetel (Coleus) kun je op eenzelfde manier snoeien.
Het nemen van jonge stekjes kun je dus het beste in de lente, zomer of herfst doen, als de temperaturen nog warm zijn. Voor heesters is dat anders. Omdat heesters vaak dikkere, houtachtige scheuten hebben, kun je deze ook prima in de winter stekken.