Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
In tjap tjoy zit over het algemeen vaak paprika, taugé, wortel en champignons. Maar in principe kun je er natuurlijk alle groenten aan toevoegen die je zelf wilt. Zoals in dit recept met paksoi, witte kool, ui en taugé.
Tjap Tjoy met kip, vlees, of garnalen
En dat geeft precies weer wat het gerecht inhoudt, veel gemengde groenten. In een traditionele Tjap Tjoy zit geen vlees, kip of garnalen. Bij de Chinees worden die toevoegingen meestal als aparte optie aangeboden. Wij hebben in onze variant wat kipfilet toegevoegd aan het gerecht.
Zelf Tjap Tjoy maken is veel gezonder, omdat Chinese restaurants er vaak flink wat ongezonde smaakmakers aan toevoegen, zoals vetsin. Zonde! Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten.
Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.
De smaken zijn niet te pittig, de groenten zijn makkelijk verkrijgbaar en ondanks enkele hardnekkige geruchten zat er nooit kattenvlees in, maar een gewoon karbonaadje of kipfiletje. Zo werd tjap tjoy een van de populairste gerechten van de afhaalchinees.
Het gerecht bestaat meestal uit een omelet.Dat omelet wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals groenten, vlees (zoals kip, varkensvlees of garnalen) en soms zelfs krab. De omelet wordt vaak geserveerd met een zoetzure saus die het gerecht een kenmerkende smaak geeft.
Er zitten 240 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) tjap tjoi zonder rijst, bereid met zout.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
De naam tjap tjoy betekent gemengde groenten dus wanneer je zelf nog wat toevoegt doe je niets raars. Het is, zoals je waarschijnlijk wel weet een echt Kantonees Chinees gerecht waarbij de groenten worden gewokt en daarna in een saus gaar gekookt. De saus wordt gemaakt van oestersaus, sojasaus en bouillon.
Je kan de tjap tjoy afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.8-10 minuten. Of je schept de kip over in een pannetje en verwarmt deze op middelhoog vuur.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
De Conimex tjap tjoy maaltijdmix maakt een mild authentiek chinees kipgerecht met verse groenten en kruiden.
Hoe lang kan ik Tjap Tjoy bewaren? In de koelkast tot 2-3 dagen, en het kan ook worden ingevroren.
Tjaptjoi (Nederland) of Chop choy (Vlaanderen) is een Chinees gerecht van gemengde groente. De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat 'gemengd' betekent, en tjoi, dat 'groente' betekent. In het Hokkien betekent tjap echter 'tien' en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het 'tien groenten'.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Er zitten 6 kilocalorieën in 1 eetlepel (16 gram) sojasaus.
Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom.
Gegrild worden is hier niet zo'n slecht idee: in plaats van gepaneerde of gefrituurde zeevruchten, kies je voor items die zijn gegrild of gestoomd - zoals inktvis, garnalen en visballetjes. Soepen zijn over het algemeen licht en caloriearm , wat betekent dat ze een gezonde optie zijn als voorgerecht of hoofdgerecht.
Een van de gezondste opties als het gaat om afhaalmaaltijden is sushi. Sushi is licht verteerbaar, bevat veel gezonde vetten en eiwitten en zit boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast is sushi vaak ook laag in calorieën, vooral als je kiest voor sushi met vis in plaats van gefrituurde varianten.
Door het koken in de plas krijgt het eiwit een gele kleur. Chinezen eten de pies-eitjes niet omdat ze nou zo lekker zijn, maar vanwege de veronderstelde geneeskrachtige werking ervan. De eieren zouden helpen tegen gewrichtsklachten.
Het belangrijkste verschil tussen een gewone ei-omelet en authentieke ei-foo-yung is de vulling . Er zijn talloze variaties die je kunt omarmen met het basis ei-foo-yung-recept, maar de ingrediëntenlijst zal meestal een assortiment aan groenten bevatten, zoals uien, taugé en champignons.