Volgens de Gezondheidsraad is er sprake van vitamine D-deficiëntie bij mensen jonger dan 70 jaar wanneer de calcidiolspiegel lager is dan 30 nmol/l; bij ouderen (leeftijd > 70 jaar) is de drempelwaarde 50 nmol/l 1 4 5 6.
Er lijkt in Europa voor 25-hydroxyvitamine D consensus te ontstaan over een minimumwaarde van 50 nmol/l en een streefwaarde van 75 nmol/l in het serum. Voor bejaarden en allochtonen geldt dat de meerderheid deficiënt of ernstig deficiënt is, waarbij correctie met een stootkuur vitamine D overwogen moet worden.
Bij een vitamine D bloedonderzoek is dit 80 nmol/L. Er is dus sprake van een normaal vitamine D bij een waarde gelijk aan 80 nmol/l of hoger. Is de waarde lager spreken we van een tekort en bij een niveau hoger dan 210 nmol/l wordt de gezonde bovengrens overschreden.
Hoeveel vitamine D hebben we nodig? Een calcidiolspiegel boven 75 nmol/l is goed, een calcidiolspiegel boven 100 nmol/l (100-150 nmol/l) is echter nog beter, mede met het oog op kankerpreventie. Om dit te bereiken zijn veelal doseringen nodig van (ten minste) 50-100 mcg (2000-4000 ie) vitamine D per dag (volwassenen).
Het vitamine D-niveau in het lichaam wordt gewoonlijk gecontroleerd door de vorm 25-hydroxy vitamine D te meten in het bloed. De normaalwaarde vitamine D is vastgesteld op 50 nmol/l voor mannen en 35 nmol/l voor vrouwen. Bij een lagere concentratie is er sprake van een tekort.
Dit is de aanvaardbare bovengrens voor inname van vitamine D (voedingscentrum): 100 microgram (µg) per dag voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar. 50 µg per dag voor kinderen van 1 t/m 10 jaar. 25 µg per dag voor kinderen jonger dan 1 jaar.
Definitie. Volgens de Gezondheidsraad is er sprake van vitamine D-deficiëntie bij mensen jonger dan 70 jaar wanneer de calcidiolspiegel lager is dan 30 nmol/l; bij ouderen (leeftijd > 70 jaar) is de drempelwaarde 50 nmol/l 1 4 5 6.
Vitamine D - Wat is het? Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Er zijn twee vormen van deze vitamine, de actieve en non-actieve vorm. Het is gangbaar om de non-actieve vorm van vitamine D in het bloed te testen om een tekort vast te stellen.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
De onderzoekers noemen de resultaten een risicofactor voor neurologische aandoeningen. “Vitamine D-tekort bleek verband te houden met een substantieel snellere achteruitgang op het gebied van het episodisch geheugen en executieve functies.
Vitamine D kun je kopen bij de drogist. Vrouwen en mannen van 70 jaar en ouder hebben 20 mcg extra vitamine D per dag nodig.Vrouwen zouden vanaf hun 50e jaar ook al extra vitamine D moeten innemen, 10 mcg per dag. Niet iedereen houdt zich aan het suppletieadvies.
Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen met reuma. Het kan helpen bij botontkalking en vermoeidheid. De Gezondheidsraad raadt veel Nederlanders aan om extra vitamine D te slikken.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
“Vitamine D3 moduleert de darmflora van het bovenste spijsverteringskanaal. Dit zou kunnen verklaren waarom vitamine D3 een gunstig effect heeft op ontstekingsziekten van de darm en bacteriële infecties”, zeggen de onderzoekers.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten.In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
In combinatie met een gebrek aan kalk en zonlicht leidt een gebrek aan vitamine D tot rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd.
Bij volwassenen en ouderen kan een vitamine D tekort zorgen voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Zwakke spieren vergroten de kans op vallen en botbreuken. Op oudere leeftijd kunnen ook je wervels gaan inzakken, waardoor je ongemakken ervaart.
Er bestaat enige discussie over de streefwaarden voor vitamine D. Het NHG houdt een streefwaarde van 30 nmol/L aan voor volwassenen tot 70 jaar. Voor ouderen is de streefwaarde 50 nmol/L. De EFSA ziet echter wel aanwijzingen dat de streefwaarde van 50 nmol/L voor alle volwassenen aangehouden dient te worden.
NormaalBij gezonde volwassenen ligt de MCV-waarde ongeveer tussen 80 en 100 femtoliter. Deze referentiewaarden kunnen per laboratorium iets variëren. VerhoogdEen te hoge MCV waarde kan duiden op bloedarmoede ten gevolge van tekort aan vitamine B12 en/of foliumzuur.
De standaard die grofweg wordt gehanteerd door de WHO (World Health Organisation), gaat uit van een minimale serum totaal B12 waarde van 150 pmol/L. Dus bij serum b12 < 150 pmol/L is sprake van deficiëntie. Er zijn mensen met een laag serum B12 waarde (<150 pmol/L) die geen klachten hebben.
De volgende klachten kunnen optreden: verlies van eetlust, dorst, misselijkheid, braken, verstopping (constipatie), buikpijn, spierzwakte, vermoeidheid, verwarring, vaker moeten plassen dan normaal, botpijn, nierproblemen, en in ernstige gevallen, een onregelmatige hartslag, coma of zelfs de dood.
Soms (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers): Hypercalciëmie (verhoogd gehalte van calcium in het bloed) en hypercalciurie (verhoogd gehalte van calcium in de urine). Zelden (komen voor bij minder dan 1 op de 1.000 gebruikers): Jeuk, huiduitslag (pruritis/urticaria).