Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zullen je borsten de eerste melk (colostrum) gaan maken. Het lijkt een beetje op honing: een dikke kleverige vloeistof.Het is heel geconcentreerde melk.Het kan uit je tepels lekken, of in droge vorm een korstje op je tepels vormen.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
In het klierweefsel zitten melkgangen, kanaaltjes van de melkklieren naar de tepel. Deze bevatten vocht en dat kan allerlei kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin.
Een gezonde tepel moet niet strak vastzitten op de ondergrond, maar moet je gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken. Daarnaast kan je de borst nog eens tussen beide handen aftasten als je vooroverbuigt. Voel als laatste nog even in je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
Bij een borstklierontsteking voel je een harde schijf in je borst, en zie je soms een rode, gezwollen, warme en pijnlijke zone. Vaak is er ook tepelafscheiding. Een bacteriële infectie gaat vaak gepaard met wat bloedverlies langs de tepel.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Maak je tepels minimaal één keer per dag goed schoon met lauwwarm water. Gebruik daarbij geen zeep en zeker geen alcohol. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de kliertjes op je tepelhof uitdrogen, terwijl die er juist voor moeten zorgen dat je huid daar schoon en soepel blijft.
Tepels kunnen verschillende vormen hebben. Van groot tot klein, van stijf naar voren staand, tot ingetrokken of plat. Tepels worden in het algemeen harder (stijf) door kou, aanraking of opwinding. Het iets donkerder gekleurde gebied rond de tepel heet de tepelhof (areola).
Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Pijn en jeuk aan de tepels wordt vaak veroorzaakt door wrijving. Deze wrijving kan ontstaan doordat een bepaald kledingstuk constant langs je tepel schuurt, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Maar ook wrijving van de tepels tijdens het vrijen kan resulteren in pijn en jeuk.
Tepeldoorbloeding of afsterven van de tepel
De tepel wordt dan zwart doordat de huid is afgestorven. Dit is echter zeer zeldzaam. Het risico is groter wanneer de borsten groter zijn en er meer borstweefsel wordt verwijderd voor de verkleining.
Na een bevalling zal niemand ongerust zijn als er melk uit de tepel komt. Maar het gebeurt vrij vaak dat er vocht uit de tepels komt zonder dat de vrouw zwanger is geweest. Veel vrouwen hebben angst voor kanker. Toch is tepelafscheiding meestal een onschuldig verschijnsel.
Tepelvocht is de vloeistof die natuurlijk aanwezig is in de melkgangen van de borst. Als de voorspellende markers hierin meetbaar zijn, kunnen we in de toekomst op een zo vroeg mogelijk moment vaststellen of er een kwaadaardige afwijking in de borst groeit.
De aandoening is langzaam progressief binnen een bot, maar breidt zich niet uit naar andere botten. ongeveer 3,5% van de mensen boven de 55 jaar en is heel zeldzaam bij mensen jonger dan 40 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen krijgen de ziekte. De botziekte van Paget is niet dodelijk.
De ziekte wordt vaak per toeval ontdekt door het maken van een röntgenfoto of met bloedonderzoek. Een botscan laat zien waar de ziekte actief is. U kunt last hebben van pijn in het bot, meestal is dat het bekken, de wervelkolom, de schedel of een bot in de armen of benen. De pijn verdwijnt niet door rusten.
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Eccriene zweetklieren zitten op het gehele lichaam, apocriene zweetklieren bevinden zich alleen bij de oksels, rondom de tepels en de anus.
Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan.
Naast het klierweefsel is de borst opgebouwd uit steunweefsel voor de stevigheid en vetweefsel voor bescherming en 'vulling'. De gepigmenteerde (donkere) huid rond de tepel heet tepelhof of areola en produceert tijdens het geven van borstvoeding een vettige substantie.
Hoe kun je tepelkloven herkennen? Tepelkloven kun je herkennen aan kleine scheurtjes in je tepel. Ze zitten aan de basis, zijkant óf voorkant van je tepel. Door de kloven doet borstvoeding geven pijn.
Symptomen. Er zijn verschillende aanwijzingen voor het hebben van spruw. Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding.Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien.
Borstontsteking kan ontstaan door: • Roken. Pijnlijke tepels of tepelkloven. Als er een kloof in de tepel of in de huid rondom de tepel zit, kunnen er bacteriën in de borst komen waardoor er mogelijk een ontsteking ontstaat. Soms na plaatsen van een tepelpiercing.
We spreken van een ingetrokken tepel of tepelretractie als de tepel plat is of volledig danwel gedeeltelijk naar binnen is getrokken. Zowel mannen als vrouwen kunnen met deze aandoening te maken krijgen. Zo'n 10 procent van alle vrouwen heeft een ingetrokken tepel of een tepel die niet goed ontwikkeld is.