Tegenoverdracht: de hulpverlener draagt (onbewust) in zijn functie als autoriteit eigen oude (kind)gevoelens over op de cliënt. Veelal is de (tegen)overdracht van de hulpverlener een reactie op het gedrag van de cliënt: de hulpverlener reageert vanuit eigen oud (onbewust) gevoel op gedrag van de cliënt.
Tegenoverdracht is de Overdracht van degene, waar de ander op een bepaalde manier afhankelijk van is (bijv. een coach, counsellor, psycholoog, hulpverlener, leraar, etc.). Dit kan gebeuren wanneer deze (hiërarchisch hogere) persoon iets van zichzelf in de ander ziet en zich daar niet bewust van is.
Tegenoverdracht wordt zichtbaar in gedrag doordat je niet meer vanuit je neutrale, objectieve trainershouding of coachhouding handelt en geen optimaal contact met je deelnemers maakt. Uit de manier waarop je een interventie doet, wordt je emotie duidelijk.
Positieve overdracht is de projectie van een reddersbeeld op de coach of leidinggevende, en bestaat uit prettige emoties als: Aandacht, volledige acceptatie, veiligheid, zorg, waardering, bewondering.
Deze drie elementen zijn (1) het ontwikkelen en creëren van een persoonlijke en emotionele band tussen cliënt en therapeut, (2) overeenkomst tussen cliënt en therapeut over de taken in de therapie, (3) en overeenkomst tussen cliënt en therapeut over de doelen van de therapie.
Overdracht: de cliënt draagt (onbewust) oude gevoelens over op de hulpverlener of op degene van wie de cliënt in zekere mate afhankelijk is. Als de hulpvrager het doet, noem je het overdacht. Tegenoverdracht: de hulpverlener draagt (onbewust) in zijn functie als autoriteit eigen oude (kind)gevoelens over op de cliënt.
Soms ben je al toegewezen aan een bepaalde behandelaar en kom je er pas gaandeweg achter dat het niet zo goed klikt. Ook dan kun je nog gebruik maken van je vrije artsenkeuze. Je mag dus altijd wisselen. Hou er rekening mee dat de praktijk of instelling je niet altijd direct een andere behandelaar zal kunnen aanbieden.
Werken met overdracht en tegenoverdracht.
Op het moment dat je bewust bent van de overdracht en tegenoverdracht, is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Dit kan in een intervisiegroep en met de coachee zelf. Intervisie helpt je als coach om bewust te worden van bepaalde (tegen)overdrachtsprocessen.
Projecties zijn namelijk niets anders dan spiegelingen. De persoon aan wie jij je ergert, heeft je dus iets waardevols te vertellen over jezelf. Kijk de volgende keer dus eens met een mengeling van plezier en nieuwsgierigheid naar je eigen irritaties. En stel jezelf de vraag wat de projectie je wil vertellen.
Van projectie is sprake wanneer je eigenschappen of emoties van jezelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze aan iets of iemand anders toe te schrijven. Projectie gebeurt vaak onbewust. Projectie is dan ook een afweermechanisme tegen negatieve emoties.
We spreken van projectieve identificatie wanneer een ondraaglijk gevoel of deel van het Zelf wordt geprojecteerd in de ander. De relatie is de drager van het fenomeen.
Volgens de definitie van Bordin houdt de therapeutische relatie in: (1) overeenstemming over de doelen van de therapie, (2) overeenstemming over de taken van de therapie, en (3) de kwaliteit van de persoonlijke band tussen patiënt en therapeut.
Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.
Om de continuïteit van zorg te waarborgen is het daarom belangrijk voor de patiënt dat relevante en juiste informatie goed wordt overgedragen vanuit het ziekenhuis naar de opvolgende zorgverlener. Een goede overdracht vraagt van het ziekenhuis inzet, tijd en een gestructureerde ontslagprocedure.
Het overdrachtsdocument bevat alle afspraken die gemaakt worden. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals de officiële koopprijs, verschillende specifieke afspraken die te maken hebben met de bedrijfsvoering, de betalingsstructuur en andere voorwaarden.
Een goede psycholoog heeft niet te veel en niet te weinig sympathie en empathie. Hij of zij moet zorgen dat hij goed kan blijven reflecteren, nadenken en teruggeven. Ook bij negatieve tegenoverdracht is het belangrijk toch sympathie te blijven houden.
Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.
Een psycholoog doorgrondt menselijke gedachten, gevoelens en gedrag. Hierbij wordt bijvoorbeeld diep ingegaan op onderliggende denk-, voel-, en belevingsprocessen die de aanleiding kunnen zijn van bepaald vertoond gedrag of bepaalde gevoelens.
Wat zjn de kenmerken van een goede therapeut of coach. 1. is minimaal HBO opgeleid en heeft de benodigde training gehad om tijdelijke emotionele of psychische aandoeningen/vraagstukken te mogen behandelen.
Een goede therapeutische relatie leidt tot verbetering, een slechte mogelijk tot schade. In de afgelopen decennia is vaak gesuggereerd dat de aard en kwaliteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt voor een deel het effect van de therapie bepaald.
Feitelijk is projectie een onbewuste manier om het bestaan van iets in jezelf te ontkennen en het aan anderen toe te kennen, het te externaliseren. De narcist projecteert omdat hij/zij eenvoudigweg geen verantwoordelijkheid voor zijn pathologie kan en wil nemen.
Projectie is wanneer men zich niet bewust is van eigenschappen, motieven of emoties van zichzelf en deze bij een ander plaatst. Volgens de psychoanalyse functioneert projectie als afweermechanisme met als doel de gevoelens (o.a. schaamte, schuld , faalangst) niet te hoeven voelen of te (h)erkennen.
Introjectie is een term uit de psychologie, die voor het eerst werd gebruikt door Sigmund Freud. Introjectie staat voor het opnemen van uiterlijke waarden en maatstaven in de structuur van de persoonlijkheid, zodat ze niet meer als bedreigingen van buiten worden ervaren.
Het principe perceptie is projectie is bekend geworden door Carl Jung. Alles wat je waarneemt wordt onbewust gefilterd. De objectieve waarneming wordt gegeneraliseerd en vervormd en er wordt veel informatie weggelaten.