Een tremor is een onwillekeurige, ritmische beving of trilling van een bepaald lichaamsdeel, die het dagelijks functioneren beïnvloedt. Bij een tremor trillen vaak de handen of armen, maar tremor kan ook in andere lichaamsdelen zoals de benen, romp, hoofd of stembanden plaatsvinden.
De tremor kan ontstaan door een beschadiging van je hersenen, een stofwisselingsziekte, of als je lever of nieren stoppen met werken. Door de orthostatische tremor kun je niet meer stevig staan. Het is een fijne tremor die je vaak niet goed ziet met het blote oog. De oorzaak is nog onbekend.
Naast het ritmische trillen van de handen kan ook het hoofd schudbewegingen gaan maken en de stem kan gaan beven; het beven van benen en de romp komt minder vaak voor. De tremor is het meest zichtbaar tijdens het aanspannen van spieren. In een ontspannen toestand is de tremor duidelijk minder aanwezig.
Behandelings-opties. Er bestaat momenteel geen genezing voor essentiële tremor. Er zijn echter wel enkele behandelingen beschikbaar die uw klachten kunnen verlichten. Een van die behandelingen is diepe hersenstimulatie (DBS-therapie).
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
En hoewel tremor geen Parkinson is, en niet kan uitgroeien tot een levensbedreigende neurologische aandoening, kan het de kwaliteit van leven wel sterk aantasten. De oorzaak van essentiële tremor is niet exact duidelijk.
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Trillende handen komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen bij overmatig gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine of alcohol. Het trillen vermindert dan zelf naarmate de middelen uitwerken. Ook bij stress, angst of paniek kan het trillen verergeren.
De ziekte van Parkinson begint vaak met verandering in de manier waarop u beweegt. U beweegt trager en de bewegingen worden kleiner. U kunt bijvoorbeeld uw arm niet meer zo ver zwaaien. Uw gezicht beweegt minder: uw gevoelens zijn minder goed te zien op uw gezicht.
Dit kan bijvoorbeeld komen door stress (bijv. tijdens een sollicitatiegesprek) of vermoeidheid, maar kan ook het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier of van bepaald medicijngebruik. Deze vorm van beven treedt bij ongeveer 5% van de mensen in de loop van het leven op, vooral in de armen en/of het hoofd.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren. Echter is beven in gezelschap iets waar mensen zich voor kunnen schamen. Soms is dit zo erg dat je er verschillende dingen voor doet zodat het niet zichtbaar is.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Wellicht verminderen de trillende spieren als je minder lang sport of de intensiteit meer verdeelt. Let daarbij ook op je vochtopname. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na het sporten genoeg drinkt, omdat een vochttekort aanleiding kan zijn voor spiertrekkingen.
Propranolol vermindert mogelijk de tremor. Doordat met dit middel de meeste ervaring is opgedaan en het is geregistreerd bij tremoren is het volgens het NHG het middel van eerste keus.
Essentiële tremor is een bewegingsstoornis die gewoonlijk optreedt bij de handen, hoewel ook het hoofd, de stem en de benen kunnen worden getroffen. Essentiële tremor is geen levensbedreigende ziekte.
Bij een intentietremor ligt de oorzaak in de kleine hersenen. Dit kan ontstaan na een beroerte of een andere beschadiging van de kleine hersenen. Deze tremor is vaak asymmetrisch: het trillen begint niet tegelijkertijd links en rechts in uw lichaam. De rusttremor zien we vooral bij de ziekte van Parkinson.
Altijd bang moeten zijn om in gezelschap te gaan trillen wordt een trilfobie genoemd. Het is een van de sociale fobieën die je kunt hebben. Een trilfobie staat een gewoon sociaal leven sterk in de weg.
Veel patiënten met de ziekte van Parkinson hebben last van tremor, ofwel trillen. In onderzoek van Michiel Dirkx van het Radboudumc is aangetoond dat een oorzaak van het trillen te vinden is in de kleine hersenen, maar dat het per persoon verschilt of en in welke mate ze er last van hebben.
De ziekte van Wilson (Koperstapelingsziekte) is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte die gekenmerkt wordt door stapeling van koper in onder andere de lever. Ons lichaam heeft koper nodig om goed te kunnen functioneren. In onze dagelijkse voeding zitten kleine hoeveelheden koper.
Er is behoefte aan een wetenschappelijk advies over het gebruik van vitamine D bij de ziekte van Parkinson. Een tekort van vitamine B12 kan onder andere leiden tot anemie (normo- of macrocytair), onverklaarde polyneuropathie en cognitieve klachten.
'Beweeg regelmatig en eet gezond' is een advies dat iederéén ter harte kan nemen. Voor Parkinsonpatiënten is het echter nóg belangrijker om uitgebalanceerd voedsel te eten. Dus veel fruit, groenten en andere complexe koolhydraten zoals graan en koren en bepaalde proteïnen.
Er is GEEN ENKEL BEWIJS dat stress Parkinson veroorzaakt. Wél verergert stress de symptomen van de ziekte. Bijvoorbeeld trillen en pijn. Hier geldt: hoe meer stress, hoe sterker de symptomen worden.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.