Tumor die ontstaat in de germinale cellen (of de kiemcellen, spermatozoïden (of zaadcellen) bij de man en ova (of eicellen) bij de vrouw) en die verschillende types van weefsels kan bevatten, zoals spierweefsel, botweefsel en haarweefsel. Teratomen kunnen goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn.
De oorzaak van een teratoom is een verandering in cellen in de testes (teelballen) of ovaria (eierstokken), waardoor ze zich blijven vermenigvuldigen. Deze cellen kunnen veranderen in veel andere soorten cellen, daarom zijn er vaak haren, huid of botten aanwezig in de tumor.
Als het teratoom weefsels uit alle kiembladen bevat, wordt het matuur of rijp genoemd. Een embryonaal (immatuur, onrijp) teratoom daarentegen bevat slecht gedifferentieerde epitheliale en mesenchymatische weefsels. Voor het overgrote deel zijn teratomen goedaardige tumoren.
Haren en longcellen
Door echo-onderzoek was al het vermoeden ontstaan dat het om een dermoïdcyste ging, ook wel 'wondergezwel' genoemd. Zo'n wondergezwel kan bijzondere vormen aannemen: zo kunnen er haren, longcellen, spierweefsel, zenuwweefsel en zelfs tanden en gebitselementen in zitten.
Een sacrococcygeaal teratoom is een aangeboren gezwel boven de billen. Het wordt meestal tijdens de zwangerschap bij de twintigweken echo ontdekt. Als zo'n teratoom wordt gevonden, wordt het met echo-onderzoek door de gynaecoloog gecontroleerd. De moeder moet in een kinderchirurgisch centrum bevallen.
Teratomen kunnen goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn. Ze ontwikkelen zich meestal in de ovaria (of de eierstokken), in de testikels (of de teelballen) of in het onderste gedeelte van de rug of de coccyx (of het staartbeen) bij kinderen.
Een dentale tumor is een weefselmassa die meestal ontstaat onder zacht weefsel in de kaak en die ofwel goedaardig of kwaadaardig van aard kan zijn.
Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken. Veranderingen in de menstruatie. De menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan de menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Een cyste kan op veel verschillende plekken over het hele lichaam ontstaan.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Cyste weghalen
Dit gebeurt via een kijkoperatie. Vaak haalt de arts alleen de cyste weg en kan de eierstok blijven zitten. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Als de operatie via een snee in de buik gaat, blijft u 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis.
Na de operatie
U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
Afscheiding /bloedverlies
Na de ingreep kunt u wat bloederige of bruinige afscheiding hebben. Dit kan variëren van een paar dagen tot een paar weken. Is dit duidelijk meer dan bij een normale menstruatie, neem dan contact op met uw arts.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Verwijderen we uw eierstokken? Dan stopt de productie van de vrouwelijke hormonen (o.a. oestrogenen) meteen. Als u nog niet in de overgang bent, wordt u na de operatie nog een keer ongesteld. Daarna niet meer.
Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan.
Een cyste is een blaasje waar meestal vocht inzit. U merkt er vaak niets van. Als de cyste erg groot is, kunt u buikpijn hebben. De arts (gynaecoloog) onderzoekt uw eierstok met een echo.
Veel mensen hebben maar 1 cyste in hun nier. Dit kan meestal geen kwaad. Maar het komt ook voor dat door een ziekte er heel veel of heel grote cysten in de nieren zitten. De meest voorkomende vorm is ADPKD (Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease).
De cyste ziet eruit als een glazig bolletje en wordt doorgaans toevallig opgemerkt tijdens een gynaecologisch onderzoek (bv. bij afname van een uitstrijkje). Een cervicale poliep is een poliep van de baarmoederhals. Een poliep ziet eruit als een kleine paddenstoel, met een steeltje en een breder kopje.
In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.
Een tumor in de mond kan op verschillende plekken zitten: onderin in je mond, in het gehemelte, in het tandvlees of aan de binnenkant van de wangen. De medische naam voor mondkanker is mondcarcinoom. Het is een vorm van hoofd-halskanker. Een tumor in de mond ontstaat meestal in het slijmvlies.
Symptomen en klachten van tongkanker
Witte of rode verkleuring op de tong; Pijn uitstralend naar hals, de kaak of oor; Een zwelling in de hals; Moeite of pijn bij het slikken.
Een thymoom is een zeldzame tumor in de borstkas, die is ontstaan vanuit de thymus (zwezerik). Thymuskanker is kanker van de thymus. Er zit dan een kwaadaardige tumor in de thymus. Kanker in de thymus is zeldzaam.